YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pienellä laitteella isoja ongelmia vastaan
XHome taistelee mikrobeja, homeitiöitä ja viruksia vastaan vetyperoksidikaasulla.
Liperin Välikankaalla toimivan XHome Oy:n toimitusjohtaja Mika Nykyri kertoo, että kaasumuotoon muutettua vetyperoksidia on käytetty maailmalla kymmeniä vuosia lähinnä sairaaloiden toimenpidetilojen desinfioinnissa. Sisäilmaongelmien hoidossa metodia ei juuri ole käytetty.
– Vetyperoksidikaasu tappaa bakteereja, mikrobeja ja viruksia. Kaasu pystyy tunkeutumaan joka paikkaan. Se puhdistaa homeitiöt tehokkaammin kuin pelkkä mekaaninen siivous, Nykyri toteaa.
XHomen käyttämän, Cleamix Oy:n kehittämän laitteen valtti on sen koko: tietokoneen keskusyksikön kokoisessa salkussa kulkeva laite on siirrettävissä yhden ihmisen voimin. Yksi laite puhdistaa noin 300–600-kuutioisen tilan materiaaleista riippuen.
XHome toimii palveluliiketoiminta-ajatuksella. Sen vetyperoksidikaasutustekniikkaa käyttää lisenssisopimuksella Joensuussa kaksi rakennusurakoitsijaa ja Jyväskylässä, Kuopiossa, Tammisaaressa sekä Helsingissä yksi kussakin. Lisäksi desinfiointeja tehdään alihankintana siivousyrityksille.
Korona lisäsi kysyntää
Vetyperoksidikaasutusmenetelmä on testattu pernaruton verrokkibakteerilla. Pernarutto luokitellaan maailman vaikeimmin tapettavaksi bakteeri-itiöksi.
– Jos maailman pahin pystytään tuhoamaan, niin siitä alaspäin kaikki on aina helpompaa, Mika Nykyri naurahtaa.
XHomen puhelimet ovatkin soineet koronavirustilanteen alun jälkeen tiuhaan eri tahojen kysellessä apua virukselle altistuneiden tilojen puhdistuksessa. Laitteita on hankittu esimerkiksi ambulansseihin.
– Ambulanssin käsittely kestää noin 1,5 tuntia, XHomen yhteyspäällikkö Emma Nykyri kertoo.
Ei myrkkyjäämiä
Vetyperoksidikaasutusta voi hyödyntää muun muassa sisäilma- ja infektio-ongelmaisissa toimistoissa, kuntosaleilla, kaupoissa ja kodeissa siinä missä vaikka vesitorneissa ja maatiloillakin.
– Vetyperoksidi muuttuu ilmassa vedeksi ja hapeksi, joten pinnoille ei jää myrkkyjäämiä, Emma Nykyri sanoo.
Sisäilmaongelmia korjatessa desinfiointikaasutuksen vuoro tulee, kun homeitiöistä vioittunut rakenne on purettu pois, mutta uusia rakenteita ei ole vielä tehty. Käsittelyllä pyritään varmistamaan, ettei ongelma uusiudu, koska esimerkiksi ilmastointikanaviin tai tietokoneiden sisälle on jäänyt mikrobisia homeitiöitä.
Kirjoja ei kannata kaasuttaa
XHomen kiinteällä kaasutuslinjastolla Välikankaalla käsitellään homevaurioisista tiloista tulevaa irtaimistoa. Kaasutus sopii erilaisille tavaroille ja materiaaleille elektroniikasta kangassohviin.
– Tähän mennessä sisäilmaongelmaisissa kohteissa olleet irtokalusteet ovat menneet kaatopaikalle. Kaasutuksella suurin osa irtaimistosta saadaan puhdistettua käyttökuntoon, Mika Nykäri sanoo.
Tosin esimerkiksi kirjat on käsiteltävä sivu kerrallaan. Se ei ole tilaajalle kannattavaa, koska prosessiin menee paljon aikaa.
– On meillä kyllä ollut kirjoja, joiden arvo liikkuu tuhansissa. Silloin käsittely on perusteltu, Mika Nykyri toteaa.
XHome Oy
- Joensuulaisen yrityksen toiminta Liperin Välikankaalla alkoi kesällä 2019.
- Palveluliiketoimintakonseptilla toimiva yritys, joka tarjoaa vetyperoksidiin perustuvaa desinfiointikaasutusta.
- Desinfiointikaasutus tuhoaa mikrobeja, itiöitä ja viruksia erilaisilta pinnoilta.
- Voitti vuonna 2019 Business Joensuun järjestämän Start me up -liikeideakilpailun Vuoden yrityslähtöinen liikeidea -palkinnon.
- Tutustu yritykseen: xhome.fi
Kuva ja teksti: Susanna Eriksson