YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pienen elokuvateatterin yrittäjä ihmettelee ketjuteatterien hintoja
Kino Hirvi toimii vanhassa rakennuksessa, jossa on ollut elokuvateatteritoimintaa jo 1940-luvun alussa. Isoimpaan saliin mahtuu vajaat 130 asiakasta.
15.8.2024 klo 12:10
Uutinen

Pienen elokuvateatterin yrittäjä ihmettelee isojen ketjujen hintoja: “Pitäisi olla erittäin kannattavaa”

Pienen paikkakunnan elokuvateatteri pystyy yrittäjän mukaan tarjoamaan saman kokemuksen kuin iso ketjuteatteri.

Yrittäjä Matti Kakko, 33, valmistelee yhtiökumppaninsa Eemeli Mölsän ja henkilökunnan kanssa Äänekoskella sijaitsevan Kino Hirvi -elokuvateatterin laajennusta. Piakkoin teatteri tarjoaa yhden salin lisää, jolloin niitä on yhteensä kolme.

Kakko pyörittää Mölsän kanssa kolmea elokuvateatteria, joista kaksi muuta ovat Mänttä-Vilppulassa Konnevedellä. Äänekoskelle he päätyivät juuri ennen koronapandemiaa vuonna 2018, kun edellisen, konkurssiin menneen teatterin kalusto oli myynnissä.

– Täällä oli silloin selvä tilaus elokuvateatterille. Rakennus ehti olla tyhjillään vain puolisen vuotta, Kakko kertoo.

Kyseessä on vanha rakennus, jossa on ollut elokuvateatteritoimintaa jo 1940-luvun alussa. Isoimpaan saliin mahtuu vajaat 130 asiakasta.

Äänekoskella elokuvalippu maksaa 12 euroa, mikä on selvästi vähemmän kuin isoissa kaupungeissa.

Voitollista toimintaa

Vaikka pienet elokuvateatterit ovat viime vuosina kokeneet kovia muun muassa koronapandemian ja yleisen kustannustason takia, Kakko on yhtiökumppaninsa kanssa onnistunut kääntämään toiminnan voitolliseksi. Teatterin laajennuksella yritys tavoittelee myös kokousasiakkaita.

– Joskus elokuva kerää katsojia pitkäänkin, jolloin voimme siirtää sellaisen elokuvan pienimpään saliin ja pystymme pitämään tarjonnan silti monipuolisena, Kakko perustelee investointia.

Kummallekaan omistajalle teatterien pyörittäminen ei ole päätyö, mikä auttaa toiminnan kannattavuuden suunnittelussa. Kakko on silti vakuuttunut siitä, että yhdelläkin teatterilla yrittäjä voisi tulla toimeen.

– Paljon on kiinni siitä, millaisen elintason itselleen haluaa. Me emme nosta tästä toiminnasta paljon itsellemme. Toisaalta meillä on ollut varsin tarkka kulukuri. Turhia kuluja on rassattu pois sieltä ja täältä.

Lippujen hinnat Kino Hirvi on pystynyt pitämään ennallaan. Äänekoskella elokuvalippu maksaa 12 euroa, mikä on selvästi vähemmän kuin isoissa kaupungeissa.

– Olemme tulleet siihen loppupäätelmään, että pienellä paikkakunnalla elokuvateatteri on lähipalvelu, josta ei haluta tinkiä. Naapurikaupungissa Jyväskylässä leffalippu on lähellä 20 euroa ja se alkaa olla monelle kipuraja, etenkin kun lipun päälle lisätään oheispalvelut. Niillä hinnoilla toiminnan pitäisi olla erittäin kannattavaa, Kakko sanoo.

Tekniikassa ei eroja

Pieni elokuvateatteri ei välttämättä kalpene isommille ketjuille, mitä tulee teatteriteknologiaan.

– Meillä asiakas saa varmasti aivan vastaavan kokemuksen kuin isommissa elokuvateattereissa.

Kakon mukaan tekniikka on tänä päivänä aivan eri tasolla kuin filmiaikana, jolloin saleissa saattoi olla vain monoääni. 

– Ala on muuttunut niiltä osin merkittävästi 20 vuodessa.

Yksi asia ei sen sijaan ole muuttunut radikaalisti. Edelleen parhaiten vetävät elokuvat ovat etenkin maaseudun teattereissa kotimaista tuotantoa.

– Kotimaiset elokuvat ja lasten elokuvat vetävät meillä parhaiten. Eniten odotan uutta Mielensäpahoittaja-elokuvaa, Kakko kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen