YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.6.2024 klo 16:05
Uutinen

Pienissä hankinnoissa on isoja mahdollisuuksia

Moni yrittäjä on kiinnostunut julkisista hankinnoista ja kilpailutuksiin osallistumisesta. Mutta silti tarjoamiseen ei tule ryhdyttyä. Hankinnan koko tai täytettävät vaatimukset voivat tuntua liian isoilta tai koko prosessi vaativalta, varsinkin jos kokemusta ei vielä ole paljon tai lainkaan. Mutta aina ei tarvitse aloittaa isosti. Suomessa tehdään hurja määrä julkisia pienhankintoja, joissa on paljon mahdollisuuksia pienillekin yrityksille.

Pienhankinnat ovat julkisia hankintoja, joiden arvo jää alle ns. kansallisten kynnysarvojen, eli niihin ei sovelleta hankintalain määrittelemiä menettelyjä, vaan niiden kilpailuttamiseen voidaan käyttää kevyempiä keinoja.

Miksi pienhankinnoista sitten kannattaa kiinnostua? No kaupan takia tietenkin. Muutamienkin tuhansien tai kymmenien tuhansien hankinnat ovat tärkeitä mikro- ja pienyrityksille. Ne tuovat myös kokemusta tarjoamisesta ja julkisesta asiakkaasta. Lisäksi kunta, kaupunki tai muu julkinen taho on myös luotettava ja vakaa kauppakumppani. Sen asiakkuus on myös hyvää meriittiä yritykselle muiden mahdollisten asiakkaiden silmissä.

Se, miten esim. eri kunnissa, hyvinvointialueella tai kuntayhtiöissä sitten tehdään pienhankintoja, riippuu kunkin hankkijatahon omista hankintaohjeista tai -käytännöistä. Eri kunnilla voi olla erilaiset euromääräiset rajat siihen, minkäkokoiset pienhankinnat täytyy kilpailuttaa avoimesti sähköisiä kilpailutusjärjestelmiä käyttäen ja minkä kohdalla riittää sähköpostitse tietylle määrälle mahdollisia tarjoajia lähetetty tarjouspyyntö.

Pienhankinnoista myös ilmoitetaan varsin kirjavin tavoin: osa näkyy julkisten hankintojen valtakunnallisessa ilmoituskanava HILMAssa, osa näkyy Tarjouspalvelu.fi -portaalissa (tunnetaan myös nimellä Cloudia, palveluntarjojayrityksen mukaan), osa tulee näkyville esim. kunnan nettisivuille. Jos siis olet kiinnostunut pienhankinnoista, sinun täytyy selvittää ne kanavat, joissa sinua kiinnostavien ostajien pienhankintatietoa on, ja ottaa ne seurantaan, jotta pääset kaupan jäljille. Tutustu siis kunnan, kaupungin tai hyvinvointialueen nettisivuilla ”Hankinnat”-osioon tai yrityksille suunnattuun sivuun ja katso, mitä siellä pienhankinnoista kerrotaan. Ja jos tarvitset tiedon ja tarjouspyyntöjen löytämiseen apua, hankintaneuvoja auttaa. Yrittäjäjärjestön toteuttama hankintaneuvonta on maksutonta, kaikille avointa ja luottamuksellista palvelua. Päijät-Hämeen hankintaneuvoja on Päijät-Hämeen Yrittäjien järjestöpäällikkö Jenni Vesanen, jonka yhteystiedot löydät alla.