YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.7.2020 klo 08:52
Uutinen

Pietilä Subcon Oy Pusula – Nykytekniikkaa peltojen keskellä

Pietilä Subconista ajaa helposti ohi, jos ei ole tarkkana. Kumpuilevien peltojen ja mutkittelevien teiden takana Riku Pasanen toteuttaa asiakkaiden teknisiä innovaatioita ja luo omiaan modernilla nykytekniikalla.

Mahtavien tammien siimeksessä vanhan maatilan pihapiirissä koneistusyritys on maaseudulla sanan varsinaisessa merkityksessä.

Nettisivujen perusteella voisi kuvitella olevan kyseessä isompikin firma, mutta Riku yrittää yksin. Firman perustaja Paavo Pasanen menehtyi liikenneonnettomuudessa vuonna 2000. Myöhemmin eräs asiakkaista kysyi Rikulta, olisiko hänellä kiinnostusta jatkaa isänsä yritystä.

– Vuoden verran katkosta siinä tuli yrityksen toimintaan. Olin silloin ammattikorkeakoulun käynyt automaatiopuolen insinööri ja suunnitteluhommissa Lohjalla yrityksessä, joka valmisti mm. kännyköitten kokoompanolinjoja Nokialle. Ala oli tuttu, Riku Pasanen toteaa.

Stressitön ilmapiiri on iso plussa

– Olen asunut 2-vuotiaasta tällä maatilalla. Olen tottunut siihen, että posti ja kauppa on 10 km päässä. Ajatus siitä, että yritys sijaitsisi kaupunkialueella murheineen, on kaukainen. Täällä pienilläkin sivumenoilla voi pyörittää toimintaa.

– Maaseudun merkitys on lähinnä henkisellä puolella. Luonnonläheinen, stressitön ilmapiiri on iso plussa. Työllistämismielessä sijainti tuo sellaisen haasteen, että työntekijällä pitää olla ajokortti, sillä julkista liikennettä täällä ei ole.

– Varastossa pitää olla riittävästi tavaraa – pitää ennakoida – sillä raaka-aineiden hakeminen pääkaupunkiseudulta vie aikaa.

– Meillä on täällä pieni kyläyhteisö, jossa autamme toinen toisiamme. Tulostin kerran 3D-printterillä öljypumpun siivet naapurin traktoriin, Riku Pasanen kertoo.

Tuen hakemisessa auttoi palvelu

Manuaalisorvauksella aloittanut Pietilä Subcon Oy on laajentanut CNC-sorveihin sekä 3D-tulostukseen tuettuna CO2-laserilla. Vuonna 2018 Riku Pasanen myi pois ensimmäisen, isokokoisen manuaalisorvin ja hankki tilalle modernin työstökeskuksen. Samalla hän otti palveluihinsa mukaan suunnittelun, josta hänellä on vankkaa kokemusta palkkatöiden ajalta.

– Noin sadan tonnin investointia varten hain tukea. Hakemisessa auttoi Ykkösakseli, joka hoitaa tukiasioita ELY-keskukselle. Ykkösakseli on suuntautunut maaseudulle päin ja se hoiti homman erinomaisesti. Sain 20 % tukea hankinnalle.

– Minulla on toinen yritys, joka on kehittänyt Sandhill-nauhamikrofoneja ja valmistaa niitä. Sen kanssa on kokemusta myös eräästä toisesta hakemuspalvelusta, joka hoiti homman surkeasti. ELY-keskus totesi loppuraportissaan, että hakemus oli kelvoton.

Rekrytointi ei houkuttele

Vuoden 2008 lama sulki hanat, sillä Pietilä Subconilla oli silloin yksi iso asiakas – Karkkila Moventas ilmoitti, että lamasta johtuen ei ole enää töitä. Sen jälkeen Riku Pasanen on pitänyt huolta siitä, että asiakkaita on enemmän.

– Rekrytointiin minulla on blokki. Isäni ei palkannut ulkopuolisia työntekijöitä, joten en ole oppinut rutiiniin, jossa olisi työntekijöitä. Rekrytointi sairauslomineen ja muine murheineen ei houkuttele. Mutta jos eräs isompi projekti toteutuu, voi useampia käsipareja tarvita tässä vuoden sisällä.

– Työllistämisessä työnantajaa ei saisi sitoa muuta kuin työpanos. Ymmärrän, että palkansaajallakin pitäisi olla turvattu asema, mutta onko turva liian tiukka nykyään? Riku Pasanen pohtii.

Internetistä vähäisiä tilauksia

Kansainvälistyminen ei ole kiikarissa. Internetissä on palveluita (Order Fox, 3D hub), joissa haetaan tekijöitä pienille erille, mutta ei ole kuulunut, että yksikään tarjous olisi vetänyt.

3D hub -palvelussa on kokemuksia 3D-tarjouskilpailuista. Joitakin tilauksia tuli Saksasta, Ruotsista, Tanskasta, mutta rahallinen arvo oli pieni.

Riku Pasanen on tehnyt koko ajan suunnittelua ja sen osuus on kasvanut. Hän valmistaa prototyyppejä – asiakkaalla on ajatus, tehdään malleja hyödyntäen 3D-printteriä, korjaillaan ja suunnitellaan lisää.

– Pienet toimijat ovat ketterämpiä ja pienillä tekijöillä on ’hulluuteen hyppäämisen’ mahdollisuus. Haluan välillä hypätä pois rutiinista tutkimaan uusia asioita. Uusi teknologia pitää virkeänä, Riku Pasanen toteaa.

www.pietilasubcon.fi

www.facebook.com/pietilasubcon

Jukka Nissinen

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.