31.7.2017 klo 13:54
Uutinen

Piileekö pakurissa Suomen tuleva vientihitti? Myös muut käävät luupin alla

Suomalaiset tutkijat selvittävät parhaillaan, millainen potentiaali kotimaisissa metsäsienissä on vientiteollisuudelle. Yksi listalla olevista sienistä on monelle tuttu pakurikääpä.

Metsissä viljeltävistä sienistä povataan metsänomistajien uutta tulonlähdettä ja mahdollista vientituotetta. Asiasta kertoo Kauppalehti.

Luonnonvarakeskus ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat lehden mukaan parhaillaan yli kymmentä sienilajia, joita voitaisiin viljellä metsissä vienti-tuotteiden raaka-aineiksi.

Superruokana tunnetun pakurin ohella tutkinnassa ovat esimerkiksi lakkakääpä, koivunpökkelökääpä, talvijuurekas ja koivunkantosieni.

Pakuria on Suomessa ja Pohjois-Euroopassa käytetty kansanparantajien keskuudessa muun muassa mahavaivojen helpottamiseen. Pakurikääpää saa nykyisin myydä ravintolisänä. Siitä voi valmistaa esimerkiksi teetä.

Suurin kiinnostus Aasiassa

Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on ryhtyä viljelemään kääpiä puutavaraksi kelpaamattomissa koivikoissa, ja istuttaa niitä esimerkiksi hakkuiden jälkeen metsiin jääviin kantoihin.

– Tutkimuksen lähtökohta on vienti, ja tuotteiden jalostusarvo halutaan korkeaksi. Sienistä saa terveystuotteina ruokasientä paremman hinnan”, Luken vanhempi tutkija Henri Vanhanen kertoo Kauppalehden haastattelussa..

Puhtaassa maineessa olevat suomalaiset sienet kiinnostavat esimerkiksi Japanissa. Siellä terveystuotteiden hintataso on moninkertainen Suomeen verrattuna. Suomalaisilla tuotteilla olisi tarkoitus kilpailla nimenomaan laadulla.

Vuonna 2015 niin sanottujen lääkinnällisten sienten maailmanmarkkinat olivat 18–24 miljardia dollaria. Markkinoiden on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2021 mennessä.

Sienten viljely on herättänyt kiinnostusta etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Siellä on runsaasti viljelyyn sopivaa, metsätalouden kannalta vähäarvoista koivikkoa riittää. Tällä hetkellä pakurista valmistettuja tuotteita vie Aasian markkinoille suomalainen Puhdistamo – Real Foods Oy.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi