YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.9.2022 klo 07:30
Uutinen

Piilotyöpaikkoja ei kannata töitä etsittäessä unohtaa – tässä viisi tärppiä niiden löytämiseen

Vaikka tällä hetkellä monella alalla eletäänkin todellista työvoimapulaa, toisaalta myös avoimia työpaikkoja on nyt auki runsaammin kuin vuosiin. Katsoipa melkein mitä kanavaa tahansa, töitä kyllä pitäisi löytyä. Toisaalta on myös hyvä muistaa, että läheskään kaikki tarjolla olevat työpaikat eivät ole julkisesti näkyvissä. Tässä muutama vinkki, jonka avulla voit löytää myös niin sanotut piilotyöpaikat.

1. Ilmoittaudu rekrytointiyritysten listoille

Jos et ole vielä ilmoittanut itseäsi rekrytointiyritysten listoille, siitä kannattaa aloittaa. Kun rekrytointeja päätyökseen tekevät firmat tekevät työtään eli etsivät uusiin työpaikkoihin parhaita mahdollisia osaajia, he monesti aloittavat haun jo heille saapuneiden hakemusten joukosta. Alan firmoja on useampi, joten jonkin verran tässä joutuu tekemään työtä, mutta se kannattaa. Työnhakijoiden etsimiseen keskittyneiden yritysten listoilla oma profiili kannattaa päivittää tasaisin väliajoin. Jos sinulle on karttunut uudenlaista osaamista tai työkokemusta, ei sitä kannata pitää piilossa.

2.Verkostot kunniaan

It is what you know, it is who you know, sanotaan Amerikassa. Eli hyvin vapaasti ja soveltaen kääntäen, muista hyödyntää verkostosi. Omien sukulaisien ja tuttavien lisäksi kannatta muistaa myös ammatilliset verkostot. Niiden kautta kasvatat mahdollisuuksiasi kuulla uusista työpaikoista vähän niin kuin automaattisesti. Ja nykyaikaa kun eletään, verkoston ylläpidossa ja rakentamisessa kannattaa hyödyntää myös esimerkiksi LinkedIniä.

3. Seuraa uutisointia ja muista ”rivien välit”

Seuraamalla uutisvirtaa voit saada kosolti vinkkejä uusista työpaikoista. Yrityksissä toteutettavat laajennukset, yhteenliittymiset sekä uudet investoinnit tarkoittavat monesti myös tarvetta uusille osaajille. Nimitysuutisetkin kannattaa lukea tarkkaan, sillä niistä seuraa monesti työpaikkojen kiertoa eli suomeksi siis täyttämistä odottavia tehtäviä. Suuryritysten lisäksi kannattaa seurata myös kompaktimpia toimijoita. Niissä on monestikin tarvetta osaajille, muttei suuryritysten kaltaisia resursseja panostaa rekrytointi-ilmoituksiin.

4. Vieraile messuilla tai seminaareissa

Seminaarit, messut ja muut kokoontumiset, nyt kun niitä taas saa järjestää, ovat yhtälailla erinomaisia paikkoja päästä paiskaamaan tassua rekrytointihenkilöiden kanssa. Jos hakusessa on uusi työpaikka, ei tätä halua kannata pitää vakan alla. Tuomalla esiin omaa kiinnostusta ja osaamista, voi näistä keskusteluista hyvinkin tihkua tietoa avoinna olevista piilotyöpaikoista.

5. Suora yhteydenotto

Suoran kontaktoinnin merkitystä ei kannata vähätellä, sillä kokemus osoittaa erittäin monen työllistyneen nimenomaan suoraan yritykselle lähetetyn avoimen hakemuksen kautta.

Suoran kontaktoinnin luulisi olevan itsestään selvä keino, mutta yllättävän usein avoimista hakemuksista ei uskota olevan hyötyä – siksi niitä ei jakseta myöskään lähettää. Kannattaa kuitenkin ennakkoluulottomasti laittaa hakemus itseä kiinnostaviin yrityksiin, sillä monet ovat työllistyneet lopulta juuri avoimen hakemuksen kautta.

Yritykselle alituiset ja monesti raskaat rekrytointiprosessit ovat varsin työläitä, joten oikeaan aikaan ja paikkaan lähetetty avoin hakemus saattaa olla todellakin yrityksille kuin pieni lottovoitto. Mahdotonta ei ole sekään, että yrityksessä vakuututaan saapuneesta hakemuksesta niinkin paljon, että osaajalle vaikka sitten kehitetään työtä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.8.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala