YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tiina Rikala on erikoistunut lateksivaatteisiin
Tiina Rikala on yrittäjänä Tampereen keskustassa sijaitsevassa Helga-Neiti -liikkeessä.
6.10.2022 klo 12:40
Uutinen

Pintaa nuoleva lateksi on nyt kuuma muoti-ilmiö – Suosioon noussut ompelija Tiina Rikala myöntää, ettei materiaali sovi kaikille: ”Ei hengitä lainkaan”

Nokialaisen ompelijayrittäjän Tiina Rikalan mukaan lateksivaatteita menee nyt kaupaksi niin paljon kun ehtii valmistaa. Puolet Rikalan asiakkaista on miehiä.

Lateksivaatteet ovat nousseet viime vuosina maailmanlaajuiseksi trendiksi. Luonnonkumimateriaali on nähty vuosien mittaan muun muassa amerikkalaisen tv-persoonan Kylie Jennerin päällä. Tietoisuus on noussut myös Suomessa muun muassa laulaja Erika Vikmanin suosiessa kiiltäviä ja ihonmyötäisiä lateksiasuja.

Nokialainen Tiina Rikala on Suomen ainoa mittatilauksesta lateksivaatteita valmistava ompelijayrittäjä, josta kertoi aikaisemmin Aamulehti. Rikalalla on riittänyt kiirettä.

– Lateksivaatteita menisi niin paljon kun ehdin valmistaa, hän sanoo.

Rikala on valmistanut erilaisia lateksiasusteita jo viidentoista vuoden ajan, mutta vasta viime vuosina ne ovat saavuttaneet suuren yleisön tietoisuuden. Moni asiakas löytää lateksivaatteet musiikkivideoiden sekä sosiaalisen median kuten Instagramin kautta.

Vaatetusalan muotoilijaksi opiskellut Rikala oli kouluaikanaan töissä underground-henkisessä vaateliikkeessä. Kun firma joutui lopettamaan toimintansa, Rikalalle jäivät sen asiakkaat. 

– Lateksi on ulkonäkökysymys. Se takaa omanlaisensa visuaalisuuden, jota ei saavuteta muulla materiaalilla.

Lateksi eroaa niin ikään kiiltävästä pinnasta tunnetusta PVC-asuista siten, että PVC:ssä on pinnalla muovikalvo, joka laminoidaan kangaspohjaan. Lateksiasu valmistetaan joko nestemäisestä lateksista valamalla tai liimaamalla lateksikankaat yhteen. Kalliimpien mittatilausvaatteiden kohdalla suositaan jälkimmäistä tapaa. Lopputuloksena on täysin umpioitu rakenne, joka ei hengitä lainkaan.

“Käytännössä materiaalia voi verrata ilmapalloon tai jumppakuminauhaan.”

Tiina Rikala, yrittäjä

Rikalan mukaan ensikertalainen saattaa yleensä ajatella, ettei lateksivaatteen kanssa voi olla.

– Käytännössä materiaalia voi verrata ilmapalloon tai jumppakuminauhaan. Kuumalla materiaali tuntuu vielä kuumemmalta ja viileällä säällä viileältä. Se ei ole missään nimessä käytännöllisin materiaali.

Lateksivaatteita ostavat ne, joilla on erityinen kiinnostus materiaalia tai sen visuaalisuutta kohtaan. Kiinnostus voi liittyä esimerkiksi siihen, miltä materiaali tuoksuu, miltä se tuntuu tai kuulostaa päälle puettuna.

– Pääsääntöisesti lateksiasuja käytetään illalla, kun lähdetään bileisiin. Ne ovat yleensä päällä muutaman tunnin kerrallaan. On toki niitäkin, jotka voivat viettää pitkiäkin aikoja lateksivaatteissa, Rikala kertoo.

”Netistä saa tilattua älyttömiä juttuja”

Rikalan valmistamista lateksivaatteista suosituimpia ovat olleet viime vuosina lyhyet kellohelmaiset hameet sekä niin sanotut catsuitit, jotka ovat hänen mukaansa jokaisen kumivaatekäyttäjän vaatekaapin kulmakiviä.

Lateksiasujen markkinat ovat Suomessa pienet, minkä takia vaatteita tilataan yleensä muualta Euroopasta. Suomessa Rikala on ainoa, joka valmistaa lateksivaatteita kaupallisessa tarkoituksessa.

– Netistä saa tilattua älyttömiä juttuja. Itse en halua kilpailla nettikauppojen kanssa vaan palvelen paikallisia asiakkaita henkilökohtaisesti.

– Teen itse kaiken mittojen mukaan. Päätämme värit ja materiaalien paksuudet yhdessä asiakkaan kanssa. Asu suunnitellaan pitkälti yhdessä. Asiakkaan kanssa asu hiotaan uniikiksi. Koska kyse on verrattain kalliista vaatteesta, sen pitää istua kuin hansikas, Rikala jatkaa.

Suomessa Rikala on ainoa, joka valmistaa lateksivaatteita kaupallisessa tarkoituksessa.

Hän myy lateksi-catsuiteja noin 300 eurolla. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että puolet asiakkaista on miehiä.

– Tämä on pukeutumisen leikkikenttä. Olen tehnyt todella maskuliinisia lateksiasuja kuten kumisen frakin. Toisaalta teen ultrafeminiinisiä asusteita, koska kyse on pintaa nuolevasta materiaalista.

Avoin yhtiö syrjäytti osakeyhtiön

Lateksivaatteiden ohella Rikala tekee paljon myös muita ompelutöitä. Kolme vuotta sitten hän lähti yrittäjäksi Tampereen vanhimpaan, 70-luvulla perustettuun second hand- ja vintage-liikkeseen Helga-Neitiin.

– Tein pitkään osuuskunnassa töitä. Liputan edelleen osuuskuntien puolesta, sillä ne ovat käsityön ja luovan alan tekijöille hyvä tapa aloittaa ja kokeilla tekemistä. Kun ostimme Helga-Neidin, osuuskunta ei kuitenkaan enää ollut paras vaihtoehto.

“Avoin yhtiö sopii tässä tapauksessa hyvin yhtiömuodoksi, koska kaikki neljä tekevät myös muita töitä.”

Tiina Rikala

Liikettä pyöritetään avoimella yhtiöllä, jossa on tällä hetkellä mukana kolme yrittäjää. Neljäs on tulossa mukaan.

– Avoin yhtiö sopii tässä tapauksessa hyvin yhtiömuodoksi, koska kaikki neljä tekevät myös muita töitä. Kirjanpitäjä suositteli sitä, koska liikevaihto ei ole suuren suuri eikä sen takia osakeyhtiötä kannata ainakaan vielä perustaa. Ja jos tulee riitaa, se ei katso yhtiömuotoa.

Tähän mennessä avoin yhtiö on ollut Rikalan mukaan oikea valinta.

– Se tuntuu joustavalta tavalta. Toki teimme alussa tarkasti yrityksen paperit ja sovimme työnjaosta. Luottamuksen täytyy olla kunnossa.

Pauli Reinikainen