Pitkä tie yrittäjästä yrittäjyyspolun asiantuntijaksi

Hämeenlinnalainen Meiju Honkavuori aloitti työt Hämeen Yrittäjissä elokuussa yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijana. Sitä on edeltänyt monitahoinen tie hoitoalalta yrittäjyyteen ja yritysneuvontaan.

Meiju Honkavuori haaveili aikanaan ammatista hoitoalalla. Hän opiskeli Upsalan yliopistossa ja teki muitakin töitä Ruotsissa, esimerkiksi trukkikuskina ja metsän istutuksessa.
–Myöhemmin kouluttauduin erikoissairaanhoitajaksi ja päätyi terveydenhuollon opettajaksi. Tein opettajan tätä työtä Hämeenlinnassa viitisen vuotta.

Meiju Honkavuoren isä perusti Hämeenlinnaan maineikkaan autoliikkeen, Nelipyörän, vuonna 1968. Isä pyysi töihin perheyritykseen vuonna 1991 ja Meiju aloitti autosihteerinä.
– Ei ollut helppoa lähteä omasta ammatista, mikä tuntui mielekkäältä, muistelee Honkavuori, mutta tulihan minusta yrittäjä. Suoritin yrittäjyyden MBA-tutkinnon, HHJ-tutkinnon ja opiskelin alaa intensiivisesti.

Meiju eteni perheyrityksessä automyyjäksi, varatoimitusjohtajaksi ja toimitusjohtajaksi. Nainen autokaupan johdossa oli harvinaista tuohon aikaan, mutta huomio ei kuitenkaan ollut negatiivista.
– Kauppiaspäivillä olin yksi muiden joukossa, ei sen kummempaa. Toyotan jälleenmyyjänä japanilaiset päämiehet vieraillessaan hieman kummaksuivat asiaa omista kulttuurisyistään, mutta arvostivat suuresti perheyrittäjyyttä. Kerran autokaupassa asioinut vanhempi herra oli sitä mieltä, että ”minähän en naiselta autoa osta”, naurahtaa Honkavuori.

Autokaupan vetäjänä Meiju halusi pomonakin aina olla kaikille työkaveri, jonka luo on matala kynnys tulla. Nelipyörä myytiin osuuskauppa Hämeenmaalle vuonna 2006. Tätä edelsi noin kahden vuoden mittainen neuvottelu- ja sopimusprosessi.
– Vaikeaa oli perheen elämäntyöstä luopua, mutta siihen aikaan toki oli paineita laajentaa ja se olisi tietänyt miljoonavelkaa pitkäksi aikaa. Omat lapsenikaan eivät olleet kiinnostuneet jatkamaan tätä liiketoimintaa.

Uusia bisneksiä

Yrityskaupan jälkeen oli aikaa hetki hengähtää. Eräällä purjehdusreissulla saaristossa porukan kipparin kanssa ideoitiin uutta: talvisäilytyspaikka ja -palvelut suuremmille huvi- ja harrasteveneille.
– Kirkkonummelle rakennutettiin halli ja hankittiin iso traileri sekä traktori. Oma poika tuli bisnekseen mukaan ja kaikki opeteltiin kantapään kautta. Samaan aikaan opetin yrittäjyyttä erilaisissa julkisten toimijoiden projekteissa.

Seuraavana askeleena Meiju suoritti LKV-, LVV- ja KED- tutkinnot ja perusti oman Helmi LKV:n vuonna 2012 ja aloitti Remax-ketjun myöhemmin sopimusyrittäjänä. Vuonna 2018 hän myi yrityksensä ja perusti noomshop.com sekä honkacraft -verkkokaupat, missä omat lapset – yrittäjiä hekin – ovat mukana.
– Kävimme poikani kanssa myös amazon.com:in järjestämän kurssin, mikä olikin mielenkiintoinen konsepti. Hämmästelimme kovasti, kun ensimmäisenä tuotteenamme drone-lennokkien laskeutumisalustat menivät kuin kuumille kiville.

Yrityskehittäjäksi ja asiantuntijaksi

Yrittäjäkokemuksillaan ja koulutuksillaan Meiju ajatteli, että voisi jakaa tietoja ja hyötyä kokemuksistaan myös uusille toimijoille. Hän haki yritysneuvojaksi Kemijärven kaupungin kehitysyhtiöön.
– Vaikka olenkin Lapin ystävä ja ahkera siellä lomailija, oli se hyppy uuteen ympäristöön. Melko pian työ eteni kehitysyhtiön toimitusjohtajaksi, mitä tehtävää hoidin 2,5 vuotta.

Alkukesällä 2022 Honkavuori huomasi Hämeen Yrittäjien julkaiseman ilmoituksen, missä haettiin yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaa TEM:in rahoittamaan kehitysohjelmaan.
– Olin aloittanut opinnot Lapin yliopiston yrittäjyyskasvatuksen pilottiryhmässä, joten totesin, että työ kiinnostaa ja paluu etelään voisi olla mahdollista. Hain paikkaa ja tässä sitä ollaan!