16.2.2023 klo 13:02
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Epävarmuus painaa Kainuun pk-yritysten odotuksia – kasvuhaluttomuus huolestuttaa 

Vuoden synkimpään aikaan, joulu-tammikuun vaihteessa, tehdyn tutkimuksen tuloksista heijastuu epävarmuus, kun näkymää energian hinnan ja inflaation taittumisesta ei vielä ollut. Niin ikään Kajaanin seutukunnan ja Kehys-Kainuun yritysten odotukset poikkeavat toisistaan voimakkaasti.

Kainuun pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on selvästi maan keskiarvoa heikompi (Kainuu -27, koko maa -18). Sen sijaan arviot työllisyyden (Kainuu 4, koko maa 1) kehityksestä on koko maata ja lähialueita positiivisempi. Liikevaihdon ja kannattavuuden (Kainuu -20 ja -35, koko maa 1 ja -20), investointien arvon sekä innovaatioiden (-29 ja -16, koko maa -21 ja -2) kehityksen osalta odotukset jäävät selvästi koko maan keskiarvon alapuolelle.  

”Yritysten toimintaympäristön epävarmuus ja kustannusten nousu näkyy tuloksissa. Kainuulaisten pk-yritysten kasvuhaluttomuus huolestuttaa erityisesti. Epävarmuuden keskellä pitäisi uskaltaa rakentaa tulevaisuutta”, sanoo Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen. ”Paljon on tehtävää myös kasvun edellytysten parantamisessa, Suomen tulevan hallituksen hallitusohjelmassa pitää olla toimenpiteitä, jotka kannustavat yrityksiä kasvuun”, jatkaa Tervonen. 

Sähkön hinnannousu on vaikuttanut kielteisesti yritysten liiketoimintaan ja tuotantoon (Kainuu 36 %, koko maa 32 %). Kannattavuus ja kysyntä markkinoilla on heikentynyt ja lopputuotteiden hintoja on nostettu. Investoinnit tai investointiaikeet ovat vähentyneet ja henkilöstöä on jouduttu sopeuttamaan. 

”Pk-yritykset ovat osallistuneet aktiivisesti energiansäästötalkoisiin. Liki puolet yrityksistä on tehnyt sähkön säästämistoimenpiteitä. Energiatehokkuutta on lisätty huoneen lämpötilan ja ilmanvaihdon säätämisellä ja valaistusta vähentämällä. Ilahduttavaa on, että uusien energialähteiden käyttöönottoja ja energiatehokkuuden investointeja rakennuksiin, koneisiin ja laitteisiin on tehty selvästi koko maata useammin”, jatkaa Tervonen.  

Työllistämisodotukset, kasvu ja kansainvälistyminen
Kainuulaiset pk-yritykset näkevät työllisyyden kehityksen positiivisempana, eikä lomautusten uhka ole yhtä suuri kuin maassa keskimäärin (Kainuu 4, koko maa 1). Kajaanin seutukunnassa odotetaan henkilöstömäärän kasvavan mutta Kehys-Kainuussa työllisyyden kehitysnäkymät ovat selvästi heikkenemässä (Kajaanin seutukunta 9, Kehys-Kainuu -16). 

”Kainuussa koronan ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset työttömyyteen ovat olleet lievemmät, työpaikoilla tapahtuu paljon eläköitymistä ja uusia paikkoja tulee auki ennätysmäärin”, Kainuun ELY-keskuksen ylijohtaja Jaana Korhonen taustoittaa kehitystä.  

Vaikka yritykset kokevat saavansa työvoimaa aiempaa paremmin, hieman yli puolet pk-yrityksistä kertoo työvoiman saatavuuden ongelmien rajoittavan kasvua. Kysynnän riittämättömyys ja epävakaisuus on kuitenkin aiempaa useammin työllistämisen esteenä. 

”On ilahduttavaa, että kainuulaiset pk-yritykset näkevät osaamisen kehittämisen keinona hankkia työntekijöitä ja hyödyntävät niin koulutus- ja oppisopimuksia kuin RekryKoulutusta enemmän kuin maassa keskimäärin”, toteaa ELY-keskuksen yksikön päällikkö Anne Ristioja.  

Huolestuttavaa on, että kainuulaisten yritysten kasvuhakuisuus heikkenee edelleen varsin voimakkaasti. Kainuussa vain 19 % yrityksistä on kasvuhakuisia, kun koko maassa osuus on 36 %. Ero valtakunnalliseen keskiarvoon on kasvanut merkittävästi. Myös vienti lepää pitkälti muutaman ison viejän harteilla.   

”Kainuun elinvoiman kannalta olisi hyvä, jos kainuulaiset yritykset uskaltaisivat lähteä hakemaan kasvua jopa Suomen rajojen ulkopuolelta”, painottaa ELY-keskuksen Team Finland -koordinaattori Mari Möttönen. ”Suin päin sinne ei kannata syöksyä, ja kotitehtävät on toki ensin tehtävä kunnolla, mutta apuja löytyy Team Finland -verkostolta”, Möttönen jatkaa. 

Yritysten rahoitustarpeet ja investoinnit
Rahoituksen kysyntä Kainuussa on ollut hyvin vähäistä. Vain 22 % yrityksistä on tarvinnut ulkopuolista rahoitusta viimeisen vuoden aikana, mikä on selvästi vähemmän kuin valtakunnallisesti (34 %). Rahoitusta haettiin erityisesti kone- ja laiteinvestointeihin. Selvä poikkeama valtakunnallisiin lukuihin on, että kainuulaisilla yrityksillä ei ollut juuri tarpeita hakea käyttöpääomarahoitusta kireästä taloudellisesta tilanteesta johtuen. Rahoituksen saatavuus Kainuussa on pysynyt myös varsin hyvänä verrattuna muuhun maahan. Hyvin harva yritys kertoo rahoituksen saatavuuden estäneen hankkeiden eteenpäin viemistä. 

Seuraavan vuoden aikana vain 14 % kainuulaisyrityksistä suunnittelee hakevansa ulkopuolista rahoitusta (koko maa 20 %). On huolestuttavaa, että niin harva kainuulaisyritys tarvitsee rahoitusta yleisesti, mikä kertoo heikoista kasvuodotuksista. Positiivista on kuitenkin rahoituksen käyttötarkoitus, ne harvat yritykset, jotka hakevat rahoitusta, hakevat sitä erityisesti kone- ja laiteinvestointeihin sekä yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Positiivista on myös se, että hyvin harva yritys tarvitsee käyttöpääomarahoitusta tiukasta taloudellisesta tilanteesta johtuen. 

”Viimeinen vuosi on ymmärrettävästi ollut monella tapaa haastava yrityksille myös Kainuussa. Kannustamme kainuulaisyrityksiä kasvuun ja kansainvälisyyteen tuomalla uusia rahoitusratkaisuja, kuten vientiluotot, myös pk-yrityksille. Finnvera pyrkii osaltaan turvaamaan erityisesti kasvuhakuisten yritysten rahoituksen saatavuutta”, kertoo rahoituspäällikkö Saara Ohtonen Finnverasta.  

Omistajanvaihdokset
Kolmannes Kainuun yrityksistä suunnittelee luopuvansa yritystoiminnastaan kuluvan viiden vuoden aikana, kiivain luopumisvaihe on 3 – 5 vuoden päästä. Tästä voi päätellä, että yli tuhannella yrityksellä on parhaillaan tarve omistajanvaihdospalveluille. Omistajanvaihdosprosessit ovat yleensä pitkiä, joten suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. 

Yli puolet yrityksistä (Kainuu 53 %, koko maa 37 %) kääntyy omistajanvaihdostilanteessa oman alueen maksuttoman omistajanvaihdospalvelun puoleen. Myös tilitoimiston tai tilintarkastajan asiantuntemusta hyödynnetään usein (Kainuu 50 %, koko maa 33 %).  

”Selvästi on tarvetta maksuttomalle, matalan kynnyksen omistajanvaihdosneuvonnalle, toteaa toimitusjohtaja Anu Tervonen. On tärkeää palvelujen säilymisen kannalta, että luopuville yrityksille löytyy jatkajia. Omistajanvaihdosten esillä pitäminen ja tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Yrittäjiä on kannustettava seuraamaan yrityksensä arvoa ja tekemään suunnitelmallisia toimenpiteitä yrityksen myyntikuntoon saattamisessa koko yrityksen elinkaaren ajan”, jatkaa Tervonen. 


Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Anu Tervonen, Kainuun Yrittäjät, p. 044 7287 100, anu.tervonen@yrittajat.fi
Rahoituspäällikkö Saara Ohtonen, Finnvera Oyj, p. 029 460 2862, saara.ohtonen@finnvera.fi  
Yksikön päällikkö Anne Ristioja, Kainuun ELY-keskus, p. 044 569 4815, anne.k.ristioja@ely-keskus.fi 

Pk-yritysbarometrin valtakunnalliset ja alueelliset raportit saatavilla Suomen Yrittäjät/Tutkimukset -sivulla https://www.yrittajat.fi/tutkimukset