24.2.2021 klo 08:02
Uutinen

Pk-yritysbarometri: yrityksiä tulossa myyntiin – omistajanvaihdostyöhön kannattaa panostaa

Yli kolmannes pk-yrityksistä on vaihtamassa omistajaa Keski-Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. – On kyse työpaikoista, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 35 prosenttia Keski-Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Omistajanvaihdos vaatii paljon työtä ja tietoa.

– Yrityksen myyntiä harkitseva yrittäjä tarvitsee apua jatkajan löytämiseen sekä esimerkiksi yrityksen arvon määrittämiseen, Sanna-Mari Jyräkoski sanoo.

Erityisesti maakuntakeskusten ulkopuoliset alueet haasteellisia elinkeinorakenteen ja työpaikkojen säilymisen näkökulmasta. Markkina ei hoida kaikkea tai hoitaa tavalla, joka johtaa yritysmäärän laskuun.

– Uusien yritysten perustamisen vaihtoehtona on ostaminen – olemassa olevan jatkaminen on monesti parempi vaihtoehto kaikille osapuolille, Jyräkoski sanoo.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi Keski-Suomessa yhteensä 290 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Oman alueen omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Useassa Suomen Yrittäjien aluejärjestössä on omistajanvaihdosasiantuntija jäsenyrittäjien apuna.

Myös kunnissa kannattaa puhua omistajanvaihdoksista

Omistajanvaihdoshaasteen kohtaavat varmuudella aina uudet yrittäjäsukupolvet. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kuntakohtaisesti. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

– Onnistuneiden omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvaa toimintaa, pitkäjänteinen prosessi on tärkeä – ei vain omistajan vaihtumisen eli kaupan ajankohta. Ilman herättelyä ja viestintää prosessit eivät pyöri, summaa omistajanvaihdosten pitkän linjan konkari Sakari Oikarinen Confidentum Oy:stä.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla -valmennus.

Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea:

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %).

1. Etelä-Karjala 37 %

2. Kainuu 36 %

3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %

5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %

9. Etelä-Pohjanmaa 31 %

10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %

12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %

13. Helsinki ja Satakunta 28 %

15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %

17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %

18. Pirkanmaa 23 %

19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %

20. Pohjois-Karjala 20 %

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri >

15 toimienpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi >