Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat synkentyneet Pohjanmaalla

Kevään 2023 Pk-yritysbarometriin vastanneiden yritysten näkymät Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella ovat synkentyneet viime syksyn tuloksiin nähden, sillä yritykset arvioivat suhdannenäkymien heikkenevän lähimpien kuukausien aikana.

Rannikko-Pohjanmaan pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on negatiivinen, mutta vähemmän negatiivinen kuin koko maassa ja lähialueilla. Liikevaihdon, innovaatioiden, tuotannon sekä tuotteiden kehityksen suhteen ollaan keskimääräistä optimistisempia.  

Tuotantokustannusten nousuodotukset ovat edelleen voimakkaita, erityisesti energian, raaka-aineiden ja muiden välituotteiden suhteen. Yrityksen omien tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluvaran odotetaan kasvavan, mutta kasvu ei kykene kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua.

Työvoiman saatavuus on yhä kasvun esteenä

Synkentyneet näkymät syövät yritysten kasvuhakuisuutta ja investointihalukkuutta. Kasvuhakuisia tai voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä oli vastaajista yhteensä 37 prosenttia.

Työvoiman saatavuus on yhä kasvun esteenä yli 60 prosentilla vastaajista, mikä on suurempi osuus kuin koko maassa keskimäärin. Haasteisiin vastataan useimmiten kehittämällä henkilöstön osaamista, hyödyntämällä aiempaa enemmän alihankkija- ja toimittajaverkostoja sekä harkitsemalla uuden työvoiman hankkimista koulutus- tai oppisopimuksen avulla.  

Suuri enemmistö aikoo säilyttää nykyisen henkilömääränsä

Pk-yritykset huolehtivat henkilöstöstä ja sinnittelevät heikonkin taloustilanteen yli pitämällä siitä kiinni. Tämän seurauksena suhdanneodotusten heikentyminen ei näy yhtä suurena muutoksena henkilöstön määrään kohdistuvissa odotuksissa.

Seitsemäntoista prosenttia alueen pk-yrityksistä kokee tarvetta sopeuttaa toimintaansa. Vaikka lomautuksia, työaikajärjestelyjä ja liiketoiminnan karsimista mietitään enemmän kuin viime syksynä suuri enemmistö pk-yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilömääränsä.

Aiempaa useampi pk-yritys, yli viidesosa vastaajista aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta. Kone-, laite- ja rahoitusinvestoinnit ovat edelleen ylivoimaisesti merkittävin rahoituksen käyttötarkoitus, mutta syksyyn verrattuna suosiotaan ovat nostaneet myös yrityksen henkilöstön osaamisen kehittämiseen liittyvät rahoitustarpeet.

Sähkön hinnan voimakas kasvu hankaloittaa toimintaa

Sähkön voimakkaalla hinnannousulla on ollut kielteisiä vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan tai tuotantoon yli kolmasosalla vastaajista. Sähkön hinnannousu on heikentänyt yritysten kannattavuutta, korottanut lopputuotteiden hintoja ja heikentänyt kysyntää.

Aktiivisia sähkön säästämistoimenpiteitä on toteutettu hieman alle puolessa vastaajayrityksistä. Suosituimpia säästötoimenpiteitä ovat olleet lämpötilan säätäminen ja valaistuksen vähentäminen.   

Pk-yritysbarometri toteutetaan kaksi kertaa vuodessa

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä.

Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta. Lisäksi
ajankohtaisena aiheena tarkastellaan sähkön hinnan nousun vaikutuksia.

Barometri julkistetaan sekä valtakunnallisena että alueellisina raportteina. Valtakunnallisessa raportissa tuloksia käsitellään koko pk-sektorin näkökulmasta ja myös päätoimialoittain teollisuuteen, rakentamiseen, kauppaan ja palveluihin jaoteltuna. Alueraporteissa kehitystä verrataan erityisesti kyseisen alueen yritysten ja koko maan välillä