1.11.2018 klo 16:33
Uutinen

Pohjois-Savossa hyvä tilanne yrittäjäksi haluavalle

Myytävien yritysten lukumäärä kasvussa

Pohjois-Savossa on erinomainen tilanne yrittäjäksi aikovalle, sillä alueella on jatkuvasti enemmän toimivia yrityksiä ja valmiita liiketoimintoja myytävänä. Paikalliset yrittäjät laittavat yrityksensä yhä useammin myytäväksi sen sijaan, että lopettaisivat jopa vuosikymmeniä toimineen, hyvän yrityksen.

Myytävien yritysten määrä on Pohjois-Savossa kasvanut 17 % vuonna 2018. Tieto on peräisin valtakunnallisesta Yrityspörssi.fi-palvelusta, joka on yrityksen myyntiin ja ostamiseen tarkoitettu palvelu. Myytävien yritysten lukumäärä kasvaa Pohjois-Savossa Etelä-Savoa nopeammin.

– Monet yrittäjät toivovat, että yrityksen myynti ja eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi nopeasti ja samanaikaisesti. Yrityksen myynti vaatii kuitenkin huolellista ja pitkäaikaista valmistelua. Usein yritys tai sen osa myydään jopa vuosia ennen yrittäjän lopullista irtautumista siitä. Tästä syystä yrityksen myynnin suunnittelu ja toteutus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, muistuttaa omistajanvaihdosasiantuntija Saara Timonen Savon Yrittäjistä (kuva ylhäällä).

Yrityksen ostaminen on toimiva reitti yrittäjyyteen

Finnvera on tutkinut, että ostetuista yrityksistä yli 90 % jatkaa toimintaansa kolme vuotta kaupan jälkeen ja kolmannes muuttuu kasvuyrityksiksi. Yrityskauppojen ja myytävien yritysten määrä on tärkeä tekijä yritystoiminnan jatkuvuuden ja työpaikkojen säilymisen kannalta.

Lasijannu Oy:n yrittäjä Jani Roponen aloitti yritystoimintansa ostamalla alkuvuodesta 2018 lasi- ja puualan yrityksen Leppävirralta. Ajatus yrittäjyydestä oli ollut hänellä mielessä jo pitkään. Lähtökohdatkin siihen olivat melko selvät, sillä hän oli pienestä pitäen seurannut omien vanhempiensa ruokakauppiasuraa.

Hyvin pian yrittäjänä aloittamisen jälkeen Roponen laajensi toimintaansa uuden yritysoston myötä Varkaudessa. Hän kertoo ajatuksen laajentamisesta olleen mielessä jo jonkun aikaa, mutta ei ihan näin nopealla aikataululla, kuin se lopulta tapahtui.

– Ajatus taata lasituspalvelut Leppävirta-Varkaus akselilla oli niin vakaa ja molempia toimipisteitä tukeva, että yrityskauppaa oli lopulta vaan lähdettävä tekemään, kun sopiva myytävä yritys osui kohdalle.

Roposen mukaan se kannattaako ostaa valmis toiminta vai perustaa uusi yritys, riippuu alueen kilpailusta sekä toimialasta. Hänen mukaansa esimerkiksi lasitusalalla nollasta starttaaminen olisi hyvin vaikeaa, etenkin jos paikkakunnalla on kilpailua.

– Lukuja on seurattava pidemmältä ajalta ja vaihtelun syyt keskusteltava myyjän kanssa. Avoimuus myyjän puolelta kertoo rehellisestä kaupanteosta, Roponen toteaa.

Molemmissa yrityskaupoissa Roponen on kokenut saavansa toiminnan jatkamiseen hyvin neuvontaa ja tukea yrityksen myyjiltä.

Hyödynnä kokemus ja asiantuntija-apu

Roposen mukaan yrityskaupassa on tärkeää perehtyä kilpailutilanteeseen sekä tutustua huolellisesti mm. kalustoon ja varastoon. Myös asiakasrekisteriä tulee katsoa tarkasti ja huomioida onko siellä esimerkiksi isoja ostajia, joiden mahdollinen poisjääminen vaikuttaisi liikevaihtoon merkittävästi.

Kaikkein eniten Roponen peräänkuuluttaa kuitenkin avointa keskustelua sekä myyjän että henkilökunnan kanssa. Riitatilanteiden välttämiseksi ja asioiden varmistamiseksi, hän kehottaa myös hyödyntämään ulkopuolisten asiantuntijoiden apua.

Pohjois-Savossa on tarjolla mm. maksuton neuvontapalvelu yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin. Omistajanvaihdosneuvontaa saa Savon Yrittäjiltä ja palvelua ovat rahoittamassa alueen kaikki kunnat.

Lisätietoja:
Savon Yrittäjät: Saara Timonen, omistajanvaihdosasiantuntija, p. 044 368 0503
Lasijannu Oy: Jani Roponen, yrittäjä, p. 040 530 4550
Yrityspörssi.fi: Meri Varkoi-Anhava, toimitusjohtaja, p. 050 434 9303