YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pohjoiskarjalaiset yritykset tukemaan koululaisten ympäristökasvatusta
Hyvän tahdon tarina -kampanja haastaa pohjoiskarjalaiset yritykset osallistumaan syksyllä 2020 koulunsa aloittavien lasten ympäristökasvatukseen.
Jokaiselle pohjoiskarjalaiselle ekaluokkalaiselle lahjoitetaan kirjastojen ja yrittäjien yhteistyöllä kestävästä kehityksestä, luonnon monimuotoisuudesta ja yhdessä tekemisen ilosta ja merkityksestä kertova Hyvän Tahdon Tarina -kirja. Kirja on tehty yhteistyössä kymmenien eri alojen varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa: kirjan ohessa olevassa Oppaassa on mm. yli 200 hauskaa ja hyödyllistä vinkkiä lasten, vanhempien ja alakoulujen yhteiseen toimintaan luonnossa.
Kirjat luovutetaan ekaluokkalaisille kirjastojen kautta. Samalla koululaiset saavat myös oman kirjastokortin, ja näin edistetään myös lukemisharrastusta.
Pohjois-Karjalassa koulun aloittaa 1290-1300 oppilasta.
Minimilahjoitus on 50€, jolla jokainen kampanjaan osallistunut yritys saa nimensä kirjaan liitettävään Kiitos-osioon. Yritykset voivat hyödyntää kampanjaa myös omassa markkinoinnissaan. Lisäksi järjestetään elokuun viimeisellä viikolla lehdistötilaisuus, jossa lahjoitus julkistetaan.
Kiinnostuitko? Ilmoittaudu mukaan lahjoittajaksi kampanjan vetäjälle Esko-Pekka Tiitiselle eptiitinen@hotmail.com. Kerro viestissä lahjoitussumma sekä yrityksesi tiedot.
”Rakkaus luontoa kohtaan alkaa lapsuudesta. Tässä ajassa meille kaikille on tärkeää pohtia luonnon monimuotoisuutta, kauneutta, sen arvoja ja yhdessä tekemisen iloa ja merkitystä. Jo kirjaa lukiessamme olemme toistemme kainaloissa, yhteisen luonnon sylissä.”
Kirja soveltuu lapsille ja aikuisille, se on suunniteltu toimivaksi myös suoraan päiväkotien ja alakoulujen pedagogiseen ympäristökasvatukseen.
Hyvän tahdon tarina-kirja on kymmenien pohjoiskarjalaisten varhaiskasvattajien yhteistyön tulos.
Merkittävää kirjassa on tarinan ohessa oleva monipuolinen opas, joka sisältää yli 200 hauskaa luontoon ja ympäristökasvatukseen liittyvää kysymystä ja käytännön toimintavinkkiä. Oppaan vinkkareina ja suunnittelijoina ovat toimineet mm. alakoulujen ja päiväkotien opettajat, Itä- Suomen yliopiston joustavien oppimisympäristöjen suunnittelijat ja kehittäjät, Joensuun Tiedeseura, Liperin Teknologiaa Ekosti- ja Kielitaiturihankkeiden vetäjät, Sanaratas, Martat, Riveria Tanssin koulutus ja useat tieto- ja taideaineiden opettajat.
Hyvän tahdon tarina on kirjailija Esko-Pekka Tiitisen ja kuvittaja Nikolai Tiitisen tekemä kuvakirja Äiti-jänösestä, Pii-tyttärestä, pehmolelu Untuvasta ja robotti Hiphei Hybridistä, jotka yhteisen seikkailun kautta löytävät tasapainoisen suhteen luontoon. Tämä 3-100-vuotiaille sopiva kestävän kehityksen tarina ei vanhene, sillä sen arvoja tulemme tarvitsemaan vähintäänkin seuraavat tuhat vuotta.
Satu kertoo Pii-jänöstä, hänen äidistään ja pehmolelu Untuvasta ja hassusta Hiphei Hybridi-robotista, jonka ihminen on viisaudessaan lähettänyt luontoon oppimaan lisää tietoja ja taitoja. Hipheille on annettu mukaan kolme laatikollista kierrätysmateriaalia, josta sen pitäisi kehittää hyödyllisiä keksintöjä ihmiselle. Hiphei rakentaa muovipulloista selänrapsuttimen, mutta eläimet tietävät, että hyvään elämään tarvitaan myös ruokaa, lämmin pesä ja paljon muutakin.
Jänösiltä tukea saaden Hiphei oivaltaa puhtaan ja kauniin luonnon todelliset arvot ja auttaa äitiä ja Piitä istuttamaan puita ja tekemään lähipuutarhan. Hauskassa ja humaanissa Hyvän Tahdon -sadussa eläimet, kasvit, ihmiset ja koneet(kin) elävät yhdessä jakaen kokemuksia toisilleen. Uusiutuvista luonnonvaroista, auringosta, tuulesta ja vedestä tulee heidän parhaita ystäviään.
Tekijöistä:
Esko-Pekka Tiitinen on julkaisut kolmekymmentäseitsemän lasten- ja nuortenkirjaa ja aikuisten romaaneja Tammen, Otavan, Kustannuskiilan, Lasten Keskuksen ja Kariston kautta (mm. Valtion kirjallisuuspalkinto 1989 ja 1992 , Villapäät; Finlandia Junior 2008, Kiven sylissä; Savonia-palkinto 2011, Tirlittan 2017.
Nikolai Tiitinen on kuvittanut viisi kuvakirjaa. Kuvitukset ovat olleet esillä mm. Mikkelin kuvitustriennaalissa, Bratislavan kuvitusbiennaalissa, Japanissa BIB:n kuvitusnäyttelyssä. Kyyhkyn kysymys -kirja huomioitiin pronssimitalilla Pohjois-Amerikassa 2012 Living Now Book Awards -katselmuksessa Green Living sarjassa. Tiitisten kuvakirjoja on julkaistu yhdessätoista maassa. Edellinen kuvakirja ”Kotikuusen Kainalossa” julkaistiin viikko sitten Latviassa.
Leea Wasenius on graafisen muotoilun palkittu ammattilainen. Yli neljänkymmenen vuoden ajan hän on antanut visuaalisen ilmeen reiluun sataan kirjaan.
Kirjojen lisäksi hän on luonut lukuisia messu- ja näyttelykokonaisuuksia kotimaassa ja ulkomailla.