Pörssisähkön hinta on käynyt kuluvan viikon aikana yli 20 sentissä.
Pörssisähkön hinta on käynyt kuluvan viikon aikana yli 20 sentissä.
30.6.2023 klo 09:32
Uutinen

Pörssisähkön hinta pomppasi – Asiantuntija ei pidä alle viiden sentin hintoja enää todennäköisinä

Pörssisähkön hinta on käynyt jo yli 20 sentissä. Energiavirasto ja Fortum kommentoivat tilannetta.

Pörssisähkön hinta on käynyt kuluvan viikon aikana yli 20 sentissä. Se on huomattavasti korkeampi hinta kuin touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin hinta kävi jopa negatiivisena ja pyöri alle viidessä sentissä.

Energiaviraston johtaja Antti Paananen näkee selvän eron nykytilanteessa neljän viikon takaiseen.

– Käytännössä tilanne oli silloin se, että hintaan vaikuttivat esimerkiksi sulamisvedet. Vesivoimaa oli saatavilla paljon ja samaan aikaan touko-kesäkuussa oli tuulisia jaksoja, jolloin tuulivoimaa oli saatavilla paljon. Päivisin saatiin myös runsaasti aurinkosähköä Keski-Euroopasta. Kaiken tämän lisäksi Olkiluodon ydinvoimalaitos käynnistyi, Paananen selvittää.

Nyt sulamisvesistä ei ole enää hyötyä ja käytettävissä olevan vesivoiman määrä on vähentynyt.

– Viime viikkoina tyyniä jaksoja on ollut selvästi enemmän, mikä heijastuu pörssisähkön hintoihin. Tässä mielessä alle viiden sentin hintoja voi olla jatkossa vaikea odottaa, Paananen jatkaa.

”Talvella hinta voi näyttää hyvinkin erilaiselta”

Energiayhtiö Fortum otti kantaa pörssisähkön hintaan äskettäisessä kuukausikatsauksessaan. Katsauksessa yhtiö arvioi futuurimarkkinoihin viitaten, ettei kevään aikana nähty hintatilanne jatku loputtomiin.

”Normaalin kausivaihtelun myötä kysyntä eli kulutus kasvaa ensi talvena ja eikä samaan aikaan ole tänä keväänä nähtyä sulamisvesitilannetta, jolloin tarvitaan myös paljon muuta tuotantoa kattamaan kasvanutta kysyntää. Näin ollen myös hintataso on korkeammalla tuleville kuukausille, kuin mitä kevään aikana toteutuneet spot-hinnat ovat olleet. Tämä näkyy erityisesti kahden vuoden määräaikaisten kiinteähintaisten tuotteiden hinnoittelussa. On hyvä muistaa, että talvella myös spot-hinta eli pörssisähkösopimusten tuntihinta voi näyttää hyvinkin erilaiselta kuin juuri tällä hetkellä”, katsauksessa kirjoitetaan.

Kahden vuoden kiinteä hinta noin 12 senttiä

Fortumin mukaan kevään ja alkukesän pörssisähkön matalammat hinnat ovat lisänneet kiinnostusta pörssisähköä kohtaan.

– Sopimusta valitessa on hyvä miettiä sähkönkäyttöä pidemmällä aikavälillä, sillä pörssisähkön hinnat saattavat vaihdella suurestikin. Pörssisähkö sopii etenkin heille, joiden on mahdollista seurata sähkön tuntihintoja ja hyödyntää edullisimpia tunteja. Kiinteähintainen sopimus puolestaan heille, joille on tärkeää hinnan ennustettavuus, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Tällä hetkellä Fortum tarjoaa yrityksille kiinteää kahden vuoden sopimusta 12,63 sentin kilowattituntihinnalla.

Suomi etenee kohti täyttä omavaraisuutta

Touko-kesäkuun vaihteessa Suomi oli sähkön nettoviejä, koska tuotantoa oli paljon ja kysyntää oli verrattain vähän.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on ennustanut, että tänä tai ensi vuonna Suomi voisi olla täysin omavarainen energiantuotannossa. Juuri tällä hetkellä Suomi on nettotuoja.

– Tuomme reilut 500 megawattia enemmän kuin mitä kulutamme. Pitää muistaa, että tuonti ja vienti elävät markkinan mukaan. Jos sähköä on  kannattavampaa tuoda naapurimaista, kotimainen tuotanto ei kannata. Juuri nyt Suomeen tuodaan Ruotsista lähes 1500 megawattia, mutta samaan aikaan viemme sähköä Viroon lähes 1000 megawattia, Energiaviraston Antti Paananen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen