YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

PRH:lta kehotuskirje tuhansille yrityksille: Tilintarkastaja ei kelpaa
Patentti- ja rekisterihallitus muistuttaa yrityksiä siitä, millainen tilintarkastaja voidaan hyväksyä.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) kertoo, että tuhansille osakeyhtiöille on rekisteröity tilintarkastajiksi henkilöitä, jotka eivät ole hyväksyttyjä tilintarkastajia. PRH lähettää kyseisille yhtiöille kehotuskirjeen, jossa niitä kehotetaan korjaamaan kaupparekisteritietojaan.
Kehotuskirje lähetetään yrityksen posti- tai käyntiosoitteeseen, joka on tallennettu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään.
Kirjeessä on kuvattu toimintaohjeet kolmeen eri tilanteeseen sen mukaan, onko yhtiöllä velvollisuutta valita tilintarkastaja. Jos näin ei ole, yrittäjän tulee selvittää, onko yhtiöjärjestyksessä tilintarkastajia koskeva määräys.
PRH huomauttaa, että tilintarkastajan valinnasta ja mahdollisesta yhtiöjärjestyksen muutoksesta päättää yhtiökokous. Yhtiökokouksen jälkeen yrittäjän tulee tehdä kaupparekisteriin muutosilmoitus kirjeessä kerrottujen ohjeiden mukaan. Katso ohjeet ilmoittamiseen täältä.
PRH:n mukaan se voi määrätä laiminlyöntimaksun yrityksille, jotka eivät viranomaisen kehotuksesta huolimatta korjaa rekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä.
Seurauksena voi olla laiminlyöntimaksu
Tilintarkastajana tai tilintarkastusyhteisönä voi toimia ainoastaan tilintarkastuslaissa tarkoitettu hyväksytty tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö (HT, KHT). Hyväksytyt tilintarkastajat voi selvittää PRH:n ylläpitämästä tilintarkastajahausta.
Osakeyhtiön täytyy tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin, jos rekisteröidyt tiedot muuttuvat. Yritys voi tarkistaa rekisteröidyt tiedot kaupparekisteriotteelta, jonka voi ladata maksutta Virre-palvelusta. Samasta paikasta voi myös ostaa rekisteröidyn yhtiöjärjestyksen.
PRH:n mukaan se voi määrätä laiminlyöntimaksun yrityksille, jotka eivät viranomaisen kehotuksesta huolimatta korjaa rekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä. Laiminlyöntimaksu on suuruudeltaan 300 euroa, julkisille osakeyhtiölle ja eurooppayhtiöille 600 euroa.
Jos yritys ei korjaa tietoja ensimmäisen laiminlyöntimaksun jälkeen, PRH lähettää yritykselle uuden kehotuksen. Jos yritys ei tämänkään jälkeen korjaa tietoja, PRH määrää uuden laiminlyöntimaksun, joka on suuruudeltaan kaksinkertainen ensimmäiseen laiminlyöntimaksuun verrattuna.
Laiminlyöntimaksu perustuu kaupparekisterilakiin, jossa on määrätty maksujen suuruus.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi