10.3.2017 klo 07:06
Uutinen

Puutavaran maahantuoja, EU-asetus lastaa työllesi velvoitekuorman

Myanmarista kotoisin oleva jalopuu tiikki on ollut Ruotsissa oikeuslaitoksen huomion kohteena.

Euroopan unionin puutavara-asetus eli EUTR velvoittaa maahantuojan varmistamaan kaupattavien tuotteiden laillisuuden, muistuttaa Maaseutuvirasto tiedotteessaan.

Maahantuojan vastuulla on hankittaessa selvittää, onko EU-maiden ulkopuolelta tuotavassa puutavarassa laitonta alkuperää.

Asetuksen piiriin luetaan muun muassa huonekalut, paperi, puulevyt ja sahatavara. Laittomalla puutavaralla tarkoitetaan puutavaran alkuperämaassa kansallisten lakien vastaisesti korjattua tai myytyä puutavaraa.

Mavi valvoo – maahantuojan seurattava viranomaisia ja mediaa

Puutavara-asetuksen velvoitteiden täyttäminen edellyttää puutuotteiden maahantuojalta muun muassa asianmukaisen dokumentoinnin.

Lisäksi maahantuojan on tehtävä riskinarviointi ja tarvittaessa riskin vähentäminen. Riskinarviointia tehtäessä on olennaista seurata alan julkaisuja, mediaa ja viranomaisten tiedonantoja.

Viime aikoina esimerkiksi Myanmarin tiikin laillisuus on ollut Ruotsissa oikeuslaitoksen huomion kohteena, Mavi vinkkaa.

Suomessa puutavara-asetuksen valvonnasta vastaa Maaseutuvirasto. Mavi tekee riskiperusteisia tarkastuksia maa- ja metsätalousministeriön määräysten mukaisesti.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi