Rakennusala kärsii korkojen nopeasta noususta, korkealle jääneistä rakennuskustannuksista sekä asuntokysynnän heikkoudesta. Kuva: Getty's Images
24.10.2023 klo 09:45
Uutinen

Rakentamisen syväjää ei näy työllisyydessä – ”Hallitus voisi helpottaa tilannetta aikaistamalla infrahankkeita”

Elokuu oli Suomen tilastohistorian synkin rakentamisessa, kertovat Tilastokeskuksen luvut. Rakentamisen romahdus ei kuitenkaan näy työllisyydessä.

– Työllisyysaste jopa parani syyskuussa, vaikka rakennusalan vaikeudet ovat jatkuneet jo liki vuoden verran. Talouden kasvun painottuminen palvelualoille on kompensoinut rakentamisen ja teollisuuden heikompaa kehitystä,  Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Tilastokeskus kertoi elokuun rakennuslupamäärien laskeneen 47 prosenttia vuoden takaisesta.

Elokuussa myönnettiin rakennuslupa vain 1 058 asunnon rakentamiseen, mikä on tilastohistorian heikoin elokuu. Vain kerran aiemmin on edes alitettu 2 000 asunnon lupamäärä elokuussa – vuonna 1995 ja silloinkin lukema oli 1 903 asuntoa.

”Hallitus voisi helpottaa tilannetta täsmätoimilla”

Yrittäjien Brotherus kiittelee hallituksen päätöstä laskea varainsiirtoveroa lokakuun puolivälistä lähtien. Hallitus päätti myös, että ensiasunnon hankinnan verovapaus poistuu vuodenvaihteessa. Nämä päätökset tuovat asuntomarkkinoille lisäkysyntää loka-marraskuulle.

Myymättömät uudet asunnot osaltaan estävät kuitenkin etenkin pienempiä rakentajia aloittamasta uusia hankkeita, koska pääomat ovat sitoutuneet valmiisiin tai puolivalmiisiin kohteisiin.

Brotheruksen mukaan hallitus voisi antaa lisäbuustia rakennusmarkkinoille.

– Hallitus voi helpottaa tilannetta vielä täsmätoimilla kuten aikaistamalla suunniteltuja infrahankkeita, Brotherus ehdottaa.

Rakennusala kärsii korkojen nopeasta noususta, korkealle jääneistä rakennuskustannuksista sekä asuntokysynnän heikkoudesta.

”Vielä ei ole syytä huokaista helpotuksesta”

Tilastokeskus kertoi aamulla myös, että työllisyysaste nousi syyskuun tilaston mukaan 74,1 prosenttiin ja työttömyysaste laski 7,3 prosenttiin vuoden takaisesta.

Suomen vaisu talouskehitys ei välttämättä johda työttömyyden suureen kasvuun, jos palvelualojen vahva veto jatkuu talven yli ja kokonaiskehitys kääntyy ennusteiden mukaisesti kohtuulliseen kasvuun ensi vuoden aikana, Brotherus arvioi.

– Vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta, sillä yritysten luottamusmittarit ennakoivat kituliaita lähikuukausia ja korot ovat yhä aivan liian korkealla Suomen taloudelle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen