Rasekossa ajatellaan, että ihmisen tulee kyetä elättämään itsensä omalla työllään, osaamisellaan ja ammattitaidollaan. Kuva: Getty Images
28.4.2022 klo 09:09
Uutinen

Raseko palkittiin yrittäjyyden ja työelämäyhteistyön edistämisestä Työ ja Taito -palkinnolla – Oppilaitoksilla tärkeä rooli yhteiskunnan kehityksessä

Mestarikiltaneuvosto, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry ja Suomen Yrittäjät ovat jakaneet Työ & Taito -palkinnon osoituksena ammattiosaamisesta, yrittäjyydestä ja työelämäyhteistyöstä. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voittaja on Raision seudun koulutusyhtymä Raseko.

Raseko on monialainen, ammatillinen oppilaitos, jossa opiskelijavirtaama on yli 4 000, tutkintoja tehdään vuosittain 800–900 ja toiminta on perustaltaan työelämälähtöistä sekä yrittäjyyteen kannustavaa.

Rasekon toiminnassa näkyvät vahvasti kilpailun keskeisimmät kriteerit suunnitelmallinen yhteistyö yritysten kanssa, yrittäjyyden tukeminen sekä työssä tapahtuva oppiminen ja sen hyödyntäminen.

Raseko tekee yhteistyötä yrittäjien kanssa laajalla rintamalla. Opettajat kiertävät koulutus- ja oppisopimustyöpaikoilla, yritysten kanssa on erilaisia tapahtumia ja projekteja, yrittäjät suorittavat tutkintoja ja tutkinnon osia ja kuntayhtymän keskeiset päättäjät ovat itsekin yrittäjiä.

–  Kisällistä mestariksi -ajattelu elää vahvana Rasekon toiminnassa. Erityisesti luovilla aloilla koulutetaan taide-teollisuusalan ja tekstiili- ja muotialan osaajia. Ammattikunnan arvon säilyttäminen edellyttää suoritettujen tutkintojen tason pitämistä korkeatasoisena ja siinä työssä voittaja on kiitettävästi onnistunut, Mestarikiltaneuvoston ylioltermanni Pirjo Savolainen kertoo. 

Konkreettisia hankkeita

Rasekon arvot ovat osaaminen, vastuullisuus, yrittäjähenkisyys ja elämänläheisyys. Oppilaitoksessa ajatellaan, että ihmisen tulee kyetä elättämään itsensä omalla työllään, osaamisellaan ja ammattitaidollaan.

Oppilaitoksessa on käynnissä esimerkiksi Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa yhteistyössä toteutettu hanke, jossa pilotoidaan yrittäjien omistajanvaihdoksiin liittyen mallia, jossa ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita kannustetaan yrittäjyyteen ja yrityksen jatkajiksi. 

–  Omistajanvaihdokset, osaavan työvoiman saatavuus ja yrittäjien itsensä jatkuva kehittäminen ovat asioita, joilla on valtava merkitys yhteiskunnan kehitykselle tulevaisuudessa. Oppilaitoksilla on tässä tärkeä rooli. On erittäin hienoa ja arvokasta, että Rasekon toiminnassa näkyy konkreettisella tavalla yrittäjämainen toiminta ja yrittämisen ympäristöä tukevat toimet, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.  

Perinteitä ja uudistumista

Rasekossa koulutetaan osaajia perinteisiin ammatteihin, mutta myös uudistutaan ajan myötä. Esimerkiksi artesaanikoulutuksessa Rasekossa voi erikoistua niin muinaistekniikkaan kuin digitaaliseen valmistukseen.

– Rasekossa työ on arvossaan ja siksi arvostamme erityisesti tätä palkintoa. Osaamisen hankkiminen on tärkeää niin asentajille, kokeille, myyjille kuin seppä-artesaaneille, Rasekon johtava rehtori Maria Taipale sanoo.

– Kiitos palkinnosta kuuluu Rasekon ammattitaitoiselle henkilöstölle ja hyville yhteistyökumppaneille, jotka sparraavat meitä kehittymään, Taipale sanoo.

Voittajat saivat palkinnoksi näyttävän taulun, jossa on alkuperäiset mitalit 1950- ja 1960-luvuilla pidetyistä arvostetuista Työ & Taito -kilpailuista. Palkinnosta tulee jokavuotinen perinne.

Toimitus
Toimitus