Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Riihimäen Voimalasta kaavaillaan kulttuurikeskusta Hämeenlinnan Verkatehtaan malliin
Riihimäen kaupunki on etsinyt pitkään ideoita rautatieaseman kupeessa sijaitsevan vanhan voimalaitoskiinteistön uudeksi käyttötarkoitukseksi. Konsulttiyhtiön kesäkuun alussa esittelemässä konseptissa entinen voimalaitos etsii uutta elämää Hämeenlinnan Verkatehtaan mallin mukaisesti kulttuurista ja sivistyspuolen palveluista.
– Voimala nostaa Riihimäen profiilia kulttuurin ja tapahtumien polttopisteessä. Olen iloinen, että voimme rakentaa vahvuuksiemme päälle samalla kehittäen kaupungin vetovoimaisuutta matkailukohteena, kertoo Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho.
Voimalaan tulee suunnitelmien mukaan neljä kerrosta, joista katutaso on kaikille avointa, pääosaltaan ei-kaupallista tilaa.
Voimalassa yhdistyvät yksityinen ja julkinen palvelutarjonta
Kaupunki on käynyt neuvotteluja eri alojen toimijoiden kanssa Voimalaan sijoittumisesta. Kaupungin toiminnoista Voimalaan on alustavasti luonnosteltu Riihimäen taidemuseon ja kaupunginmuseon tiloja sekä kansalaisopiston toimintoja.
Voimalan keskipisteeksi on tulossa iso monitoimisali, joka sopii konserteille ja muulle esittävälle taiteelle sekä tapahtumille. Useampia pienempiä esimerkiksi elokuvateattereille sopivia saleja sisältyy myös konseptiin. Voimalan yksityisiä palveluita voivat olla myös muut kulttuuri- ja hyvinvointipalvelut sekä ravintola- ja kaupan alan palvelut.
– Riihimäeltä puuttuu iso kulttuuritapahtumiin suunniteltu esiintymissali. Voimalaan on mahdollisuus luoda jopa 700 hengen monitoimisali uniikille paikalle vilkkaan aseman vierelle. Tällä voisimme saada kulttuuritarjontaamme merkittävän lisäyksen, kertoo kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.
Sopimuksia yrittäjien kanssa ei ole vielä tehty. Kaupunki tiedottaa kesän jälkeen, kun mukaan lähtevät yritykset ovat varmistuneet. Tavoitteena on, että koko Voimala saadaan avattua käyttöön vuonna 2027, jolloin Riihimäelle on suunnitteilla myös asuntomessut.
Voimala siirtynee kaupungin omistukseen
Riihimäki on solminut YIT:n kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Voimala siirtyisi kaupungin omistukseen yhdellä eurolla. Neuvottelut asiasta jatkuvat kesän aikana. Tavoitteena on, että Voimala siirtyisi kaupungin omistukseen tämän vuoden aikana. Kaupungilta kiinteistö siirtyisi toteuttajakonsortiolle, ja kehittämisvaiheen jälkeen kaupunki vuokraisi Voimalasta tiloja.
Voimala on noin 5 000 neliömetrin kokoinen punatiilinen rakennuskompleksi, joka toimii Riihimäen asemanseudun maamerkkinä.