8.6.2017 klo 09:22
Uutinen

Robottien esiinmarssi: Tässä ovat kuumimmat trendit, jotka on hyvä tietää

Robotit tulevat muuttamaan tapaamme työskennellä ja käyttää palveluita. Niillä on näkyvä rooli myös lähitulevaisuuden terveydenhuollossa.

Robotit ovat pääroolissa parhaillaan Kiinan Shanghaissa käynnissä olevassa CES-teknologiatapahtumassa. Yrittäsanomat on paikan päällä tutustumassa messujen tarjontaan.

Robotit ovat muuttamassa elämäämme nopeammin kuin moni uskoo. IDC-tutkimusyhtiön (International Data Corp) mukaan vaikutus on merkittävä etenkin yrityksille ja sitä kautta yhteiskunnalle.

IDC kiinnittää huomion seuraaviin robotiikkatrendeihin:

1. Roboteista vastaavat johtajat yleistyvät yrityksissä. Vuoteen 2019 mennessä 30 prosenttia alan johtavista yrityksistä palkkaa palvelurobotiikasta vastaavan johtajan.

2. IDC arvioi, että vuoteen 2020 mennessä robotit yleistyvät niin että uusilta työntekijöiltä vaaditaan entistä parempaa osaamista ja lahjakkuutta. IDC:n mukaan jopa 35 prosenttia ihmisten työpaikoista voi vähentyä, kun töitä siirretään roboteille. Samaan aikaan palkat nousevat, kun työntekijöiltä vaaditaan huippuosaamista.

3. Hallitusten on säädettävä robotteja koskeva lainsäädäntö. IDC arvioi, että vuoteen 2019 mennessä hallitukset aloittavat lakien valmistelutyön. Lakien tavoitteena on huolehtia siitä, että riittävä määrä työpaikkoja säilyy ihmisillä ja että robottien käyttö ei uhkaa tietoturvaa tai ihmisten turvallisuutta.

4. Vuoteen 2020 mennessä 60 prosenttia roboteista on riippuvainen pilvipalveluista. Robotit kehittyvät ja saavat uusia taitoja pilvestä.

5. Robottien taidot ja ominaisuudet kehittyvät nopeasti. IDC:n arvion mukaan vuoteen 2018 mennessä 30 prosenttia roboteista toimivat kolme kertaa nopeammin kuin tällä hetkellä.

6. Vuoteen 2019 mennessä 35 prosenttia roboteista toimii etupäässä logistiikan ja terveydenhuollon parissa sekä palvelusektorilla.

7. Varastorobotit yleistyvät. Jo ensi vuoteen mennessä lähes 50 prosenttia maailman 200 johtavasta verkkomarkkinointiyrityksestä ja verkkokaupasta ottaa käyttöön robotit, jotka täydentävät varastoja ja toimittavat tuotteita asiakkaille.

Yrittäjäsanomien toimittaja Pauli Reinikainen osallistuu parhaillaan käynnissä oleviin CES Asia -teknologiamessuihin Kiinan Shanghaissa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi