6.2.2017 klo 09:59
Uutinen

Rosatom aloittaa yhteistyön hollantilaisen tuuliturbiinien valmistajan Lagerwey-yhtiön kanssa

Rosatom on hyväksynyt tytäryhtiönsä AO OTEKinkumppanuuden hollantilaisen tuuliturbiinien valmistajan Lagerwey-yhtiön kanssa tuulivoimahankkeiden toteuttamiseksi.

AO OTEK esitti Lagerwey-yhtiön kanssa solmitun yhteistyösopimuksen Rosatomin hyväksyttäväksi tutkittuaan kumppanuusvaihtoehtoja tuuliturbiinien muiden valmistajien kanssa. Päätöksenteko perustui yhtiön monivuotiseen kokemukseen, tuuliturbiinien innovatiiviseen suunnitteluun, komponenttien helppoon logistiikkaan venäläisissä olosuhteissa, valmistajien kykyyn lokalisoida komponenttien tuotanto, sekä ulkomaisten kumppanien kykyyn taata tehokas teknologiansiirto.

Kumppanuuden tarkoituksena on kehittää tuuliturbiinien venäläistä tuotantoa. Tänä vuonna perustettava yhteisyritys varmistaa ulkomaisen yhteistyökumppanin mahdollisimman tehokkaan osallistumisen hankkeiden toteutukseen Venäjällä.

”Puhumme täysin uuden teollisuusalan muodostumisesta Venäjällä”, toteaa Rosatomin ensimmäinen varapääjohtaja Kirill Komarov. ”Kyseessä ei ole pelkästään tuulivoimaloiden rakentaminen vaan myös uusien teknisten määräysten kehittäminen, sekä lisäksi henkilökunnan kouluttaminen, tuotannon lokalisointi ja sertifiointi ja tuulivoiman tutkimus- ja kehitystyö. Meillä on vertaansa vailla olevaa kokemusta uusien teollisuusalojen luomisessa tyhjästä. Ratkaisemme päivittäin vastaavia asioita ydinvoima-alalla Venäjällä ja muualla maailmassa.”

”Perusta tulevaisuuden energiantuotantoon muodostuu vähähiilisen teknologian, kuten ydinvoiman ja uusiutuvien energialähteiden yhdistelmästä. Päätös monipuolistaa vähähiilisen energia-alan markkinatarjontaa on johdonmukainen tapa Rosatomin liiketoiminnan laajentamiseen. Lisäksi se vastaa hallituksen strategiaa vuosina 2017-2025, jonka tarkoituksena on siirtyä kestävän kehityksen malliin, kertoo Kirill Komarov.

Rosatomin ennakkoarvioiden mukaan vuoteen 2024 mennessä Venäjän tuulivoimamarkkinat koostuvat 3,6:n gigawatin tuotannosta ja noin 200 miljardin ruplan vuotuisesta liikevaihdosta.

Mahdollista kysyntää tuulivoimaloiden rakentamiselle Venäjällä, tuuliturbiinien ja lisätarvikkeiden tuotannolle sekä käyttö- ja huoltopalveluille vuoteen 2024 mennessä arvioidaan olevan 400 miljardin ruplan edestä.

Rosatom aikoo rakentaa 610 MW:n edestä tuulivoimaloita vuosina 2018-2020 sekä lokalisoida tuuliturbiinien komponenttien ja yksiköiden tuotanto, mukaan lukien lapojen tuotanto, teholtaan 250 MW vuodessa. Lokalisoinnista vastaavat Rosatomin tuotantolaitokset Atomenergomash ja UMATEX Group.

Lisätietoja:

Hollantilaisella Lagerwey-yhtiöllä on 40 vuoden kokemus tuuliturbiinien kehittämisestä ja valmistamisesta, tuulivoimaloiden suunnittelemisesta ja rakentamisesta sekä toimitusketjun ohjaamisesta ja myynnin jälkeisistä huoltopalveluista. AO OTEK on Rosatomin tytäryhtiö.

OTEKin tytäryhtiö VetroOGK voitti vuonna 2016 tuulivoimahankkeiden kilpailun 610 MW:n. Kilpailuhankkeen Kilpailun toteuttajalta edellytetään tuulivoimaloiden valmistukseen vaadittavien laitekomponenttien tuotannon 65-prosenttista lokalisointia Venäjän alueella.