YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Saako humalassa tehdyn verkko-ostoksen perua?
Saako humalassa tehdyn verkko-ostoksen perua? Yrittäjien asiantuntija vastaa. Kuva: Getty Images
21.12.2022 klo 14:46
Uutinen

Saako asiakas perua humalassa tehdyn verkko-ostoksen? Yrittäjien asiantuntija vastaa

Suomen Yrittäjien asiantuntija vastaa sosiaalisessa mediassa keskustelua herättäneeseen kysymykseen verkkokauppatilauksen perumisesta.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, saako verkkokauppatilausta perua humalatilan takia. Kyseessä voi olla tilanne, jossa asiakas on ollut tilauksen aikana alkoholin vaikutuksen alaisena ja on myöhemmin tullut ”katumapäälle”. Tilattu tuote on saattanut olla varta vasten asiakkaan toiveen mukaan tehty.

Suomen Yrittäjien asiantuntijan Karoliina Katilan mukaan kuluttajalla on lähtökohtaisesti 14 päivän peruutusoikeus etämyyntisopimuksessa. Tästä on kuitenkin poikkeuksia.

– Esimerkiksi kuluttajalle räätälöityjen tuotteiden tai avattujen hygieniatuotteiden osalta peruuttamisoikeutta ei välttämättä ole. Etämyynnissä elinkeinonharjoittajan on ennen sopimuksen tekemistä annettava kuluttajalle peruuttamisoikeutta koskevat tiedot ja tarvittaessa myös tieto siitä, että tätä oikeutta ei ole, Katila neuvoo.

“Myyjällä ei tietoa, onko asiakas päihtynyt”

Humalatilaan vetoamisessa voi Katilan mukaan olla kyse siitä, ettei sopimus ole asiakkaan mielestä voinut syntyä “pätevästi”. Oikeustoimilaki määrittää, milloin sopimus voi olla pätemätön.

– Tämä ehto voi toteutua, jos toinen osapuoli pyrkisi käyttämään toisen henkilön humalatilaa hyväksi ja saisi henkilön tekemään sopimuksen ilman, että tämä ymmärtää millaiseen sopimukseen lähtee.

Jos henkilö on tehnyt verkko-ostoksen itsenäisesti, tähän ei voi vedota.

– Tällöin ostos on tehty asiakkaan oman itsenäisen tahdon perusteella. Verkkokaupassa myyjällä ei voi käytännössä olla tietoa siitä, onko ostaja mahdollisesti päihtynyt, eikä voida katsoa, että myyjä tällöin pyrkisi käyttämään tilannetta hyväkseen.

“Verkkokaupassa myyjällä ei voi käytännössä olla tietoa siitä, onko ostaja mahdollisesti päihtynyt, eikä voida katsoa, että myyjä tällöin pyrkisi käyttämään tilannetta hyväkseen.”

Karoliina Katila, Suomen Yrittäjät

Katilan mukaan pelkkä katumapäälle tuleminen ei ole laissa tarkoitettu pätemättömyysperuste.

– Voidaan ajatella, että hyvin vahva, ostajan oikeustoimikelpoisuuden poistava humalatila estäisi sen, ettei useampia vaiheita sisältävä verkko-ostotapahtuma ylipäätään onnistuisi. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen