YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Satu Sjöblom ei ollut pelannut korista lapsuuden jälkeen ennen kuin hän liittyi PinkkiBasketin joukkueeseen. – Koris tuntui heti ensimmäisestä treenistä lähtien omalta lajilta, hän kertoo. Toimitusjohtaja Mikko Mäntylä valmentaa nykyisin kerran viikossa, ja muutoin kolme naisvalmentajaa vastaa treeneistä. Kuva: PinkkiBasket
9.8.2023 klo 07:20
Uutinen

Sadat aloittelijanaiset treenaavat korista PinkkiBasketin joukkueissa – Lisää jäseniä liittyy jatkuvalla syötöllä

Mikko Mäntylän ja Jimmy Ruokolaisen perustama PinkkiBasket-yritys paikkaa urheiluseurojen jättämää aukkoa: aikuisenakin voi aloittaa joukkuepalloilun matalalla kynnyksellä.

Ei ole tavatonta, että yritykset pyörittävät aikuisten huippu-urheilua. Sen sijaan Suomessa on hyvin harvinaista, että yritys järjestää aloitteleville aikuisille joukkueharrastusta.

Yrittäjä ja koripallovalmentaja Mikko Mäntylän yhdessä Jimmy Ruokolaisen kanssa perustama PinkkiBasket on raikas poikkeus.

Lyhyessä ajassa PinkkiBasket-yrityksen aloittelijanaisille suunnatut koristreenit ovat saavuttaneet suuren suosion pääkaupunkiseudun naisten parissa.

Yritys rykäisi toimintansa käyntiin vuosi sitten, ja viime keväänä Helsingin Pirkkolahallissa treenasi viikoittain 15 eri joukkueessa noin 490 pelaajaa. Lisää aloittelijoita liittyy joukkueisiin jatkuvalla syötöllä.

Naiset houkuttelevat ystäviään mukaan

Koriskentälle astumisen kynnys on laskettu PinkkiBasketissa alas. Ensikertalaiselle tarjotaan täkynä kahdet treenit maksuttoman koripallokurssin muodossa. Niiden aikana voi testata, sytyttääkö laji. Kurssitreenien kylkiäisenä aloittelija saa omaksi pinkin koripallon.

Tämän jälkeen aloittelija voi liittyä maksulliseen joukkueeseen, jolla on tunnin treenit kerran viikossa.

Viime elokuusta lähtien 2 500 naista on ilmoittautunut mukaan kahden maksuttoman treenin tarjoukseen, ja tästä porukasta sadat ovat jatkaneet korista PinkkiBasketin joukkueissa.

– Pidämme aina mahdollisimman hauskat treenit, joissa liikunta tulee sivutuotteena, Mikko Mäntylä kertoo.

Treenit sisältävät alkuverryttelyn ja korinheittokisoja, ja puolet ajasta pelataan.

Valmentajat opastavat koripallon saloihin alkeista lähtien. Jos lapsena ei ole harrastanut joukkuepalloilua, moni saa aikuisena ensimmäistä kertaa elämässään kokemuksen myös joukkuehengestä.

– Hyvin nopeasti toisilleen vieraat naiset löytävät yhteyden ja kädet toistensa olkapäillä puhuvat ”meidän jengistä”. He kannustavat toisiaan ja heittävät yläfemmoja. Yhteishenki on monelle se tärkein juttu, Mäntylä sanoo.

Joukkueen jäsenistä muodostuu kiinteä porukka, joka pitää yhteyttä vapaa-ajallakin. Naiset käyvät muun muassa yhdessä katsomassa Susijengin ja naisten korismaajoukkueen matseja.

Mäntylän mukaan sana PinkkiBasketista kiirii muun muassa siten, että moni pelaaja houkuttelee ystävänsä mukaan kokeilemaan korista.

Koris nollaa pään arjen keskellä

Satu Sjöblom on yksi lukuisista naisista, joka spurttailee, syöttelee ja heittelee koreja yhdessä PinkkiBasketin joukkueista. Hän osallistui vuosi sitten alkutreeneihin.

– Koris tuntui heti omalta lajilta ja ilmoittauduin joukkueeseen, Sjöblom kertoo.

Edellisen kerran hän oli pelannut korista lapsena, ja opit olivat unohtuneet.

– Se ei haitannut yhtään, sillä PinkkiBasketissa saa aloittaa nollasta.

Sjöblom kokee, että vuodessa hänen kuntonsa on kohentunut.

– Teemme treeneissä nopeatempoisia spurtteja. Koris on tärkeä myös mieleni kannalta. Arkeni on hektistä lapsiperheessä, mutta koriksessa ei ehdi miettiä mitään muuta. Fokus on sataprosenttisesti pelissä.

Hän antaa kiitosta myös yhteishengelle.

– Meillä on tiivis joukkue, joka puhaltaa yhteen hiileen, vaikka treeneissä pelaammekin vastakkain.

PinkkiBasketin treenit sisältävät alkuverryttelyn sekä korinheittokisoja, ja puolet ajasta pelataan. Joukkueet harjoittelevat Helsingin Pirkkolahallissa, ja pian treenejä ryhdytään pitämään myös Espoon Leppävaarassa. Kuva: PinkkiBasket
 

Testitreenit siivittivät liikeideaa

Vajaat kymmenen vuotta sitten Mikko Mäntylä alkoi pohtia, että kun joukkuepalloilu on yksi lasten ja nuorten suosituimpia harrastuksia, mikseivät myös aloittelija-aikuiset innostuisi siitä.

Hän alkoi testata urheiluseurojen leivissä, riittäisikö aikuisten valmennetuille aloittelijakorisryhmille kysyntää. Kyllä riitti.

– Siitä nousi ajatus, että treenejä voisi järjestää laadukkaammin ja laajemmin yrityksen kautta. Yritys on parempi alusta konseptoidulle toimintamallille kuin seura, Mäntylä sanoo.

Vuonna 2021 hän perusti SunTiimi Oy:n, jonka aputoiminimi on PinkkiBasket. Toiseksi perustajaosakkaaksi tuli Jimmy Ruokolainen. Korona-aika jarrutti alkuvaihetta, ja tositoimiin päästiin viime syksynä.

Naiset valikoituivat kohderyhmäksi, koska heillä on harvemmin palloilutaustaa kuin miehillä.

Seuroissa aikuisten joukkueharrastus häntäpäässä

Mäntylän mukaan PinkkiBasket-yritys perustettiin paikkaamaan suurta aukkoa joukkueharrastuksessa.

– Seuratoiminnassa joukkuepalloilussa keskitytään tyypillisesti junioreihin ja aikuisten kilpaurheiluun, ja aikuisten joukkueharrastus jää resurssien jaossa aina viimeiseksi. He jäävät jonon hännille niin vuorojen kuin valmentajien saannin suhteen. Jos et ole aikuisena huippu-urheilija, sinua ei yleensä valmenna seuroissa kukaan, Mäntylä valottaa firmansa liikeidean taustaa.

Bisnesmalliin kuuluu, ettei PinkkiBasketilla ole omia tiloja vaan treenit pidetään muiden omistamissa halleissa muilta vapaaksi jääneinä aikoina.

– Esimerkiksi sunnuntai-illan vuorot eivät kelpaa junioreille, mutta ne käyvät hyvin aikuisille.

Vetoapua Susijengin entiseltä päävalmentajalta

Mikko Mäntylä on harrastanut korista lapsesta saakka. Vuodesta 1994 hän on toiminut koripallon ammattivalmentajana sekä toiminnanjohtajana eri seuroissa. Hänellä on liikunnan ammattitutkinto seurajohtamisesta sekä huippukoripallovalmentajan tutkinto, joka on Koripalloliiton korkein tutkinto. PinkkiBasketin yrittäjänä hän pystyy hyödyntämään näiden lisäksi myös tuotekehittäjän tutkintoaan.

Alussa Mäntylä valmensi kaikkia PinkkiBasketin joukkueita. Nykyään hän vetää yhdet treenit viikossa, ja muista harjoituksista vastaa kolme naisvalmentajaa.

Mäntylän mukaan se, että koristreenejä pyörittää yritys eikä yhdistys mahdollistaa kunnon palkkioiden maksamisen ja sen myötä kokeneiden valmentajien värväämisen.

PinkkiBasketin neuvonantajana toimii Suomen miesten koripallomaajoukkueen Susijengin entinen päävalmentaja Henrik Dettman.

– Hän auttaa kokonaisuuden kehittämisessä.

Konseptissa aineksia kansainvälistymiseen

PinkkiBasket aikoo lähitulevaisuudessa järjestää treenien lisäksi joukkueiden kesken myös pelitapahtumia. Yksi matsi pelattiin ennen juhannusta, ja lisää on suunnitteilla syksyksi.

Tulevana sunnuntaina PinkkiBasket laajentaa toimintaansa Espoon Leppävaaran urheilupuiston Kameleonten-halliin, jossa kolme uutta joukkuetta aloittaa treenit. Leppävaaraan on jo ilmoittautunut satoja naisia ilmaisiin alkutreeneihin.  

– Mukaan mahtuu vielä. Kysynnän kasvaessa perustamme tarvittaessa lisää aloittelijakursseja ja joukkueita.

Pidemmän tähtäimen suunnitelmissa on laajentaa PinkkiBasketin toimintaa ympäri Suomea ja myös kansainvälisesti.

– Jos konseptimme toimii pääkaupunkiseudulla, miksei se toimisi muissakin kaupungeissa ja ulkomailla? Uskon myös, että aloittelevien aikuisten joukkueharrastus on kopioitavissa koriksesta muihinkin palloilulajeihin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen