YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen metsistä kerättiin tänä vuonna valtavat määrät kanttarelleja. Kuva: Getty Images
12.10.2023 klo 07:00
Uutinen

Sienibisnestä pyörittävä yrittäjä hehkuttaa – ”Paras kantarellivuosi 40 vuoteen”

Yrittäjä Loreno Dalla Valle osti ja myi tänä syksynä yli 50 000 kiloa kantarelleja.

– Tämä on kantarellin supervuosi, paras 40 vuoteen! iloitsee Suomessa sienibisnestä pyörittävä Loreno Dalla Valle.

Suomalaisitalialaisen Dalla Valle -yrityksen toimitusjohtajan tyytyväisyydelle on katetta. Takana on tiivis rupeama sienikauppaa, ja tänä vuonna erityisesti yksi sienilaji yllätti positiivisesti.

– Ostimme ja myimme yli 50 000 kiloa kantarelleja, Dalla Valle kertoo.

Määrä oli reilusti yli tuplat enemmän verrattuna edelliseen ennätysvuoteen, jolloin Dalla Valle -yritys osti kantarelleja vajaat 20 000 kiloa.

Tänä vuonna kantarelleja saatiin aluksi eniten Itä-Suomessa ja Etelä-Karjalassa, kunnes sateisten säiden myötä niitä alkoi kasvaa reilut määrät muuallakin eri puolilla maata.

– Kun kantarelli lähtee nousemaan, sen pysäyttävät vain pakkanen ja lumi, Dalla Valle sanoo.

Hänen mukaansa myös monien muiden sienilajien suhteen meneillään on oikein hyvä sienivuosi. Muun muassa mustatorvisieniä, suppilovahveroita ja lampaankääpiä putkahti esiin metsissä niin tiuhaan, että niidenkin osalta yrityksen osto- ja myyntiliikenne pääsi hyvälle tasolle.

Heikko herkkutattivuosi on mysteeri

Takkiin tuli kuitenkin herkkutattisadossa.

– Tämä oli toinen vuosi peräkkäin, kun oli heikko herkkutattivuosi. Viime vuosi oli todella huono, ja tämä syksy oli vain pikkuisen sitä parempi, Dalla Valle kertoo.

Miksi muita sieniä tuli paljon, mutta ei herkkutatteja?

– En tiedä. Sitä ei kukaan professorikaan osaa selittää, Dalla Valle naurahtaa.

– Luonto on luonto, ja herkkutatti vaatii erilaiset olosuhteet kuin muut sienet, hän lisää.

Herkkutatit ovat Dalla Vallelle merkittävä vientituote, ja yritys myy niitä joka syksy Italiaan. Vaikka tämä vuosi oli heikko, silti Italiaan ja siellä pääosin Roomaan lähti Suomesta kuusi rekallista herkkutatteja, yhteensä yli 100 000 kiloa.

Maallikon korviin määrä kuulostaa valtavalta, mutta Dalla Vallen mukaan jokaisella sienilajilla on omat kriteerit hyvälle sadolle.

Kuulemma hyvänä herkkutattivuotena bisnestä käydään 300 000 kilolla, ja erinomaisena vuonna miljoonalla kilolla.

– Vuonna 2003 ostimme 1,1 miljoonaa kiloa herkkutatteja, vaikka meillä oli silloin vain kaksi ostopistettä.

Tyttäret mukana perheyrityksessä

Nykyisin Dalla Valle -yrityksellä on noin sata ostopistettä eri puolilla Suomea, joskin kaikki niistä eivät olleet auki tänä syksynä. Ostopisteisiin voi kuka vain poimija tuoda sienisaaliinsa myytäväksi.

Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Sotkumassa Pohjois-Karjalassa. Dalla Valle myy luonnonsieniä ja metsämarjoja kotimaisille ja ulkomaalaisille yrityksille.

Loreno Dalla Vallen mukaan suuri osa poimijoista, jotka sieniä yritykselle kauppaavat, ovat eläkeläisiä. Nuorisoa ei juuri ostopisteillä näy. Hyvänä tattivuotena voi yksittäinen poimija ansaita parhaimmillaan 400–500 euroa päivässä myymällä satsinsa Dalla Vallelle.

Italiasta kotoisin oleva Loreno Dalla Valle on asunut Suomessa vuodesta 1983 lähtien. Oman yrityksen hän perusti vuonna 1995, jolloin hän alkoi ostaa sieniä suoran poimijoilta.

Dalla Valle on perheyritys, jossa isä Loreno ja tytär Zelia pyörittävät bisnestä ympärivuotisesti. Toinen tytär Zara työskentelee lastenpsykologina, josta hän ottaa virkavapaata sienikauden ajaksi ja on silloin mukana yrityksen toiminnassa. 

Perheeseen kuuluvat myös poika, entinen jalkapalloilija Lauri, sekä nykyisin eläkkeellä oleva ja aiemmin lastenlääkärinä toiminut Marketta-vaimo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen