Kaksikerroksinen Smart & Bio -rakennus tulee nousemaan Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen alueelle. Kuva: HAMK/Laura Lindström

Smart & Bio: miljoonainvestointi yrityslähtöiseen koulutus- ja tutkimustoimintaan Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen rakennetaan uusi Smart Systems & Biotechnology -koulutus- ja tutkimusympäristö. Kyseessä on Hämeen ammattikorkeakoululle merkittävä investointi, joka vahvistaa erityisesti yrityslähtöistä koulutus- ja tutkimustoimintaa.

HAMKin Smart Systems & Biotechnology -rakennukseen tulee moderneja laboratorio- ja tutkimustiloja, joissa kehitetään monitieteisesti älykkäitä ratkaisuja ja sovelluksia vihreän siirtymän edistämiseksi. Smart & Bio vie Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimusta jälleen uudelle, kansainväliselle tasolle ja auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa ja löytämään uusia kaupallisia ratkaisuja. Kiinnostuksensa mukanaoloon ovat jo ilmaisseet mm. Kiertokapula, St1, Kultasuklaa, Doranova, Valio sekä Watrec.
– Esimerkiksi kiertotaloudessa data auttaa jalostamaan tuotannon sivuvirroista biopohjaisia tuotteita, jotka tukevat teollisuuden vihreää siirtymää, HAMKin tutkimusjohtaja Annukka Pakarinen sanoo.
– Olemme HAMKin kanssa tehneet jo useamman vuoden yhteistyötä ja tähän kiertotalouden yhteistyöhön tulevaisuuden hyödyt liittyvät muun muassa sivuvirtojen hyödyntämiseen, kestävämpään kaakaon viljelyyn ja reilumpaan sekä läpinäkyvämpään tuotantoketjuun, kuvailee Arctic Kultasuklaa Oy:n yrittäjä Juha-Pekka Kärkkäinen.

Rakennustyöt suunnitteluvaiheessa  

Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen alueelle nousee uusi 1800-neliöinen, kaksikerroksinen Smart & Bio -rakennus, jonka kustannusarvio suunnitteluvaiheessa on ollut reilut viisi miljoonaa euroa.
– Rakennus on nyt suunnitteluvaiheessa, ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi keväänä, kertoo HAMKin kiinteistöjohtaja Tuomas Salonen.  

Ensimmäisen vaiheen investoinnin lisäksi suunnitelmissa on toinen vaihe, jossa HAMK rakentaa vielä lisää tutkimus- ja koulutustiloja erityisesti master- ja tohtorikoulutuksen vahvistamiseen. Kokonaisuudessaan suunnitteilla olevat investoinnit ovat suuruudeltaan noin 16 miljoonaa euroa.
– Haluamme olla yksi alueellisen kehityksen vetureista, mutta keskittymän profiili on myös valtakunnallisesta näkökulmasta ainutlaatuinen. Haluan myös kutsua Hämeenlinnan kaupungin ja alueen yritykset yhä vahvemmin mukaan. Tärkeä on myös HAMKin rooli kouluttajana eli se, että osaltamme varmistamme osaamisen ja työntekijöiden saatavuuden yritysten vihreän siirtymän tarpeisiin, rehtori Pertti Puusaari sanoo.

Yksi yrityskumppaneista on Kiertokapula, jonka kanssa HAMK on tehnyt jo pitkään tiivistä yhteistyötä kiertotalouden kehittämiseksi. Yhteistyö on sisältänyt sekä soveltavaa tutkimusta että opiskelijoiden osallistamista käytännön tekemiseen.
– Yhteistyö HAMKin kanssa on ja tulee olemaan kehitystyömme kannalta avainasemassa, Kiertokapulan kehitysjohtaja Tero Helin sanoo.

Lue juttu Kultasuklaan laajentumisesta kansainvälisille markkinoille: