28.4.2017 klo 12:35
Uutinen

Suojaudu hakkereilta: Näin luot taatusti turvallisen salasanan

Jos et luota omiin taitoihin, salasanan luomisen voi antaa generaattorin vastuulle.

Turvallinen salasana on varmin tapa suojautua tietoturvamurroilta. Hakkerit yrittävät jatkuvasti saada tietoonsa esimerkiksi sähköpostipalveluiden salasanoja.

Vain pieni osa käyttäjistä on suojautunut riittävän vahvalla salasanalla. Liian moni käyttää samaa salasanaa eri palveluissa, mikä ei ole koskaan suositeltavaa.

Salasanan pituudeksi suositellaan yleisesti vähintään kahdeksaa merkkiä. Salasanan pituus ei kuitenkaan yksin tee siitä turvallista. Esimerkiksi pitää sukunimeä ei pidä käyttää salasanana, kuten ei nimeä muutenkaan. Vältettävien listalla ovat myös sukulaisten, perheenjäsenten tai lemmikkien nimet.

Käytä riittävästi erikoismerkkejä

Moni välttää liian hankalien salasanojen tekemistä sen takia, että niitä on vaikea muistaa. Salasana kannattaakin laatia niin, että se on muistettavissa esimerkiksi jollakin muistisäännöllä. Vältä salasanan kijoittamista lapulle. Se voi joutua vääriin käsiin.

Salasanassa kannattaa aina käyttää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Vältä kuitenkin helposti arvattavia vuosilukuja kuten syntymävuotta. Salasanasmurtajat (eli tietokoneet) joutuvat tekemään selvästi enemmän töitä, jos salasanassa on mahdollisimman erilaisia merkkityyppejä.

Käytä aina eri salasanaa eri palvelussa. Jos yksi salasanasi paljastuu, tietosi ovat silti vielä turvassa muissa palveluissa tai järjestelmissä.

Jos turvallisen salasanan miettiminen tuntuu ylivoimaiselta, voit käyttää salasanageneraattoria. Sellainen löytyy esimerkiksi täältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi