8.6.2017 klo 07:34
Uutinen

Suomalainen uniteknologian pioneeri tekee jalkatyötä Kiinassa: ”Kärsivällisyyttä tämä vaatii”

Vaajakoskella päämajaansa pitävä Emfit etsii rohkeasti lisää isoja yhteistyökumppaneita Kiinasta. Haaviin on tarttunut jo jättimäinen ZTE. Yritys keskittyy lähivuosina myymään sensoria myös terveydenhuollon ammattilaisille.

Emfit tunnetaan unta tarkkailevasta sensorista, joka analysoi unen laatua mittaamalla sykevälivaihteluita. Teknologiaa on kehitetty Suomessa jo lähes 30 vuoden ajan ja sitä on käytetty muun muassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa jo yli 15 vuoden aikana lukuisissa tietellisissä tutkimuksissa.

Emfit on mukana parhaillaan Kiinan Shanghaissa järjestettävillä CES-teknologiamessuilla esittelemässä anturia paikallisille yrityksille ja alan asiantuntijoille.

Uusin Emfit QS -anturi on rekisteröity äskettäin terveydenhuollon laitteeksi. Rekisteröinnin avulla sensoria voidaan jatkossa myydä terveydenhuollon ammattilaisille kuten esimerkiksi lääkäreille.

– Lähdimme alusta pitäen kehittämään sensoria niin, että siitä olisi hyötyä myös ammattilaisille. Sensorin avulla lääkäri pystyy tekemään johtopäätöksiä siitä, kärsiikö potilas esimerkiksi uniapneasta, Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisänen kertoo.

– Perehtynyt lääkäri näkee sensorin signaalista, onko potilaalle tarvetta tehdä tarkempi unipolygrafiatutkimus. Uskomme että jatkossa tekniikka mahdollistaa myös joidenkin sydämen rytmihäiriöiden tunnistamisen.

Emfitin tavoitteena on tarjota varteenotettava teknologia diagnosointiin.

– Koska potilas ei pidä sensoriamme päällään sen avulla esimerkiksi unihäiriöitä voidaan tutkia kotona helpommin, kauemmin ja silti edullisemmin kuin perinteisille teknologioilla. Potilaalla sensorimittaus on erityisesti mukavampi tapa. Potilas voisi saada jatkossa sensorin käyttöön lääkäriltään jo ennen kuin hänen tarvitsisi jonottaa unilaboratorioon.

Lisää valmistusta Suomeen

Räisänen on kokenut Kiinan-kävijä. Hän on ollut CES-messuilla Emfitin kanssa vasta kolmesti, mutta liiketoiminnasta Kiinassa hänellä on kokemusta jo lähes 20 vuoden takaa.

– Suomalaisten yritysten kannattaa ehdottomasti lähteä Kiinaan. Mielestäni Kiina on meille valtavan tärkeä vientimaa.

Nykyisin Emfit toimii Kiinassa paikallisen tytäryhtiön kautta.

– Tarkoitus on rakentaa markkinaa Kiinaan sekä kuluttajatuotepuolella että terveydenhoitolaitteissa. Paikallisen sertifikaartin saaminen vaatii vielä paljon töitä.

Emfitillä on Kiinassa on isoja asiakkaita, yhtenä esimerkkinä ZTE Health. Osa globaaleista asiakkaista integroi Emfitin sensorin sänkyihin tai myy niitä muuten osana omaa tuotettaan.

Suurin osa Emfitin valmistuksesta on edelleen Suomessa. Räisäsen mukaan tavoitteena on valmistaa sensorien elektroniikka jatkossa itse.

– Olemme hieman kyllästyneet siihen, miten haastavaa elektroniikan sujuva ja globaalisti kilpailukykyinen ostaminen alihankkijoilta oikeastaan on.

Yrittäjäsanomien toimittaja Pauli Reinikainen vierailee tällä viikolla Kiinan Shanghaissa järjestettävillä CES-teknologiamessuilla.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi