YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.7.2022 klo 12:58
Uutinen

Suomalaiset menettävät kymmeniä miljoonia vuodessa nettirikollisille – 11 vinkkiä, joilla voit suojautua huijareilta

Eniten rahaa menetettiin sijoitushuijauksiin. Seuraavina tulivat it-, toimitusjohtaja-, rakkaus- ja dokumenttihuijaukset.

Poliisille tehtiin vuonna 2021 2 500 ilmoitusta nettihuijauksista, ja suomalaiset menettivät niissä noin 47 miljoonaa euroa, kertoo viranomaisten ja yritysten yhteistiedote. Samaan aikaan pankit ja viranomaiset onnistuivat estämään yli 25 miljoonan euron edestä varojen siirtoja huijareille ja palauttamaan varat.

Viranomaisten ja yritysten yhteinen Varo, varmista ja varoita -kampanja tähtää huijausten ehkäisemiseen. Kampanjassa ovat mukana Finanssiala ry, poliisi, Kuluttajaliitto, Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, Kela, Digi- ja väestötietovirasto, Aktia, Danske Bank, DNA, Elisa, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, OP Ryhmä, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki, Telia ja Microsoft.

Suomalaiset menettivät viime vuonna sijoitushuijauksissa yli 20 miljoonaa euroa. Niin sanotuissa it-tuki-, toimitusjohtaja-, rakkaus- ja dokumenttihuijauksissa yhteensä menetettiin 16 miljoonaa euroa ja pankkien nimissä tehdyissä huijauksissa kymmenen miljoonaa euroa. Näiden päälle tulevat tilastoimattomat tapaukset, joista ei ole tehty rikosilmoitusta.

Viranomaisille ilmoitettujen nettihuijausten rikoshyöty kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksen vuoden 2020 tasosta, tiedotteessa kerrotaan. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä ilmoitukset ja rahallinen rikoshyöty pienenivät yli 40 prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vaikka erilaisia huijauksia tapahtuu jatkuvasti ja ne muuttavat muotoaan, niiltä on mahdollista suojautua, kampanjan tiedotteessa kerrotaan. Tärkeintä on muistaa, että henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset ja maksukorttien tiedot on tarkoitettu vain omaan käyttöön. Tietoja ei pidä antaa kenellekään ulkopuoliselle missään viestintäkanavassa tai verkkopalvelussa, jonka luotettavuudesta ei ole täysin varma.

Näin suojaudut huijauksilta

Varo
1. tekstiviestissä tai sähköpostiviestissä tulevia linkkejä

2. IT-tuen nimissä tulevia odottamattomia puheluita

3. pankin, poliisin tai muun viranomaisen nimissä tulevia odottamattomia puheluita

4. hakukoneen ehdottamia linkkejä pankkien tai viranomaisten sivuille

5. nettisivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai arvontoja.

Varmista
1. keneltä viesti tai puhelu tuli. Pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta. Varmista, tuleeko puhelu varmasti taholta, jonka nimissä soittaja esiintyy.

2. että kirjaudut verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun oikean verkkosivun kautta. Varmin tapa päästä oikealle sivulle on kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään yrityksen tai viranomaisen suora osoite. Voit myös tallentaa osoitteen kirjanmerkiksi tai käyttää pankin tai viranomaisen mobiilisovellusta.

Varoita
1. pankkiasi, jos olet menettänyt rahaa tai huomaat antaneesi tietojasi huijareille. Ole heti yhteydessä pankkiin ja kerro, mitä on tapahtunut. Näin pankki voi yrittää estää tunnustesi väärinkäytön.

2. mieluiten kirjallisia kanavia pitkin yritystä tai viranomaista, jonka nimissä huijari on lähestynyt sinua

3. läheisiäsi, jotta he osaavat varoa huijauksia

4.muita tekemällä rikosilmoitus poliisille.

Toimitus
Toimitus