29.6.2020 klo 15:02
Uutinen

Suomalaista älysormusta suitsutetaan maailmalla: ”Voi ennakoida koronaviruksen oireet 90-prosenttisella todennäköisyydellä”

Suomalainen Oura-sormus on saanut uusia asiakkaita sen jälkeen, kun sormuksen on kerrottu tunnistavan koronataudin ensimmäiset oireet.

Oura-älysormus on saanut runsaasti huomiota kyvystään ennakoida koronaviruksen aiheuttaman Covid19-taudin ensimmäisiä oireita. Viimeisin kehujen lähde on iso amerikkalainen uutiskanava CNBC, joka kertoo asiasta täällä.

Ouran takana on suomalainen yritys, jonka kehittämä sormus keskittyy ensisijaisesti unen mittaamiseen. Koronakevään aikana Oura nousi ensimmäisen kerran esille koronavirukseen liittyen maaliskuussa, kun Lyyti Oy:n perustaja Petri Hollmén kertoi blogissaan huomanneensa ruumiinlämpönsä noususta sormuksen keräämän datan perusteella. Hollménilla todettiin pian sen jälkeen koronavirustartunta.

Ouran etuna muihin unta mittaaviin kuluttajalaitteisiin on pidetty nimenomaan sen lämmönmittausominaisuutta.

Tutkijat ovat perehtyneet asiaan kevään aikana. Tutkimusten perusteella on mahdollista, että sormus ennakoi oireiden alkamisen kolme päivää etukäteen. Muun muassa NBA-koripalloliigan pelaajat käyttävät Oura-sormuksia ennaltaehkäistäkseen koronatartuntoja. Liiga on viime aikoina tilannut yli 1000 sormusta. Yhtenä tarkoituksena on CNBC:n mukaan pelaajien mielenrauhan lisääminen. NBA-pelaajat on varustettu myös lukuisilla muilla laitteilla, joilla tarkkaillaan muun muassa turvaetäisyyksiä.

Tällä hetkellä tiedetään, että muun muassa leposykkeen nousu, hengitysrytmin kiihtyminen ja ihon lämpötilan muutokset voivat ennakoida koronavirustartuntaa. Oura on kertonut keskittyvänsä tuotekehityksessä koronaennakoinnin kehittämiseen.

Yhdysvaltojen Länsi-Virginiassa sijaitseva Rockefeller Neuroscience Institute sai äskettäin valmiiksi tutkimuksen, jossa tarkkailtiin 600 koehenkilöä. Sen mukaan Oura-sormus kykenisi havaitsemaan ensioireet 90 prosentin tarkkuudella.

Tutkijat muistuttavat, että täyttä varmuutta asiasta ei ole, sillä kyseessä voi olla myös jokin muu sairaus kuten influenssa.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi