22.9.2017 klo 10:52
Uutinen

Suomen Yrittäjät patistaa hallitusta Ranskan malliin: ”Lisää rohkeutta tarvitaan”

Ranskassa ajetaan vauhdilla käytäntöön samoja työmarkkinauudistuksia, jotka on kirjattu Suomen nykyisen hallituksen ohjelmaan. Suomen Yrittäjät hoputtaa uudistusten toteuttamista myös Suomessa.

Yle kertoo tänään Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ajamista työlakiuudistuksista, joiden toivotaan antavan uutta potkua etenkin pienille ja keskisuurille ranskalaisyrityksille.

Ranskan hallituksen on määrä hyväksyä työreformit perjantaina aamupäivällä, jonka jälkeen presidentti Emmanuel Macron allekirjoittaa ne. Ylen mukaan ensimmäisten uudistusten arvioidaan astuvan voimaan mahdollisesti jo ensi viikolla.

– Macron on saanut Ranskan kansalta vahvan valtakirjan viedä eteenpäin uudistuksia, jotka parantavat työllisyyttä ja tekevät työmarkkinoista toimivampia, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kiteyttää.

– Nyt hän toteuttaa rohkeasti tätä suunnitelmaa. Ranskan tapahtumat eivät ole mitenkään poikkeuksellisia.

Makkula huomauttaa, että Suomen hallituksella ja eduskunnalla on vastaava valtakirja uudistusten toteuttamiseen.

– Keskeiset uudistukset on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta niitä ei ole pantu toimeen. Keskeisin uudistus on se, että asioista pystytään sopimaan joustavammin työpaikoilla, Makkula jatkaa.

Samanlaisia uudistuksia on tehty vuosituhannen alussa Saksassa ja myöhemmin esimerkiksi Espanjassa.

– Rohkeutta tarvitaan aina, jos rakenteita muutetaan. Sen voi tehdä nopeasti kuten Ranskassa nyt nähdään.

Ratkaisu työllisyyden paranemiseen?

Suomen Yrittäjät kannattaa myös toista uudistusta, joka on toteutumassa Ranskassa. Se liittyy työllistämisen helpottamiseen irtisanomissääntelyä muokkaamalla.

– Pienissä yrityksissä työllistämisen kynnys on korkea osittain sen takia, että yrittäjä kokee riskiä palkkaamiseen. Jos riskiä voisi pienentää ja henkilöperusteista irtisanomista helpottaa, työllisyys paranisi selvästi. Tätä olemme aikaisemmin esittäneet.

Makkulan mukaan nykytilanne on aiheuttanut sen, että suomalaisen työelämän keskeisin trendi on yksinyrittäjien määrän selvä kasvu.

– Jos emme kykene helpottamaan työllistämistä, työvoima hankitaan muilla tavoin kuin työsuhteisesti.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi