YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjien ehdotus parantaa YEL-vakuutettujen yhdenvertaista kohtelua
Yrittäjien ehdotus parantaa YEL-vakuutettujen yhdenvertaista kohtelua. Kuva: Getty Images

Suomen Yrittäjien ehdotus eteni lakivalmisteluun – YEL-työtuloja ei voi jatkossa korottaa rajattomasti

Tämä teksti on konekäännetty.

Yrittäjien ehdottamat muutokset parantavat YEL-vakuutettujen yhdenvertaisuutta.

Vuoden 2023 YEL-uudistuksessa säädettiin siirtymäajasta, joka koski lakimuutoksen voimaantulohetkellä voimassa olleita YEL-vakuutuksia. Kolmen vuoden välein tehtävissä YEL-työtulon tarkastuksissa työtuloa voidaan korottaa ensimmäisellä tarkistuskerralla enintään 4 000 euroa ja toisella tarkistuskerralla toiset 4 000 euroa (edellisellä kerralla vahvistetusta työtulosta).

Siirtymäaika on herättänyt voimakasta kritiikkiä niiden YEL-vakuutettujen yrittäjien keskuudessa, joilla vakuutus on astunut voimaan 1.1.2023 tai sen jälkeen. Vuonna 2026 YEL-työtulotarkistukset aloitetaan myös niiden yrittäjien kohdalla, jotka ovat ottaneet vakuutuksen lakimuutoksen voimaantulon jälkeen.

– Heitä maksimikorotusraja ei koske, eli kyseisten yrittäjien kohdalla ei olisi mitään rajaa sille, miten paljon eläkelaitos voi korottaa YEL-työtuloa, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Eläkelaitokset voisivat näin ollen korottaa työtuloja selvästi enemmän kuin 4 000 euroa.

– Katsoimme, että asialle täytyy tehdä jotain, sillä tilanne ei ole yrittäjien keskinäisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta hyvä ja saattaisi johtaa erittäin tukalaan tilanteeseen yritystoiminnan alussa olevien henkilöiden osalta, Hellstén jatkaa.

Muutos voimaan 2026 alusta

Yrittäjät ehdotti ministeriölle, että YEL-työtulojen maksimikorotusraja laajentuisi koskemaan kaikkia YEL-vakuutettuja laissa määritellyn siirtymäajan eli vuoden 2028 loppuun. Tällöin kaikkia vakuutettuja kohdeltaisiin samalla tavalla.

– Ennen kuin Suomessa saadaan tehtyä isompi YEL-uudistus, kohtelu olisi yhdenvertainen kaikille eikä YEL-maksu nousisi hallitsemattomasti.

Nyt hallitus esittää Yrittäjien toivomaa muutosta eduskunnalle. Hellstén on tyytyväinen siihen, että yrittäjäjärjestö tarttui ongelmaan.

– Tämä on nimenomaan SY:n vaikuttamistyön tulos. Viestimme asian hallituksen puoliväliriiheen viime keväänä ja ilmaisimme toiveemme siitä, että muutos pitäisi saada voimaan nopeasti. Kiitos hallituksen ripeän toiminnan saamme muutoksen voimaan heti vuoden 2026 alusta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen