Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Surkea sato vetää marjayrittäjän mielen matalaksi – Poimijoillekaan ei ole töitä: ”Pahin mansikkapula miesmuistiin”
Mansikanviljelijät eivät ole pystyneet myymään kuin joitakin yksittäisiä viiden kilon laatikoita. Tilanne on kurja muuallakin eteläisessä Suomessa.
Tämän kesän mansikkasato on jäämässä monilla tiloilla yhdeksi historian huonoimmista. Syynä on kevään ja alkukesän pitkään jatkunut kuiva kausi. Tilannetta pahensivat heinäkuun alun rankat sateet.
Lopen Topenolla sijaitsevan Syrjälän tilan yrittäjät Taru ja Sami Syrjälä eivät peittele ajatuksiaan mansikkasadon tilanteesta.
Tilalla ei ole pystytty järjestämään itsepoimintaa kuin yksittäisinä päivinä siitä yksinkertaisesta syystä, ettei poimittavaa juuri ole. Ero normaalikesään lasketaan kymmenissä tuhansissa kiloissa.
– Yhtäkään viiden kilon mansikkalaatikkoa emme ole myyneet, eikä ole tietoa, saammeko myyntiin. Jälleenmyyjille emme ole pystyneet toimittamaan kuin joitakin yksittäisiä eriä.
”Historiallisen surkea tilanne”
Asiakkaita riittäisi, mutta suurimmalle osalle on myytävä eioota. Tarjolla on ainoastaan pieniä rasioita. Moni soittelee pitkänkin matkan päästä, koska tilanne on surkea muuallakin eteläisessä Suomessa.
– Tilanne on meillä historiallisen surkea. On kuitenkin myös tiloja, joiden sato on haasteista huolimatta onnistunut, Taru Syrjälä sanoo.
Tämän kesän sadon vähäisyyttä kuvaa vertailu normaaliin vuoteen. Taru Syrjälän mukaan tähän mennessä tänä kesänä poimittu marjamäärä poimitaan tavallisesti päivässä.
– Nyt se määrä on saatu kymmenessä päivässä. Normaalisti myisimme tässä kohtaa kautta viiden kilon laatikoita.
Syrjälät ihmettelevät uutisointia mansikkasadon tilanteesta. Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että mansikkasato näyttää tänä vuonna kohtalaiselta viime vuoteen verrattuna.
– Monella yrittäjällä tilanne on aivan päinvastainen. Muutkin viljelijät ihmettelevät, miksi tilanteesta uutisoidaan väärin, kun käynnissä on pahin mansikkapula miesmuistiin, Taru Syrjälä sanoo.
Lähes kahden kuukauden kuivuus
Topenon tilallisten mukaan kuivuus on mansikan sadon kannalta pahin mahdollinen uhka.
– Emme saaneet satoa pelastettua, vaikka jokaisessa penkissä on tihkukastelu. Sekään ei riittänyt. Maa on kuiva niin syvältä, ettei vesi jää pintaan. Mitään ei ollut tehtävissä.
Mansikka kestää kuivuutta huonosti. Sami Syrjälän mukaan viikko ei vielä pilaa satoa, mutta kahden viikon sateettomuus on usein kohtalokasta. Tänä vuonna kuivuus kesti Lopella lähes kaksi kuukautta.
– Tuntuu, ettei nykyään ole tavanomaista kesää enää ollenkaan tai sitten tulee vettä saavista kaatamalla. Rankkasade tekee marjasta hilloa. Marjat ovat sen jälkeen pilalla ja home valtaa kaiken ympärillä olevan, Taru Syrjälä kertoo.
“Tuntuu, ettei nykyään ole tavanomaista kesää enää ollenkaan tai sitten tulee vettä saavista kaatamalla.”
Sami Syrjälä, viljelijä
Vaikka marjaa on tänä kesänä vähän, se on erityisen makeaa ja laadukasta. Vaikeasta tilanteesta huolimatta Syrjälät eivät ole ainakaan vielä nostaneet hintoja. Puolentoista kilon rasia maksaa 20 euroa ja litra seitsemän euroa. Hinnat ovat samat kuin viime vuonna. Jos viiden kilon laatikoita tulee myyntiin, hinta tulee olemaan jonkin verran viime kesään kalliimpi.
– Nyt odotellaan seuraavaa vuotta, josko se olisi parempi. Sinne on vaan niin kamalan pitkä aika.
Pelko työntekijöistä
Huonolla sadolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Syrjälät pelkäävät, että alan työntekijäpula pahenee entisestään.
– Tällä hetkellä voimme tarjota vain tuntitöitä. Moni poimija odottaa, että voisi kerätä marjaa urakkana, koska niin pääsee tienaamaan. Kun tilipussi jää pienemmäksi, pelkona on, että poimijat etsivät ensi kesänä muita töitä.
Syrjälät toivovat itse selviävänsä taloudellisesti säästöjensä varassa. Tilalle on tehty investointeja, mutta niiden lyhentäminen vaikeutuu kun tulot jäävät saamatta. Helpotusta voi tulla viljan myynnistä.
– Sen osalta näyttää vielä kohtuullisen normaalilta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi