YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä Eila Sivonen kertoo yrittäjyydestä itärajalla
Eila Sivonen kertoo, mitä venäläisten asiakkaiden menettäminen on tarkoittanut hänen yrityksessään. Kuva: Pauli Reinikainen
3.5.2023 klo 07:59
Uutinen

Surun murtama Eila Sivonen sinnittelee yrityksensä kanssa itärajalla – ”Muistelen aikaa, kun kassajono oli takaseinään asti”

Itärajan yrittäjien ahdinko syvenee. Yrittäjän podcast kävi tapaamassa heistä yhtä.

Eila Sivosella on takanaan 36 vuoden yrittäjyys. Hän perusti Tohmajärvellä sijaitsevan Säästömesta Oy:n miehensä kanssa. Kun puoliso menehtyi koronapandemian alussa syöpään, Sivonen on jatkanut yritystoimintaa yksin. Suru on vaikuttanut arjessa selviämiseen.

Parhaimmillaan Säästömestalla on ollut kuusi toimipistettä ympäri Pohjois-Karjalaa. Nyt toiminta on keskittynyt Tohmajärvelle.

– Joku palo tässä on ollut, että on ollut se sisäinen intohimo yrittämiseen. On tässä tarvittu myös rohkeutta ja uskoa tulevaan. Koskaan en olisi voinut ajatellakaan, missä tilanteessa maailma joskus vielä on, että sota on melkein rajan takana, Sivonen kertoo Yrittäjän podcastin jaksossa.

Sivosen yrityksen toiminta on elänyt vuosien varrella pitkälti sen mukaan, paljonko venäläisiä asiakkaita on ollut ja mitä he ovat halunneet. Nyt he ovat kaikonneet lähes täysin. Kaupassa käy enää joitakin yksittäisiä venäläisiä.

– Venäläinen asiakaskunta oli meille hyvin tärkeä, kaikkiaan puolet liikevaihdosta. Meillä on ollut valikoimissa kaiken näköistä, mutta rajan taakse on myyty enimmäkseen tekstiilituotteita. Meillä on ollut omaa maahantuontia ja olemme tehneet myös tukkukauppaa. Aikanaan meillä oli myös vilkas kauttakulkuliikenne. Näimme Venäjän suurena potentiaalina, mutta kaikki on muuttunut, Sivonen kertoo.

”Myytiin tuhansia toppapukuja”

Vaikutukset liiketoimintaan alkoivat jo Krimin valtauksen jälkeen, kun rupla romahti ja tukkukauppa alkoi hiljentyä. Todellinen tyrmäys itärajan yrityselämälle oli koronapandemia. Toissa kesänä elpymistä oli havaittavissa, kun venäläisiä alkoi jälleen tulla ostoksille itärajalle.

– Sota oli toinen isku ja se ollut jopa pahempi kuin korona, koska samalla myös kaikki kustannukset ovat nousseet. Tässä on ollut paljon sellaista, mikä on vaikuttanut kuluttajien rahankäyttöön.

Kun venäläisiä asiakkaita oli eniten, heille myytiin sesongin aikana tuhansia toppapukuja.

– Siksi tuntui todella oudolta, kun asiakkaat loppuivat kuin seinään. Meillä oli kassajonoja takaseinään asti. Liike oli täynnä porukkaa.

Sivosen liike on tällä hetkellä myynnissä. Hänellä on iso varasto täynnä tavaraa. Toiveena on, että uusi omistaja pystyisi käynnistämään verkkokauppaa.

– Minulla voimavarat eivät ole siihen riittäneet. Toivoisin, että yritykselle löytyisi digiosaaja, Sivonen kertoo.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jakso Suplasta tai Spotifysta!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen