Talouden epävarmuus painaa pk-yritysten suhdanneodotuksia myös Keski-Pohjanmaalla

Pk-yritysten odotukset ovat laskeneet alkuvuoteen verrattuna. Yritysten heikentyneisiin näkymiin lähiajan suhdannekehityksestä ovat vaikuttaneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama hintojen nousun kiihtyminen, sekä energiamarkkina on myllerryksessä.

Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj sekä Työ- ja Elinkeinoministeriö tekevät yhteistyössä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä kuvaavan Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 4829 yrityksen edustajaa, joista 160 vastausta Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta. Kysely toteutettiin kesäkuu 2022 – heinäkuu 2022, internet-, sähköposti ja puhelinkyselynä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

  • Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueen pk-yrittäjien yleiset suhdannenäkymät ovat samalla tasolla koko maan kanssa eli -5%. Keväällä suhdanneodotusten suhdeluku oli alueella 5 %, kokomaassa 11%.
  • Jos verrataan kevään suhdannelukuihin, niin alueen yritysten suhdanneodotukset ja investointiaikeita kuvaavat saldoluvut laskivat kuitenkin miinukselle, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Arvio henkilökunnan määrästä vuoden päästä saldoluku oli keväällä alueella ja valtakunnassa sama 13 %. Tällä hetkellä arvio henkilökunnan määrästä vuoden päästä on valtakunnassa 7 % ja alueella 4 %.

Liikevaihdon ja kannattavuuden osalta K-P:n Yrittäjien alue jää hiukan alle koko maan saldoluvusta. Arvio liikevaihdosta on alueella laskenut saldoluvun ollessa 9 % ja koko maassa 15 % (keväällä luku oli 21% ja koko maassa 25%).
Kannattavuuden suhdeluku oli keväällä koko alueella -5 % ja koko maassa 1 %. Tällä hetkellä koko maan saldoluku on -14 % ja Keski-Pohjanmaalla -12 %.

EPÄVARMUUS HEIKENTÄÄ INVESTOINTI HALUKKUUTTA

Arvio investointien arvon sekä tuotannon ja tuotteiden kehityksestä ensi vuonna kohdassa investointien arvon saldoluku alueella on -15 % (koko maa -13%). Keväällä luvut olivat alueella -7% ja koko maassa -5 %.

Innovaatiot ja tuotteiden kehityksen saldoluku on koko maassa 3% ja alueella 1%. Keväällä nämä luvut olivat keväällä alueella 18 % ja koko maa 12%.

Epävarmuus heikentää investointihalukkuutta

Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla teollisuutta lukuun ottamatta on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät. Kuitenkaan voimakkaasti kasvuhakuisten pk-yritysten odotukset eivät laskeneet voimakkaasti suhteessa edelliseen barometriin.

Suhdannenäkymissä näkyy seutukunnittain positiivisena edelleen Pietarsaaren seutu, jolla kevään saldoluku oli 17 % kun nyt saldoluku on 27 %, eli nousua edelleen. Kokkolan seudulla niin ikään saldoluku kevään 4%stä on noussut 8%.

Kokkolassa keväällä suhdannenäkymien osatekijöissä henkilökunnan määrän saldoluku oli 19% ja tällä hetkellä se on 1%.  Kokkolassa investointiodotukset ovat laskeneet entisestään kevään miinus kolmestatoista prosentista (-13%) tämänhetkiseen miinus kahdeksaantoista prosenttiin (-18%). Pietarsaaren seudulla investointiodotusten saldoluku on kaksi prosenttia (2 %) kun se keväällä oli 21 %.

Pietarsaaren seudulla yrityksen kannattavuus on laskenut kevään yhdestä prosentista (1%)  miinus seitsemään prosenttiin (-7%). Kaustisen seudulla kannattavuus oli keväällä -17 % ja ainoana alueella se on noussut plussan puolelle ollessa syksyn barometrissa +3 %.

Kokkolassa yrityksen kannattavuus prosentti on laskenut kevään yhdestä prosentista (1%) syksyn miinus neljääntoista prosenttiin (-14%).

Liikevaihdon saldoluku oli keväällä Kokkolassa on 22 %, mutta laski nyt kahdeksaan prosenttiin (8 %).Kaustisen seudulla liikevaihdon suhdannenäkymät ovat nousseet -5 prosentista yhteen prosenttiin (1%).  

Investointiodotukset Kaustisen seudulla ovat edelleen laskeneet, kun keväällä ne olivat -33% ja tällä hetkellä -45 %. Jos verrataan vuoden takaiseen, niin syksyllä 2021 luku oli 25 %.

Kalajokilaakson suhdannenäkymät ovat hiukan laskeneet kevään kahdestatoista prosentista (12%) ollen nyt -8%. Vuoden takaiseen verrattuna syksyllä 2021 suhdannenäkymisen saldoluku oli 21 %.

Investointiodotukset ovat olleet syksyllä kalajokilaaksossa -8 % ja tällä hetkellä niiden ollessa -15%.

PK-YRITYKSET JA RAHOITUS

Keväällä 2022 Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueen pk-yrityksistä 39 % yrityksistä oli kokenut tarvitsevansa rahoitusta viimeisen 12 kk aikana (koko maa 36%).

Syksyn 2022 barometrin mukaan vastaajista 29 % oli saanut rahoituksen (koko maa 24%). 8 % yrityksistä vastasi ettei ollut rahoitusta hakenut (koko maa 9%). Vastaajista 2% haki rahoitusta mutta eivät olleet saaneet (koko maa 3%).

Tiukka pankkitoiminnan sääntely ja yritysten heikentynyt luottokelpoisuus näkyvät pk-yritysten rahoituksessa siten, että Finnveran takauksella on keskeinen merkitys rahoituksen saannissa. Pankkirahoitusta hakeneista lähes kolmannes kertoi, että rahoituksen saatavuus edellytti Finnveran takausta. Finnveran takaus on erityisen tärkeä kasvuhakuisimmille yrityksille.

”Kokonaisuutena rahoituksen saatavuudessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, ja se on kohtuullisen hyvällä tasolla. Erityisen tärkeää on huolehtia rahoituksen saatavuudesta niihin hankkeisiin, jotka vastaavat meneillään oleviin isoihin murroksiin, kuten energiamurrokseen ja globaalien hankintaketjujen uudelleen rakentamiseen. Näissäkin Finnvera toimii aktiivisesti. Olemme valmiita toimimaan monipuolisesti takauksin, lainoin ja juniorilainoin, jotta tämä mahdollistuu, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

VENÄJÄN HYÖKKÄYKSELLÄ UKRAINAAN MONINAISET VAIKUTUKSET

Alueemme yrityksistä 52% kertoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut kielteisesti liiketoimintaan ja/tai tuotantoon. Koko maan luku oli 49 %. Vastaavasti 42 % alueemme yrityksistä ei ole kokenut vaikutuksia yritystoimintaan. Koko maan luku 48 %.
Venäjän sodan vaikutukset myönteisenä liiketoimintaan ja/tai tuotantoon on alueemme yrityksistä kokenut 6 % ja koko maassa 3 %.

Kun kysyttiin että mihin kielteiset vaikutukset liiketoiminnassa / tuotannossa on kohdistuneet, alueella suurimpana esteenä koettiin tuotantokustannukset 59 % (koko maa 57%) , sekä yleinen epävarmuus on vähentänyt investointiaikeita 49 % (koko maa 48%). Myöskin koettiin, että kysyntä markkinoilla on heikentynyt 39 % (koko maa 49%), sekä logistiikka 36 % (koko maa 31%).

  • Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa pk-yritysten toimintaympäristöön usealla tavalla. Vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin pelkästään niihin yrityksiin, joilla on suoria Venäjä-riskejä liiketoiminnassaan, toteaa toimitusjohtaja Järkkälä

Linkki alueelliseen raporttiin >

Linkki seutukuntaraporttiin >

Linkki valtakunnalliseen raporttiin >

Lisätiedot: Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, mervi.jarkkala@yrittajat.fi  

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Järjestämme yrittäjille koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, sekä tarjoamme neuvontapalveluita ja rahanarvoisia jäsenetuja jäsenille. Jäsenyrittäjiä on toimialueella n. 2 400 ja paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä 23, joissa yli 200 luottamushenkilöä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa