28.2.2018 klo 09:12
Uutinen

Talousluottamus huipussaan mutta säästäminen vähenee

Suomalaiskuluttajien luottamus talouteen kipusi taas uuteen ennätykseen. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo hyvän työllisyyskehityksen nostaneen kuluttajien luottamuksen ennätyskorkeaksi.

Tilastokeskus kertoi kuluttajaluottamuksen kiivenneen uuteen ennätykseen. Kuluttajaluottamusindeksi nousi 25,8 pisteeseen helmikuussa, kun se tammikuussa oli 24,2 pisteessä.

Luottamus helmikuussa oli historiallisen korkealla. Viime vuoden helmikuussa indeksi oli 20,8 pisteessä.

Kuluttajaluottamuksessa ei näy merkkejä hiipumisesta, toisin kuin eurooppalaisissa luottamusluvuissa. Viime viikolla Markit kertoi saksalaisyritysten ostopäällikköindeksin laskeneen. Myös saksalaisyritysten talousluottamusta kuvaava IFO-indeksi laski helmikuussa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä Suomen kuluttajaluottamuksen nousu kertoo työllisyyden paranemisesta.

– Suomalaisten tunnelmat tuntuvat immuuneilta osakemarkkinoiden riskitason nousuun. Viime viikolla useat teollisuuden ja sijoittajien luottamusindikaattorit laskivat huippuarvoistaan. Luottamusindikaattorin komponentit taitavat paljastaa syynkin, sillä työttömyyden pelko toisti helmikuussa edelliskuukauden selvän pienenemisen. Vahva suhdanne ja kohentuvat työmarkkinat näkyvät nyt kuluttajien luottamuksena, Nummiaro sanoo.

Säästämistä kaivataan taas

Suomalaiskuluttajien korkeat luottamusluvut eivät yllättäen kuljekaan käsi kädessä säästämisen kanssa. Vaikka kuluttajat ovat luottavaisia talouteen ja pitävät aikaa otollisena säästämiseen, säästämisaste laskee.

Kuluttajaluottamuksen ja säästämisasteen kehityssuunnat eroavat aivan kuten ne tekivät talouden huippuvuonna 2007.

On tyypillistä, että nousukauden aikana optimistisuus valtaa kuluttajat. Valoisat näkymät taloudessa ja työmarkkinoilla saavat kuluttajat kuluttamaan ja säästäminen unohtuu.

Suhdannevaihtelut kuitenkin kuuluvat talouteen. Huonoja aikoja esiintyy aika ajoin, muistuttaa Nummiaro. Siksi olisi parempi säästää hymyssä suin hyvänä aikana kuin irvistellen pakonedessä huonoina.

– Oman talouden hallinnassa myötäsyklisyyden voi kesyttää. Kuluttajat tyypillisesti ovat sitä luottavaisempia mitä pidemmälle nousukausi etenee ja vähentävät säästämistä. Taantumassa sitten säästetään muutenkin vähemmistä tuloista. Ennakoinnista ja tasaisesta säästämisestä on hyötyä.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi