9.9.2020 klo 15:36
Uutinen

Tapahtuma-ala nousi yhtenä rintamana Eduskuntatalon portaille: ”Nykymallilla työpaikkoja tuhotaan turhaan”

– Meille on tärkeää, että tämä ala autetaan koronakriisin yli. Esitimme elinkeinoministerille useita toimenpiteitä, Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen kertoo..

Tapahtuma-alan toimijat nousivat tiistaina eduskuntatalon portaille saadakseen huomiota alan ahdingolle koronakrisiissä. Siinä missä monet muut toimialat ovat jo päässet toimimaan lähes normaalisti, tapahtuma-alan toiminta on edelleen rajoitettua ja uusia rajoituksia voi tulla tautitilanteen muuttuessa. Monta tapahtumaa on jouduttu perua.

Eduskuntatalon portaille oli sateesta huolimatta kerääntynyt kiitettävästi väkeä.

– Siellä oli hyvä tunnelma. Toimiala näkyi ensimmäistä kertaa yhdessä, mikä oli myös historiallista. Tämä osoitti, että toimiala toimii yhdessä ja saimme sen merkityksen näkyviin, Tapahtumateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen sanoo.

Tapahtumateollisuus perustettiin tämän vuoden keväällä, koronakriisissä, kun alan ääni ei tuntunut nousevan kuuluviin tarpeeksi.

Alan arvosta uhkaa kadota 1,5 miljardia

Mielenosoituksessa elinkeinoministeri Mika Lintilä otti vastaan Tapahtumateollisuus ry:n esityksen toimialan tukemiseksi. Lisäksi alan edustajat tapasivat useita kansanedustajia.

Tapahtuma-alalla toimii paljon yksinyrittäjiä ja pieniä yrityksiä. Kyseessä on kuitenkin 2,35 miljardin euron kokoinen ja kymmeniä tuhansia työllistävä toimiala.

Tapahtumateollisuus muistuttaa omassa tiedotteessaan, että toimialan kokonaisarvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota jopa 1,5 miljardia euroa. Alan 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työpaikkaa ovat vaarassa, jos toimiala ei pääse käynnistymään kannattavalla tavalla. Alan yrityksien liikevaihto on tippunut jopa 90 prosenttia.

Tapahtumilla on myös useille muille toimialoille kohdistuvia merkittäviä välillisiä taloudellisia vaikutuksia.

– Meille on tärkeää, että tämä ala autetaan koronakriisin yli. Esitimme elinkeinoministerille useita toimenpiteitä. Ala on ollut 20 vuotta kasvuala. Nyt on vaara, että työpaikat katoavat pysyvästi pois. Se ei kannata. Tämä on toimiala, jolla on merkitystä työllisyydelle, yritysten elinvoimaisuudelle ja palveluita kuluttaville ihmisille. Tämä kriisi on nostanut esiin sen, kuinka tärkeä toimiala onkaan, Timonen sanoo.

Koronatuet eivät osuneet tapahtuma-alaan

Esitettyihin jatkotoimiin kuuluu esimerkiksi tuet. Moni tapahtuma-alan toimija jäi korona-ajan tuista paitsi.

– Nykyiset tuet eivät oikein osu. Esitimme elinkeinoministerille ehtouksia, mitä voisimme hakea ja saada. Esitimme myös, miten voi käyttää kustannustukea, josta jäi jakamatta rahaa. Siitä olisi hyötyä tälle ja muille samantyyppisille aloille, Timonen sanoo.

Tuen lisäksi ala toivoo vuoropuhelua viranomaisten ja päättäjien kanssa, esimerkiksi turvallisten tapahtumien luomiseksi ja järjestämiseksi.

– Kategoristen rajoitusten malli ei ole toimiva. Siihen, että tapahtuman ovat koko maassa kielletty koon perusteella, ei ole perustetta. Tapahtumat ovat erilaisia, ja kyse on tavasta, miten niitä järjestetään. Nykymallilla tuhotaan työpaikkoja turhaan.

Kolmas näkökulma liittyy alan elpymisvoimaan. Jos alan infrastruktuuri tuhotaan ja ammattitaito katoaa, edellytykset paluusta kasvualalle menetetään.

– Kyse ei ole siitä, että nyt ei hetkeen saa pitää hauskaa. Kyse on tuhansista yrityksistä ja kymmenistä tuhansista työpaikoista.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi