YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.12.2020 klo 13:38
Uutinen

Tarvitseeko yrityksesi tukea liiketoiminnan kehittämiseen? Muistathan Ely-keskuksen kehittämisavustuksen ja yrityksen kehittämispalvelut

Kriisit iskevät yllättäen, mutta voivat olla myös mahdollisuuksia uudistua ja kehittyä. Vanhan tukijalan tilalle voi olla tarpeen etsiä uusi suunta. Lue tästä, voisitko sinä hyödyntää Ely-keskuksen kehittämisavustusta tai kehittämispalveluita, eli tuettua asiantuntijaneuvontaa.

Kehittämishankkeissa avustus voi olla enintään 50 prosenttia. Ely-keskuksen Rahoitusyksikön päällikön Jaakko Ryyminin mukaan käytännössä se tavallisesti on 50 prosenttia.

Ely-keskusten yrityspalveluja eli yrityksen kehittämisavustusta, yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta, alueellista kuljetustukea ja yritysten kehittämispalveluja voi hakea tälläkin hetkellä normaalisti.

– Nyt koronakriisin aikana yritys voi saada tukea puitetukiohjelman mukaisena, vaikka olisi de minimis -ehtojen mukainen 200 000 euron katto täynnä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Ely- keskukset eivät enää myönnä ns. Korona poikkeusrahoituksia- kertoo Jaakko Ryymin.

Väliaikaisen puitetukiohjelman asetusmuutoksella mahdollistettiin kehittämisavustuksen myöntäminen pienille yrityksille, jotka ovat olleet vaikeuksissa aiemmin kuin 1.1.2020.

– Avustuksen ehtoja lievennettiin väliaikaisesti koskien tukikumulaatiota. Pienille yrityksille voidaan soveltaa tukiehtoja myös siinä tapauksessa, jos ne ovat olleet vaikeuksissa määritelmän mukaisesti ennen vuodenvaihdetta.

Ehtona on, että yritys on kuitenkin terve ja pystyy kasvamaan. Kehittämisavustuksen avulla voi kehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa tai luoda yrityksen kannalta täysin uutta liiketoimintaa tai kansainvälistyä. Rahoituksen suuntaamisen pohjana on mm. alueelliset rahoituslinjaukset ja niiden painotukset ja rajoitukset.

Hankkeen maksatus erissä – Yksinyrittäjän kannattaa lähteä liikkeelle kehittämispalveluiden kautta

Rahoitusyksikön päällikkö Jaakko Ryyminin mukaan yksinyrittäjät hakevat Ely-keskukseen kehittämisavustusta todella vähän.

– Yksinyrittäjät toimivat usein myös toimialoilla, joille rahoitusta ei kilpailun tai runsaan tarjonnan vuoksi valitettavasti voida pääsääntöisesti myöntää. Pienemmille yrityksille voi sopia Ely-keskusten yrityksen kehittämispalvelut, jonka avulla voi hankkia asiantuntijapalveluita toiminnan kehittämiseen tuetusti.

Kehittämishanke on sisällöltään ja tavoitteiltaan laajempi ja sen avulla voi esimerkiksi kehittää uutta tuotetta tai palvelua, tai ohjelmistoja. Tyypillisessä kehittämishankkeessa voidaan esimerkiksi selvittää kansainvälistymiseen liittyviä toimenpiteitä.

– Kuluneen vuoden aikana rahoitusta on haettu aavistuksen vähemmän. Hankkeet ovat olleet tänä vuonna pikkuisen pienempiä, mutta määrällisesti ollaan aika lähellä normaalivuoden hankemääriä, Ryymin kertoo.

Maksatus kehittämishankkeissa tapahtuu jälkikäteen maksatushakemuksen perusteella todellisten kustannusten mukaan.– Maksatuserien määrä riippuu hankkeen koosta: isommissa hankkeissa tyypillisesti 2-4 maksatuserää, pienehkössä hankkeessa taas kaksi erää. Näin halutaan varmistaa se, että hanke etenee.

Investoinneissa tuki vaihtelee yrityskoon ja alueen mukaan. Suomessa on kolme tukialuetta, ja Itä- ja Pohjois-Suomi ovat korkeamman tukitason alueita.

– Investointiavustus on maksimissaan 35 prosenttia, joka on pääasiassa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Minimissään avustus on 10 prosenttia keskisuurella yrityksellä Etelä- tai Länsi-Suomessa.

Kolme vinkkiä mikroyrittäjälle kehittämistoiminnan tukeen:

1. Hahmota yrityksen kehittämistarpeet ja kehittämistoimenpiteet sekä kustannusarvio ensin paperille. Hyödynnä myös alueesi kehittämisyhtiöitä hankkeen suunnittelussa.

2. Pienemmille yrityksille on vaihtoehtona ELY-keskusten yrityksen kehittämispalvelut. Voit hankkia asiantuntijapalveluita toiminnan kehittämiseen, esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen, ja saada tähän rahallista tukea. Asiantuntijapalveluiden avulla voidaan tehdä esimerkiksi tarvittavia selvityksiä.

3. Jos kehittämispalvelun avulla hankittu asiantuntijaneuvonta ja selvitystyö johtavat uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, Ely-keskuksen kehittämisavustus voi astua kuvioon mukaan.

Yrityksen kehittämispalveluiden Analyysi- ja Konsultointi -palvelujen hinnaksi asiakkaalle jää noin 300 euroa per päivä. Päivähinta konsultoinnille on oikeasti noin 1200 euroa, eli loppuosa on tuettua. Ely-keskuksilla on rekisteri asiantuntijoita, joista yhteistyössä yritysasiakkaan kanssa valitaan sopiva kulloiseenkin teemaan.

Tukea saatavilla avainhenkilöiden kouluttautumiseen

Ely-keskuksen yrityksen kehittämispalveluiden kautta on tarjolla koulutusjaksoja, niin sanottuja avainhenkilöiden koulutuksia.

Koulutusten hinnasta valtio maksaa 70 prosenttia ja yritysasiakas 30 prosenttia. Tarkemmat hintatiedot voit katsoa Ely-keskuksen koulutusteemojen sivuilta.

Webinaarit normaaliajan kehittämistuista

Suomen Yrittäjät järjestää tammi-maaliskuussa webinaarin yhteistyössä Business Finlandin kanssa ja toisen Ely-keskuksen kanssa organisaatioiden normaaliajan tukimahdollisuuksista.

Yrittäjien ja Ely-keskuksen yhteisessä Kasvun rahoitus Ely-keskukselta -webinaarissa kuulet Ely- keskuksen rahoitusvaihtoehdot yleisesti, mitä hankesuunnitelma tarkoittaa ja mitä se sisältää sekä mihin kehittämiseen avustusmuotoinen rahoitus soveltuu. Ely-keskuksen webinaari on 26. tammikuuta kello 9.30-10.30.

Webinaarit ovat avoimia ja maksuttomia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Business Finlandin webinaarissa kuulet, kenelle Business Finlandin palvelut on tarkoitettu. Kuulet, minkälaista apua liiketoiminnan kehitykseen ja kansainvälistymiseen Business Finlandilta on mahdollista hakea ja saada normaaliaikana. Tämä webinaari on 3.3.2021 klo 9.30–10.30.

Yrittäjät järjestää myös muita koulutuksia tammi-maaliskuussa, seuraathan koulutuskalenteria.

Lue lisää: Yksinyrittäjä voi hakea normaalia kehittämisavustusta – Toisin kuin koronatuessa, tässä ei ennakkomaksua

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi