Yrittäjien selvä enemmistö vastustaa yritysten maksamaa Yle-veroa.
6.5.2020 klo 13:05
Uutinen

Yksinyrittäjä voi hakea normaalia kehittämisavustusta – Toisin kuin koronatuessa, tässä ei ennakkomaksua

Osa yksinyrittäjistä on ihmetellyt, miksi heidän ei ole mahdollista saada kehittämistukea koronakriisissä. Ely-keskusten normaalia kehittämisavustusta kehittämishankkeisiin ja investointeihin voi hakea, ja keskuksiin onkin tullut lähes normaalisti hakemuksia.

Ely-keskusten myöntämä normaali kehittämisavustus on haettavissa pk-yrityksille yrityksen kehittämishankkeisiin ja investointeihin. Kehittämisavustus on EU-osarahoitteista, ja toteuttaa rakennerahasto-ohjelman tavoitteita. Ohjelman rahoitus on korvamerkitty aluekohtaisesti painottuen Itä- ja Pohjois-Suomeen.

– Ely-keskusten kehittämishankkeissa tuki voi olla enintään 50 prosenttia. Investoinneissa tuki vaihtelee yrityskoon ja alueen mukaan. Pienen yrityksen, alle 50 henkilöä, investoinnissa Itä- ja Pohjois-Suomessa, ely-keskuksen osuus voi olla enintään 35 prosenttia, kertoo TEMin erityisasiantuntija Raimo Puhto.

Normaalissa kehittämisavustuksessa tukea ei makseta ennakkona, kuten koronatuessa, vaan maksatus tapahtuu jälkikäteen maksatushakemuksen perusteella todellisten kustannusten mukaan.

Kehittämisavustusta myönnetään pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan. Erityisenä painopisteenä on yritysten kansainvälistyminen.

Normaalia kehittämisavustusta haettu lähes koronaa edeltäneeseen tahtiin

Yksikön päällikkö Eija Virtasalo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoitusyksiköstä kertoo kehittämisavustushakemuksia tulleen Pohjois-Pohjanmaalla sisään lähes normaalisti.

– Yritykset ovat hakeneet avustusta investointeihin sekä kehittämishankkeisiin. Koronatuessa kehittämistoimenpiteiden pitäisi olla koronasta johtuvia, ja koronatukea saaneissa hankkeissa pitää saada tuloksia nopeasti. Normaalipuolella hankkeet ovat pidempikestoisia.

Virtasalon mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on pysytty hyvin normaaleissa käsittelyajoissa. Koronahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

– Olemme ihan hyvin pystyneet käsittelemään rakennerahastopuolen hankkeita. Palvelulupauksemme mukaan päätös tulee enimmillään kolmessa kuukaudessa, mutta tavallisesti paljon nopeammin. Joudumme usein pyytämään hakijalta lisäselvityksiä.

– Maksatus riippuu siitä, kuinka tiheästi yritys laittaa maksatushakemusta sisälle. Meillä on muutama maksatus vuodessa, todellisten kustannusten mukaan. Hankkeen kokonaisrahoituksessa voi olla mukana pankki ja Finnvera yrityksen oman rahoituksen lisäksi.

Yksinyrittäjien tuki haettavissa omasta kunnasta

Yksinyrittäjien 2000 euron koronatuki on nyt jaossa kaikissa kunnissa. Viimeinenkin kaupunki avasi tuen haettavaksi 30. huhtikuuta.

Tästä Yrittäjäjärjestön alueelliset tukipalvelut -sivulle

Lue lisää yksinyrittäjätuen hakemisesta

toimitus (at) yrittajat.fi