28.4.2017 klo 16:17
Uutinen

Tässä ovat Vuoden nuori yrittäjä –finalistit!

Vuoden nuori yrittäjä -finalisteina on viisi kovaa nuorta kykyä autokauppiaasta kahvilayrittäjään.

Vuoden nuori yrittäjä -finalisteina ovat kahvilayrittäjä Miriam Laitinen, 25, metsäalalla toimiva Petri Jykylä, 28, LVI-hommia tekevä Jonne Kurikka, 27, autokauppias Niklas Nukari, 24, ja muun muassa elämyspalveluita ja tapahtumia järjestävä Ari Koskinen, 30.

Finalistit valittiin Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen järjestämien alueellisten alkukilpailujen 18 voittajan joukosta. Alkukilpailuihin ehdokkaita jättivät Suomen Yrittäjien paikallisyhdistykset sekä jäsenyrittäjät. Paikallisyhdistykset hyödynsivät ehdokasasettelussaan viime syksynä kansalaisilta kerättyjä ilmiantoja, joita saatiin kaikkiaan 251.

Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu on maamme arvostetuin nuorille suunnattu yrittäjäkilpailu. Kilpailussa painotetaan yritystoiminnan ansioita.

Vuoden nuori yrittäjä 2017 paljastetaan Nuorten Yrittäjien valtakunnallisessa Get Together -tapahtumassa Tampereella 12. toukokuuta.

Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla.

Miriam kokkasi päiväkodin lapsille jo 13-vuotiaana

Jyväskyläläinen Miriam Laitinen on aina rakastanut ruuanlaittoa. Toden teolla rakkaus heräsi 13-vuotiaana, kun Miriamin vanhemmat lähtivät kuukauden pituiselle matkalle ja Miriam kokkasi kotona ruuat veljelleen. Kokkaustaidot pääsivät todelliseen testiin, kun nuori nainen leipoi äidin johtaman yksityisen päiväkodin juhliin kaikki tarjottavat ruuat.

– Leivoin sen jälkeen päiväkodin tarjoilut jokaiseen kevät- ja joulujuhlaan, Laitinen kertoo.

Nyt 25-vuotiaasta Miriamista tuli yrittäjä veljensä Samuelin kanssa vuonna 2011. Ensimmäinen asiakas oli samainen yksityinen päiväkoti, jonka tarjoamista lounaista Miriam vastasi 15-vuotiaana.

– Jos en itse päässyt laittamaan ruokia, annoin ohjeet työntekijälle.

Vuonna 2013 Miriamin pitkäaikainen haave oman kahvilan perustamista toteutui. Syntyi Miriam’s Cafe.

– Olen aina rakastanut kahviloita. Ulkomaan matkoillakin olen vain istunut kahviloissa kun muut ovat lähteneet rannalle tai kaupoille.

Nykyisin Miriam tekee edelleen päiväkotiin lounaita ja kahvilaan päivittäin tarjottavan keiton. Muun ajan hän käyttää johtamiseen ja juokseviin asioihin. Kahvilalla on 25 työntekijää.

Jyväskylän Forum-kauppakeskuksessa sijaitsee Laitisen toinen kahvila, vuonna 2015 perustettu vohvelikahvila Vaffeli. Muuhun liiketoimintaan kuuluu pitopalvelun pyörittäminen.

– Tavoitteena on laajentaa kahvilatoimintaa muihin kaupunkeihin.

miriams.fi

Petri pistää metsän kasvamaan

Ähtäriläisen Petri Jykylän, 28, yritys ForestVital Oy tarjoaa metsänlannoituksen palveluita avaimet käteen –periaatteella koko Suomen alueella.

– ForestVital on ensisijaisesti palvelufirma, Jykylä linjaa.

Yrityksen kautta hoituvat niin tuhkan ja apulannan maalevitykset metsäkoneilla kuin lentolevitykset helikopterilla. Asiakkaina on metsäorganisaatioita ja metsänhoitoyhdistyksiä ja niiden kautta metsänomistajia.

Metsänlannoituksen avulla voidaan saada 15–20 kuution lisäkasvu hehtaaria kohti eli prosentteina tämä on 30–80 % lisäkasvua vaikutusaikana.

– Metsänlannoituksista noin 60 prosenttia on maalevityksiä ja noin 40 prosenttia on lentohommaa, Jykylä kertoo.

ForestVital on perustettu 2008. Petri Jykylä tuli yritykseen töihin vuonna 2010 ja aloitti toimitusjohtajana 2011. Hänen lisäkseen töissä on toinen osakasyrittäjä ja yksi päätoiminen palkattu työntekijä operaatiopäällikkönä. Kausityöntekijöitäkin heillä on ruuhka-aikoina.

Heidän lisäkseen yritys työllistää eri puolilla Suomea pari–kolmekymmentä alihankkijaa kuljetuspuolella ja lannotteiden levityksessä. Helikopterit tulevat Ruotsin puolelta.

– Koko metsäalalla menee hyvin ja pitkäjänteisen työn ansiosta yrityksemme on kasvanut vauhdilla. Vuonna 2015 liikevaihto oli noin kaksi miljoonaa euroa ja vuoden 2017 liikevaihto tullee menemään noin neljään miljoonaan, Petri Jykylä kuvailee.

Metsäasiat ja yrittäminen ovat kauppatieteiden maisteri Petri Jykylälle tuttuja lapsuudesta saakka. Hänen perheensä puunkorjuuyritys Jykylä & Pojat on perustettu 1937, Petri edustaa jo neljättä polvea.

forestvital.com

Niklas myy autoja

Takuullecom Oy on vuonna 2014 Oulussa perustettu henkilöautojen ja kevyiden moottoriajoneuvojen vähittäiskauppaan keskittynyt yritys, joka toimii koko Suomen alueella sekä laajentamassa kuluvan kevään aikana myös ulkomaille. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli liki 25 miljoonaa euroa ja se työllisti 44 henkilöä.

– Ensin tarjotaan hyvää palvelua ja sitten katsotaan, tuoko se rahaa. Niin päin se pitää ajatella, kertoo 24-vuotias yrittäjä Niklas Nukari.

Miten eroatte muista autokaupoista?

– Olemme perinteisellä alalla, jossa on aina mietitty, miten saadaan lisää rahaa. Ei sitä, että kuinka asiakasta palvellaan paremmin. Me emme ole tehneet samoin, vaan olemme tarjonneet ensin hyvää palvelua ja katsoneet sitten, tuoko se rahaa.

Automme ovat kuntotarkistettuja ulkopuolisen ammattilaisen toimesta. 98 prosenttia autoistamme menee suoraan asiakkaan kotiin, joten emme tarvitse isoja halleja ja toimitiloja säilöntää varten. Pystymme toimimaan kevyellä kulurakenteella, ja hinnoittelu voi olla aina Suomen edullisin. Meidän kautta yksityinen voi muuttaa autonsa isommaksi rahaksi kuin myymällä sen itse tai viemällä autoliikkeeseen.

Mitä nopean kasvun takana on?

– Menestyminen vaatii huipputekijät ja prosessin, jolla asiakkaat saadaan tyytyväisiksi. Ostimme vasta autoliikkeen ja henkilökuntamme kasvoi noin 60:een. Näkymät ovat hyvät. Ensi vuonna pyrimme kasvattamaan myyntiä noin 50 miljoonaan euroon ja sitä seuraavana vuonna 200 miljoonaan.

Kuinka keksit ryhtyä yrittäjäksi?

– Yrittäjähenkisyys tulee hyvin pitkälti kotoa, vanhemmillani on yrittäjätaustaa. Itse en ole kuitenkaan koskaan kokenut ryhtyneeni yrittäjäksi, vaan olen vain halunnut tehdä jotakin. Se on lähtenyt suklaapiirakoista, sitten olen myynyt mopoja ja seuraavaksi perustanut kauppakeskuksen verkkoon ja niin edelleen. Koulua olen käynyt peruskoulun ja kauppiksen verran, Niklas Nukari kertoo.

autolle.com

Jonne pyörittää LVI-firmaa

Mies, Hiace ja työkalupakki.

– Siitä se lähti. Myin oman autoni, jotta sain rahat kasaan.

Pirkanmaan alueella toimiva Jonne Kurikka, 27, pyörittää LVI-Kurikka Oy:tä, joka sai alkunsa vuonna 2011. Yritys on erikoistunut muun muassa putkiremontteihin ja muihin lvi-alan töihin.

Jo seuraavana toimintavuotenaan toiminimi vaihtui osakeyhtiöksi ja Kurikka palkkasi ensimmäiset työntekijät.

– Vähän reilun vuoden tein hommia yksin, lähes yötä päivää.

Nykyisin Kurikka keskittyy pääsääntöisesti yrityksen pyörittämiseen. Miehen omien sanojen mukaan ”oikeisiin töihin” ei ole enää aikaa.

– Pitkiä päiviä tehdään tosin edelleen. Nyt työntekijöitä on 15.

Liikevaihto on kasvanut tasaisesti ja nopeasti. Viime vuonna yritys vaihtoi reilut kaksi miljoonaa euroa. Perustamisvuonna lähdettiin 85 000 eurosta.

Kurikka on joutunut törmäämään nuoreen yrittäjään kohdistuviin ennakkoluuloihin.

– Välillä joutuu tekemään tosissaan töitä vakuuttaakseen muut. Onneksi oma vahvuuteni on periksiantamattomuus.

Kurikka on halunnut tehdä kaiken alusta lähtien itse. Hän neuvoo nuoria yrittäjiä uskomaan itseensä.

– Ei pidä pysähtyä ensimmäiseen esteeseen.

lvikurikka.fi

Ari toteuttaa tapahtumia ja elämyspalveluita

Vuonna 2005 toimintansa käynnistänyt yritys toteuttaa tapahtumia, elämyspalveluita sekä kahvila- ja jäätelökioskitoimintaa keskittyen Savon alueelle. Kesän sesonkiaikoina yritys työllistää 15 henkilöä ja sen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 200 000 euroa.

– Kouluaikana 15-vuotiaana isot pojat pyysi järjestämään K16-bileitä. Sieltä se homma lähti, kertoo 30-vuotias yrittäjä Ari ”Allu” Koskinen.

Mitä Real Albert Promotion tarjoaa?

– Alussa järjestimme klubibileitä, yritystilaisuuksia, konsertteja ja teimme markkinointia. Kolme vuotta sitten mukaan tulivat jäätelökioskit ja viime kesänä lauttasauna ja kuplafutis. Nyt kuvioihin on tullut välinevuokraus. Koko ajan kasvetaan maltillisesti.

Palvelutarjonta on laajentunut hurjasti. Huimaako?

– Kyllähän se välillä huimaakin, mutta toisaalta miettii myös sitä, että lisääkin asioita voisi olla. Laajentumiset pitää miettiä kunnolla loppuun, ettei käy niin kuin poikasena, että miettimättä saattoi tulla tehtyä asioita huonommin.

Mistä alun perin löysit liikeidean?

– Kuuluin oppilaskunnan hallitukseen ja Kuopion nuorisovaltuustoon, jotka järjestivät tapahtumia. Sitten kun aloin järjestää bileitä toisille, mietin, että voisiko niitä tehdä yrittäjäpohjalta. Siihen on pikku hiljaa tullut mukaan monenlaista. Olen valmistunut yo-merkonomiksi, sen jälkeen suoritin y-tiimi-tutkinnon ja tradenomiopinnot ovat vielä kesken.

Onko uravalinta tyydyttänyt?

– Yrittäjyys on minun juttuni. Suoraan sanottuna tulee niitäkin hetkiä, jolloin ei maistu. Niistä pääsee, kun jättää turhan stressaamisen pois ja muistaa, että saa itse tehdä mitä haluaa ja myös tehdä itselle, Allu Koskinen toteaa.

realalbertpromotion.fi

toimitus@yrittajat.fi