Teboil vaatii savolaisyrittäjältä yli miljoonan euron korvauksia.
Yrittäjän ja Teboilin välisessä sopimuksessa on niin sanottu boikottipykälä, jonka mukaan yrittäjällä on oikeus irtisanoa sopimus boikotin jatkuttua yli kolme kuukautta. Kuva: Getty Images
6.4.2023 klo 13:38
Uutinen

Teboilin miljoonavaatimus savolaiselle huoltamoyrittäjälle paljastaa ”venäläisen touhun” – ”Teboil haluaa, että teen konkurssin” 

Huoltamoyrittäjä Matti Tukiainen on järkyttynyt Teboilin vaatimuksista, jotka uhkaavat lopettaa hänen yrityksensä toiminnan.

– Ihan venäläistä touhua.

Teboilin lähettämä haastehakemus veti Leppävirralla huoltamotoimintaa harjoittavan Matti Tukiaisen mielen matalaksi. Venäläisomisteinen Teboil vaatii Tukiaiselta yli miljoonan euron korvauksista sopimusrikkomuksesta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Asiaa ratkotaan aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa, sillä Tukiainen on valittanut Teboilin vaatimuksesta. Jutturuuhkan takia Tukiainen joutuu roikkumaan löysässä hirressä pahimmillaan parin vuoden ajan.

– Jos yritys pysyy pystyssä niin kauan. Aika aseettomia tässä ollaan, Yrittajat.fin haastattelema Tukiainen kertoo.

Tukiainen vaihtoi Teboil-huoltamonsa ST1:n ketjuun vuodenvaihteessa. Siitä alkoi vääntö, jonka Oy Teboil Ab on tulkinnut sopimusrikkomukseksi.

Tukiainen oli alun perin tehnyt Teboilin kanssa sopimuksen huoltamotoiminnasta vuoteen 2030 asti. Yli miljoonan euron korvausvaatimuksensa Teboil perustaa laskelmaan Tukiaisen huoltamon polttoainemyynneistä. Teboil on laskenut yhteen vuosien 2019, 2020 ja 2021 polttoainemyynnin ja siitä kertyneet voitot. Sen jälkeen summa on jaettu päivien lukumäärällä vuoteen 2030 asti.

Teboil vaatii lisäksi 250 000 euron vakuustakavarikkoa. Yrittäjän mukaan sen toteutuminen tarkoittaisi yritystoiminnan loppumista.

– Laskelma on tuulesta temmattu. Miksi siihen ei ole otettu mukaan vuotta 2022, jolloin polttoainemyynti oli boikotin takia puolet pienempi kuin vuonna 2021, Tukiainen kysyy.

Teboil vaatii lisäksi 250 000 euron vakuustakavarikkoa. Yrittäjän mukaan sen toteutuminen tarkoittaisi yritystoiminnan loppumista.

– En aivan tarkasti edes tiedä, mitä Teboil vakuustakavarikolla ajaa. Tarkoittaako se esimerkiksi sitä, että he tulevat hakemaan minulta koneita? Yritykselläni ei ole varallisuutta antaa vakuuksia 250 000 eurolla.

Sopimuksessa boikottipykälä

Yrittäjän ja Teboilin välisessä sopimuksessa on niin sanottu boikottipykälä, jonka mukaan yrittäjällä on oikeus irtisanoa sopimus boikotin jatkuttua yli kolme kuukautta. Teboil on koko Ukrainan sodan ajan kiistänyt boikotin, vaikka Tukiaisella on siitä selvät todisteet.

– Esittelin Teboilille dataa, jonka mukaan polttoainemyynti oli pudonnut noin miljoonalla litralla vuonna 2022. Kerroin, että jos toiminta jatkuu näin, yritykseni ei enää selviä maksuvelvoitteistaan.

Sopimusehtojen mukaan yrittäjän on tehtävä ilmoitettava sopimuksen irtisanomisesta kohtuullisessa ajassa. Tukiainen ilmoitti seitsemän päivää sen jälkeen, kun Suomen valtio kertoi julkisuudessa boikotoivansa Teboilin huoltamoita polttoaineiden hankinnassa.

– Teboilin mielestä kohtuullinen aika olisi ollut tässä tapauksessa muutama päivä.

Tukiainen yritti viime vuonna sovitella asiaa Teboilin kanssa muun muassa tarjoutumalla ostamaan säiliöissä olevat polttoaineet ja maksamalla vanhojen Teboil-mainosten purkukustannukset, jolloin Teboilille ei olisi syntynyt kuluja ketjun vaihtamisesta. Se ei Teboilille käynyt.

Teboililta erikoinen vaatimus

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Tukiaisen tilannetta kohtuuttomana.

– Toivon, että Teboil ymmärtää tilanteen, tunnustaa tosiasiat eikä lähde lakitupaan yrittäjää vastaan. Tässä pitäisi miettiä myös sitä, mitä muut Teboil-yrittäjät ja heidän asiakkaansa ajattelevat Teboilin toiminnasta. Riidasta ei hyödy kukaan.

”He haluavat vain itsepintaisesti pitää kiinni sopimuksesta. Mielestäni se on merkki siitä, että Teboil haluaa, että teen konkurssin.”

Matti Tukiainen. yrittäjä

Tukiainen on joutunut pääomittamaan yritystään henkilökohtaisesti, jotta se on selvinnyt laskuista. Yrityksellä on tällä hetkellä vuokravelkaa noin 78 000 euroa.

– Kun pyysin apua ja neuvoja tilanteeseeni Teboililta, en saanut mitään vastakaikua.

Leppävirran huoltoaseman kiinteistö on Tukiaisen henkilökohtaisessa omistuksessa samoin kuin mittarikenttä ja polttoainesäiliöt. Yrittäjä ihmettelee Teboilin vaatimusta siitä, että hänen yrityksensä pitäisi luovuttaa mittarikenttä ja polttoainesäiliöt Teboilille ilmaiseksi.

– Miten yritys voi luovuttaa jotain sellaista, mitä se ei omista? Yritykseni on vain vuokralla itse omistamissani tiloissa. Teboil on ilmeisesti sitä mieltä, että yritän hukata omaisuutta. Totuus on, että Teboilille tällaiselle yhden pienen yrittäjän liiketoiminnalla ei ole rahallisesti mitään merkitystä. He haluavat vain itsepintaisesti pitää kiinni sopimuksesta. Mielestäni se on merkki siitä, että Teboil haluaa, että teen konkurssin. Hekin tietävät, että eivät saa vaatimiaan rahoja, koska sellaisia ei ole olemassa. 

Lähitulevaisuudestaan Tukiainen on varsin epävarma, sillä Teboilin rahallinen vaatimus vesittää toiminnan kaikenlaisen kehittämisen.

– Jokainen yrittäjä tietää, ettei tällaisessa tilanteessa ole mitään haluja tai jaksamista investointeihin tai liiketoiminnan kehittämiseen. Kaikesta huolimatta päätös siirtymisestä ST1-ketjuun oli oikea.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen