Parolan Teltassa pressut saumataan radioaalloilla eli kuumennus tapahtuu kuin mikroaaltouuneissa. – Radioaaltojen hertsilukema ei ole sama kuin mikrossa, muuten voisi ruveta oma liha lämpenemään, naureskelevat yrittäjäveljekset Ville ja Mikko Mansikka.

Tekniikka ja sähkösopimus tasoittaa oikuttelevaa energian hintaa

Hattulalainen Parolan Teltta valmistaa suojaverhoja ja -peitteitä mittatilaustyönä muun muassa tuotantotiloihin, kuljetuksiin ja rakentamiseen. Yrittäjäperheen omassa hallissa energian käyttöä valvotaan silmämääräisen säntillisesti. Vuotuinen sähkönkulutus on noin 35 000 kilowattituntia.

Kolmannen polven yrittäjäveljekset Mikko ja Ville Mansikka kertovat, että sähköä tuotannossa kuluu yllättävän vähän. Kompressori ja pressujen saumauslaite ovat energiasyöpöimmät tuotantovälineet. Halliin on asennettu moderni led-valaistus. Lämmitys hoidetaan öljyllä ja sähköllä. Ilmalämpöpumppu puhaltaa kesällä viileää sisätiloihin.
– Öljyn ja sähkön hinnat heittelevät siksi tänä keväänä lämmitimme etupäässä sähköllä. Lähes 100 valaisinputkea on vaihdettu led-valaisimiin eli kyllä se varmasti vaikuttaa kulutukseen. Kesäaikaan tämä valaistus ei tuota lämpöä, toteaa Mikko Mansikka.

Tärkeä työväline, pressujen saumauslaite ei toimi kuumalla raudalla eikä sähkövastuksilla, joten siltä osin sähkön kulutus ei ole niin suurta kuin voisi luulla. Laite tekee työnsä radioaalloilla eli jo 1970-luvulta asti käytetty tekniikka on saman tyyppistä kuin esimerkiksi mikroaaltouuneissa.
– Olemme aurinkopaneeleitakin miettineet lähitulevaisuudessa. Tämän hetken hinnoilla se tuntuu järkevältä investoinnilta, mutta todella vaikeaa on ennustaa sähkön hinnan kehittymistä pitkällä tähtäimellä, arvelee Ville Mansikka.

Sähkösopimuksella hintaturvaa

Syksylle povataan huikeita korotuksia sähkön hintoihin. Asiantuntijat ja energiayhtiöt povaavat jopa tilapäisiä käyttökatkoja.
– Meillä on vuoden loppuun asti kiinteähintainen sähkösopimus ja uskomme loppuvuodesta markkinahintojen tasaantuvan. Emme kovin kriittisesti pelkää käyttökatkoja. Jos niitä oikeasti tulee, vaikuttaa se moneen muuhunkin asiaan kuin pelkkään tuotantoon, sanoo Mikko Mansikka.

Sähkökustannuksia voi kulutuksen hillitsemisen lisäksi säästää kilpailuttamalla sähkösopimuksia. Parolan Teltan yrittäjillä on kilpailutettu sähkösopimus Suomen Yrittäjien jäsenedun kautta.
– Onnistuimme nykyisen sopimuksen tekemään hyvään aikaan viime vuoden lopulla, kun kWh-hinta oli noin 5 sentin luokkaa. Tällä hetkellä määräaikainen sopimus tulisi todella paljon kalliimmaksi. Hyvää kilpailutuksessa oli ajoituksen ja hintatason ohella toki hyvät asiantuntijaneuvot ja sopimuksen teon helppous. Sopimussiirtoon ei tarvinnut antaa kuin yrityksen ja sähköpaikan tiedot, kehuvat yrittäjät. Sähkönsiirtolasku sisältää sähköveron, minkä sähkönjakeluyhtiö veloittaa asiakkaalta. Yrittäjät vinkkaavat, että sähkön siirtoon voidaan hakea sähköveron huojennusta veroluokkaan 2, mikäli on tuotannollinen yritys ja täyttää tietyt toimialakriteerit.

Sähkö II on valtiontukea

Sähkön II-veroluokan sähköveroon oikeutetut toimijat ovat valtiontuen saajia, joita koskevat EU:n valtiontukisäännöt. Valtiontuen saajien on rekisteröidyttävä valmisteverotuksen tuensaajarekisteriin.

Alempaa veroa (II-veroluokka) maksetaan teollisuudessa, konesaleissa, lämpöpumpuissa, sähkökattiloissa tai geotermisten lämpölaitosten kiertovesipumpuissa, ja ammattimaisessa kasvihuoneviljelyssä käytettävästä sähköstä. Muu sähkö kuuluu korkeampaan I-veroluokkaan.

Lisätietoja vero.fi >>