YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.3.2021 klo 12:15
Uutinen

Teknologiateollisuus ottaa välimatkaa työehtosopimuksista – Yrittäjät kiittelee ratkaisua: “Kaivattu muutoksen tuuli”

Teknologiateollisuuden päätös irtautua osittain työehtosopimustoiminnasta saa tukea Suomen Yrittäjiltä. – Ratkaisu on odotettu, tärkeä ja tervetullut, Mikael Pentikäinen sanoo.

Teknologiateollisuus kertoi tänään antavansa jäsenilleen jatkossa mahdollisuuden valita, haluavatko he olla mukana valtakunnallisissa työehtosopimuksissa.

Teknologiateollisuuden toiminta jakautuu kahteen eri yhdistykseen. Teknologiateollisuus ry luopuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta, ja vastuu valtakunnallisista työehtosopimuksista siirtyy uuteen yhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn. Kyse on merkittävästä päätöksestä suomalaisessa työmarkkinamallissa. Asiasta tiedotettiin hallitukselle torstaiaamuna. Aikaisemmin Metsäteollisuus teki päätöksen luopua työehtosopimuksista.

Suomen Yrittäjien Työelämägallupin mukaan 63 prosenttia työntekijöistä haluaa, että työpaikoilla voisi sopia työehdoista, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä haluavat.

– Tällä päätöksellä haetaan lisää joustavuutta suomalaiseen järjestelmään ja aitoja vaihtoehtoja yrityksille. Tämä on laukaus uudelle kehitysvaiheelle. Toivomme, että samalla kun olemme haastaneet itsemme uudistumaan, haastamme muutkin, jotka ovat tässä mukana, jotta Suomi menestyisi maailmalla, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Päätöksen myötä Teknologiateollisuus suosittelee, että sen jäsenyritykset lisäisivät henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ottamalla henkilöstön edustajan mukaan yrityksen päätöksentekoon yrityksen toimintaan sopivalla tavalla. Suositus koskee vähintään 50 henkilöä työllistäviä teknologiayrityksiä.

Yrittäjät: Tärkeä ja tervetullut päätös

Suomen Yrittäjät tukee Teknologiateollisuuden ratkaisua uudistaa työmarkkinatoimintaansa ja lisätä jäsentensä mahdollisuuksia sopia paikallisesti.

– Ratkaisu on odotettu, tärkeä ja tervetullut. Se lisää väistämättä paikallista sopimista ja yritysten mahdollisuuksia valita heille sopiva sopimisen tapa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa Teknologiateollisuuden päätös kertoo siitä, että ”väistämätön muutoksen tuuli puhaltaa nyt läpi työmarkkinoiden”.

– Muutos on Yrittäjien pitkään kaipaama, ja annamme sille täyden tukemme, Pentikäinen lisää.

Pentikäisen mukaan Yrittäjät odottaa nyt, että myös Suomen hallitus herää työmarkkinoiden muutoksiin ja lähtee edistämään sen edellyttämiä lakimuutoksia. Tähän mennessä paikallinen sopiminen ei ole edennyt hallituksessa.

– Paikallinen sopiminen ei onnistu, jos esimerkiksi sopimisen kieltoja ei poisteta. Myös työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella olevat yritykset pitää huomioida paremmin. Näitä kieltoja on lainsäädännössämme noin 50 kappaletta.

Teknologiateollisuus: Yrityksillä hyvää aikaa miettiä

Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettisen mukaan tarve muutokselle on ollut esillä pitkään.

– Eilisessä kokouksessa päätimme muuttaa strategiaamme ja organisoida neuvottelutoimintaa uudelleen. Tavoitteenamme on ollut pitkään se, että työehdoista voitaisiin sopia enemmän yrityksissä. Haluamme korostaa paikallisen sopimisen tärkeyttä.

Jatkossa valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvottelee vastaperustettu Teknologiateollisuuden työnantajat ry, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Aaro Cantell. Teknologiateollisuus ry:n yli 1600 jäsenyritystä jäävät jatkossakin sen jäseniksi, mutta vielä ei ole tietoa, kuinka moni niistä liittyy Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn.

– Jatkossa Teknologiateollisuus ry keskittyy auttamaan yrityksiä, jotka haluavat neuvotella yrityskohtaisista työehtosopimuksista. Samalla se palvelee yrityksiä, jotka eivät halua olla mukana tes-neuvotteluissa, Miettinen sanoo.

– Uusi yhdistys aloittaa toimintansa vasta elokuussa, joten yrityksillä on hyvää aikaa miettiä omaa toimintaansa.

”Ammattiliittoja ei sivuuteta”

Miettisen mukaan päätöksellä ei haluta ”missään tapauksessa” tavoitella työehtojen heikentämistä.

– Kilpailu työntekijöistä kovenee jatkuvasti. Yritys on yhtä kuin sen henkilöstö, haluamme kaikki menestyä, jotta Suomi voi menestyä.

Jaakko Hirvola pitää yhtenä syynä päätökselle koronakriisin kaltaista tilannetta.

– Räätälöidyt yrityskohtaiset ratkaisut ovat välttämättömiä tulevaisuudessa, jotta yritykset voivat työllistää ja menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia haetaan osittain myös koronakurimuksen takia.

Hirvola rohkaisee yrityksiä käymään rakentavaa keskustelua henkilöstön ja luottamusmiesten kanssa.

– Yrityskohtaiset sopimukset tehdään jatkossakin ammattiliittojen kanssa, niitä ei sivuuteta. Henkilöstön rooli tässä korostuu.

Teknologiateollisuus ry on neuvotellut tähän asti työntekijöilleen työehtosopimuksen SAK:laisen Teollisuusliiton kanssa. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 313 000 ihmistä ja välillisesti noin 660 000 työntekijää.

Kuvat: Getty Images / Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi