YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Teollisuusliiton toiminnassa nähdään painostuksen merkkejä.
19.10.2021 klo 11:31
Uutinen

Teollisuusliiton kampanjoinnissa jopa painostuksen merkkejä: “Yritys voi toimia myös ilman liittoja”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan yrityksillä on sama oikeus kuin ammattiliitoilla päättää siitä, kenen kanssa ne neuvottelevat ja milloin.

Viime keväänä tehdyn päätöksen seurauksena Teknologiateollisuus ry ei enää itse neuvottele työehtosopimuksista. Alan yrityksillä on mahdollisuus neuvotella sopimuksista itse tai antaa neuvottelut uuden Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n vastuulle.

Viime aikoina Teollisuusliitto on käynyt voimakasta kovaa jäsenkampanjaa työnantajayhdistyksen puolesta. Suomen Yrittäjät on huomannut kampanjassa painostuksen merkkejä. Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto, johon kuuluu noin 200 000 jäsentä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa, että työpaikoilla voidaan sopia työehdoista myös ilman liittoja.

– Haluamme muistuttaa, että asioista voi sopia työpaikoilla ilman, että tekee työehtosopimuksen ammattiliiton kanssa. Jos työnantaja haluaa, hän voi käydä keskustelua ja sopia asioista koko henkilöstön kanssa tai pyytää henkilöstöä valitsemaan koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun. Olennaista on, että osapuolet luottavat toisiinsa ja käyvät avointa keskustelua. Järjestöjen on tuettava yrityskohtaisia neuvotteluja, ei häirittävä niitä, Pentikäinen sanoo.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi maanantaina Ylen A-studiossa, ettei valtakunnallisten työehtosopimusneuvotteluiden aloittamiselle ole vielä edellytyksiä. Aallon mukaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry ei ole  jäsenpohjaltaan vielä riittävän laaja neuvottelemaan uutta valtakunnallista työehtosopimusta. Työnantajayhdistyksessä oli maanantain tietojen perusteella 539 jäsentä. Teknologiateollisuuden mukaan TES-kattavuus on yli 40 prosenttia.

Asia koskee merkittävällä tavalla Suomen Yrittäjiä, jolla on teknologiateollisuudessa yli 8000 jäsenyritystä. Mikael Pentikäinen muistuttaa, että työntekijöillä on aina mahdollisuus järjestäytyä tai olla järjestäytymättä.

– Sitä pitää työpaikoilla kunnioittaa. Teollisuusliiton ja muiden ammattiliittojen pitää kunnioittaa yritysten ratkaisua siitä, jos yritys haluaa neuvotella paikallisesti henkilöstönsä kanssa. Yrityksillä on sama oikeus kuin ammattiliitoilla päättää, kenen kanssa neuvottelevat ja milloin.

“Ei ratkaisuja muiden painostuksen vuoksi”

Viime kesänä julkaistun, Suomen Yrittäjien teettämän työelämägallupin perusteella luottamusvaltuutetun suosion on kasvussa työpaikoilla. Kyselyn tulokset paljastivat, että jos työpaikalla voitaisiin sopia nykyistä enemmän paikallisesti, ylivoimaisesti suosituin sopija työntekijöiden puolesta olisi koko henkilökunnan valitsema luottamusvaltuutettu. Näin kertoi 40 prosenttia vastaajista. Toiseksi mieluisin vaihtoehto olisi yhdessä sopiminen koko henkilöstön voimin (27 prosenttia).

– Työpaikoilla tiedetään työpaikan tarpeet parhaiten, joten on luontevaa, että työehdoista sovitaan mahdollisimman paljon yrityskohtaisesti. Uusi malli ei mielestämme ole uhka, vaan mahdollisuus. Yritysten on tärkeä seurata, syntyykö omalle alalle yleissitova työehtosopimus. On hyvä varautua myös siihen, ettei yleissitovaa työehtosopimusta synny. Myös ilman pärjää, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät kertoi äskettäin perustavansa työpaikkasopimisen osaamiskeskuksen, jonka tavoitteena on tukea yrityksiä työmarkkinoiden murroksessa. 

– On hyvä muistaa, että työpaikkasopimiseen on mahdollisuuksia, vaikka säätely on monimutkaista, sekavaa ja paikallista sopimista rajaavaa. Yrittäjät tukee yritysten paikallista sopimista oman osaamiskeskuksensa kautta. Sinne voi olla yhteydessä jo nyt, jos asiaa pohtii.

Pentikäinen odottaa työpaikkasopimisen tueksi myös lainsäädännöllisiä uudistuksia.

– Työmarkkinoiden rakenteet ovat vuosikymmenten takaa, ja viimeistään nyt niitä pitäisi rivakasti kehittää työpaikkasopimisen lisäämiseksi. Olisi tärkeää lisätä sopimisen mahdollisuuksia kaikissa yrityksissä lainsäädäntöuudistuksilla. Jokainen yritys ratkaisee itse, liittyykö liittoon vai ei ja kenen kanssa neuvottelee. Päätösvalta on yrityksissä ja työpaikoilla. Se on hyvä. Kenenkään ei tarvitse tehdä ratkaisuja muiden painostusten vuoksi.

Pauli Reinikainen