2.9.2020 klo 09:32
Uutinen

TET-paikkaa tarjoamalla autat nuorta tutustumaan työelämään – Harjoittelu onnistuu myös etänä

Työelämään tutustumisjaksoilla (TET) yrityksillä on mahdollisuus esitellä omaa toimialaa ja rekrytoida tulevia kesätyöntekijöitä. Jos yrityksesi voi tarjota muutaman päivän tai viikon harjoittelujakson nuorelle, ota yhteys lähikoulun opinto-ohjaajaan.

TET-jakso on 8.- ja 9.-luokkalaisille sekä lukiolaisille tarkoitettu muutaman päivän, viikon tai kahden työelämään tutustumisjakso. TET-jakso on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa, eikä oppilas ole työsuhteessa.

Yrittäjien projektipäällikkö Päivi Ojala muistuttaa, että TET-jakso on nuoren kannalta äärimmäisen tärkeä, kun hän tekee tulevaisuutta varten ura- ja opintovalintoja.

– Olisi tärkeää, että alueilla, jossa koronatartuntoja ei ole, pystyttäisiin edelleen ottamaan TET-harjoittelijoita. TETissä nuori pääsee etukäteen katsomaan, millaisia mahdollisuuksia työelämä tarjoaa sekä harjoittelemaan käytännön työelämätaitoja. TET-harjoittelulla on kyselyiden mukaan vaikutusta nuorten uravalintoihin.

Nuorten yrittäjyysinto on ollut kasvussa jo 2010-luvun alusta asti. Ojala painottaa myös, että TET-harjoittelu on myös hyvä tapa esitellä sitä, mitä yrittäjyys oikeasti on.

Yrittäjä, ota yhteys opinto-ohjaajaan kun tarjoudut TET-harjoittelupaikaksi

Miten yrittäjä voisi valmistautua ottamaan nuoren TETtiläisen vastaan?

– Ennen kuin nuori tulee kannattaa miettiä, mitä kaikkea hän voisi yrityksessä tehdä. Työtehtäviä voi kerätä pidemmältä ajalta, ja laittaa takataskuun tehtäviä, joita nuori voisi tehdä. Perehdytyksessä on tärkeää antaa yksinkertaisia perusohjeita, sillä nuorella ei välttämättä ole yhtään työkokemusta vielä. On tärkeä käydä työturvallisuuteen ja toimintatapoihin liittyvät ohjeet läpi. Toinen tärkeä juttu on se, että saisi heti alussa hyvän vuorovaikutuksen nuoren kanssa, niin nuori uskaltaa kysyä kaikenlaisia kysymyksiä, ja näin vältytään monelta haasteelta, Yrittäjien Päivi Ojala sanoo.

– Nuorilla on paljon hyviä raikkaita ideoita, ja he hallitsevat sosiaalisen median, siksi kannatta olla kuulolla sen suhteen, mitä kaikkea nuorelta voi oppia.

Yritys voi TET-harjoittelupaikaksi tarjoutumalla parantaa työnantajamielikuvaa, toteuttaa yritysvastuuta ja kenties rekrytoida TETtiläisestä seuraavan kesän kesätyöntekijän.

Ohjeet etäTET-jakson järjestämiseen

EtäTETissä vuorovaikutus on erilaista kuin perinteisillä TET-jaksoilla. Siksi on tärkeää luoda keinoja, joiden avulla oppilaat voivat kokea olevansa osa työyhteisöä myös etänä. Talous ja nuoret TAT on laatinut hiljattain ohjeet etäTET-jakson järjestämiseen.

– Ohjeissa annamme konkreettisia vinkkejä, miten etäTET-jakson voi toteuttaa, ja mitä järjestämisessä kannattaa huomioida. Tämä on mahdollista esimerkiksi säännöllisten työpaikan yhdyshenkilön kanssa käytävien ohjaus- ja palautetuokioiden, selkeiden tehtävänantojen ja vaikkapa virtuaalikahvitaukojen ja virtuaalityöpaikkakierrosten avulla, TATin asiantuntija Maria Kankkunen kuvailee tiedotteessa.

Talous ja nuoret TAT muistuttaa, että TETissä on laaja potentiaali paitsi avata työelämää nuorille, myös esitellä omaa toimialaa ja potentiaalisia urapolkuja.

Suomen Yrittäjät sekä Talous ja nuoret TAT julkaisee myöhemmin tänä vuonna TET-ohjeen pk-yrityksille. Lisätietoja: tat.fi

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi