Vakuutusyhtiö voi  rajata vakuutusehdoissaan vakuutuksen koskemaan vain harrasteliikunnassa sattuvia tapaturmia.
Vakuutusyhtiö voi  rajata vakuutusehdoissaan vakuutuksen koskemaan vain harrasteliikunnassa sattuvia tapaturmia. Kuva: Getty Images

Tiesitkö tämän yrittäjän tapaturmavakuutuksesta? Lue, mitä vakuutus korvaa ja milloin se on voimassa

Yrittäjän on otettava vapaa-ajan tapaturmavakuutuksensa samasta vakuutusyhtiöstä kuin työajan vakuutuksen.

Kesä on tapaturmien aikaa. Tällöin yrittäjän tapaturmavakuutuksen merkitys voi korostua.

– Yrittäjä ei kuulu pakollisen työajan vakuutuksen piiriin, joten hänen on huolehdittava itse tapaturma- ja ammattitautiturvastaan, Fennian tuotepäällikkö Oili Niemelä muistuttaa.

Niemelä neuvoo yrittäjää ottamaan vapaaehtoiseen työajan vakuutukseensa myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, koska yrittäjän on usein käytännössä vaikea edes erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan.

– Tiedetään, että suurin osa tapaturmista sattuu vapaa-ajalla. Yrittäjän oma työpanos on yritykselle aina yhtä merkityksellinen, ja yrittäjän tapaturmavakuutus mahdollistaa nopean hoitoon pääsemisen ja työhön palaamisen sekä turvaa toimeentuloa.

Yrittäjän tapaturmavakuutus antaa turvaa työ- ja vapaa-ajan tapaturmien sekä ammattitautien varalle. Vakuutuksen perusteella korvataan myös vapaa-ajan tapaturmasta aiheutuvat hoitokulut, maksetaan mahdollista päivärahaa ja tapaturmaeläkettä, korvataan tarvittaessa kuntoutusta tai koulutus uuteen ammattiin.

– Korvausta maksetaan myös pysyvästä haitasta ja kuolemantapauksessa hautausapua sekä perhe-eläkettä. Maksettavat korvaukset perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin.

Vakuutusmaksun perusteena YEL-työtulo

Yrittäjä voi saada itselleen vapaaehtoisen työajan vakuutuksen, jos hänellä on pakollinen tai vapaaehtoinen yrittäjän eläkelain mukainen eläkevakuutus (YEL-vakuutus). Yrittäjä voi liittää vakuutukseensa myös vapaa-ajan vakuutuksen.

– On hyvä huomioida, että vakuutusmaksun, päivärahan ja tapaturmaeläkkeen perusteena käytetään nimenomaan YEL-työtuloa. Vakuutusmaksu on kokonaan vähennyskelpoinen yrityksen verotuksessa, Fennian Niemelä sanoo.

Yrittäjän on otettava vapaa-ajan tapaturmavakuutuksensa samasta vakuutusyhtiöstä kuin työajan vakuutuksen. Pelkkää vapaa-ajan vakuutusta ei voi ottaa.

Vakuutusyhtiön ei ole pakko myöntää vapaa-ajan vakuutusta. Vakuutusyhtiöllä on myös oikeus irtisanoa vakuutus vakuutusehtojensa mukaisilla perusteilla.

Mitä vakuutus korvaa?

Vapaaehtoisesta vapaa-ajan vakuutuksesta korvataan muita kuin työtapaturmina korvattavia tapaturmia. Vakuutusyhtiö voi  rajata vakuutusehdoissaan vakuutuksen koskemaan vain harrasteliikunnassa sattuvia tapaturmia. Vakuutuksen ulkopuolelle voidaan rajata myös harrastuksena olevia urheilulajeja.

Työtapaturma- ja ammattitautilaki rajaa vapaa-ajan vakuutuksen ulkopuolelle muun muassa niin sanotun työliikekipeytymisen, pahoinpitelyn ja liikennevahingon.

Kun yrittäjän vapaaehtoisesta työajan vakuutuksesta maksetaan ansionmenetyskorvausta tai perhe-eläkettä, perusteena käytetään sitä YEL-työtuloa, joka oli voimassa vahinkopäivänä.

Koska vakuutus päättyy?

Yrittäjän vapaaehtoinen työajan vakuutus päättyy, kun YEL-vakuutus päättyy. Vakuutusyhtiö voi kuitenkin hakemuksen perusteella jatkaa yrittäjän vapaaehtoisen työajan vakuutuksen voimassaoloa. Tällaisessa tapauksessa yrittäjä jatkaa yrittäjyyttään sen jälkeen, kun hän on saavuttanut YEL:n mukaisen vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan. 

YEL-vakuutus ei tule voimaan silloin, kun yrittäjän toiminta ei ole jatkunut yhdenjaksoisesti vähintään neljää kuukautta. Tällöin yrittäjän vapaaehtoinen työajan vakuutus päättyy yrittäjätoiminnan päättyessä.

Vakuutusyhtiö irtisanoo vakuutuksen kirjallisesti. Tällöin kyseinen vakuutus päättyy 30 päivän kuluttua irtisanomisen lähettämisestä.

Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen