YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Roosa Järvinen ja Tinja Sarkanen IMCF 2023 -kisoissa Espanjassa. He pyörittävät yhdessä somemarkkinointiyritystä ja kilpailevat buhurtin huipulla. Kuva Snapping Fire Dragon
15.5.2025 klo 07:12
Uutinen

Tinja Sarkanen pukeutuu haarniskaan ja tarttuu teräksiseen aseeseen – Keskiaikainen kamppailulaji toi yrittäjälle kollegan ja tavan nollata mieli

Tämä teksti on konekäännetty.

Tinja Sarkanen mätkii vastustajia teräsaseella, koska silloin ei voi ajatella mitään muuta.

Hiton hullut, ajatteli yrittäjä Tinja Sarkanen, kun seurasi ensimmäistä kertaa livenä buhurt-nimistä keskiaikaista kamppailulajia. Hän tuli myös ajatelleeksi, ettei taistelu voinut sattua niin paljon kuin miltä se näytti.

– Ajattelin, etteivät nuo ihmiset tekisi sitä, jos se sattuisi niin paljon. Tuntui, että minun on pakko lähteä kokeilemaan.

Kilpailun välijuonnossa kerrottiin starttileiristä aloittelijoille, ja Sarkasen puoliso kysyi, pitäisikö heidän ilmoittautua sinne.

– Olin, että en varmaan lähde, mutta lähdin sitten kuitenkin. Sanotaanko, että se homma kolahti aika kovaa.

Kolahdus on oikea ilmaisu, sillä buhurt on täyskontaktilaji, jossa taistellaan keskiaikaisten haarniskoiden replikoissa ja lyödään vastustajaa aidolla, tosin tylsällä, teräsaseella. Sarkasen päälajissa pyritään kaatamaan vastustajajoukkueen jäsenet. 

– Siinä vaiheessa, kun kolmas tukipiste on maassa, ottelija on ulkona erästä, Sarkanen kertoo.

MM-menestystä

Sarkanen on ollut yrittäjä kymmenen vuotta. Hän tutustui nykyiseen yhtiökumppaniinsa ja ystäväänsä Roosa Järviseen buhurtin parissa syyskuussa 2016. Järvinen toimi kouluttajana leirillä, jossa Sarkanen opetteli lajia.

– Siellä Roosa toivotti minut tervetulleeksi seuraavan kevään maajoukkueeseen. Kuvittelin, että hän ehkä vitsaili tai piruili, mutta hän oli aivan tosissaan. Seuraavana keväänä olin sitten maajoukkueessa.

– Silloin laji tosin oli Suomessa niin superpieni, että mukaan pääsi, jos halusi olla mukana, Sarkanen huomauttaa.

Sarkanen kertoo, että varsinkin naisten harrastajapiiri on ollut pieni, mutta sitäkin tehokkaampi.

– Ollaan tehty niistä vähistä ihmisistä mahdollisimman hyviä ja menestytty kansainvälisellä mittapuulla ihan kivasti.

Sarkanen on kolminkertainen maailmanmestari ja viisinkertainen MM-mitalisti. 

Buhurtissa taistellaan keskiaikaisten haarniskoiden kopioissa, tässä Hämeen Keskiaikafestivaalien näytösmatsissa. Kuva Susanna Raitamaa.

Somevideoista yritykseksi

Sarkanen ja Järvinen perustivat yhteisen sosiaalisen median markkinointiyrityksensä Fabled Creationsin loppuvuodesta 2021. Yrityksen syntyä vauhditti heidän omalle urheiluseuralleen Tavasti Armigerille tekemänsä hassutteluvideo someen. 

Yllättäen video, jossa hiihdettiin haarniskoissa, herätti kiinnostusta Ylellä.

– Ylellä oli siihen aikaan kilpailu nimeltä Hiihtokupla, ja somessa tägäsimme sen videoomme. Yle kiinnostui siitä ja pian meidän amatöörien tekemä somevideo pyöri Ylellä, Sarkanen kertoo.

Tämän jälkeen videosta kiinnostui Sarkasen ja Järvisen kotikaupunki Hämeenlinna, jonka markkinointiosasto toivoi heiltä uusia somevideoita ritareista. Kaksikolta kysyttiin, kuvaisivatko ja editoisivatko he videot itse, johon he myöntyivät.

– Yhtäkkiä meidän urheiluseuramme oli myynyt itsensä tekemään hassuja videoita kaupungin markkinointiin.

Ystävä ja kollega

Samaan aikaan Järvinen perusti omaa firmaansa, kun taas Sarkasen yritys, jossa hän tarjosi sisustusarkkitehdin palveluja, eli hiljaiseloa. Niinpä hän päätti lähteä mukaan Järvisen yritykseen, josta tulikin yhteinen Fabled Creations.

Lisäksi parivaljakko oli noihin aikoihin kehittänyt yhdessä buhurtin urheilutoimintaa. Heillä oli samanlaiset arvomaailmat niin kilpailussa kuin työnteossa.

– Olimme nähneet toistemme hyvät ja huonot puolet lajitoiminnassa moneen kertaan. Voin sanoa tuntevani harvaa ihmistä niin hyvin kuin armasta yrittäjäkollegaani, Sarkanen sanoo.

Yrittäjyys hyvän ystävän kanssa toimii luontevasti, vaikka Sarkanen oli joskus itsekin sitä mieltä, ettei lähtisi yrittäjäksi ystävän kanssa. 

– Tiedämme kuitenkin toisemme heikkoudet ja vahvuudet, ja siksi yritäjyyteenkin on ollut helppo lähteä.

Buhurt ei muutu helpoksi

Buhurtissa Sarkasta kiehtoo totaalinen ajatusten nollaaminen.

– Yrittäjyys on ammattina sellainen, että siitä ei pääse koskaan eroon. Siksi minulle eivät sovi urheilulajit, joissa voi samaan aikaan ajatella jotain muuta. 

– Jossain joogassa mietin vain kauppalistoja.

Buhurt taas on fyysisesti niin raskas laji, ettei sen aikana ajatuksissa ole tilaa millekään muulle.

– Kun kypärä menee kiinni ja tulee komento ”start fight”, maailmassa ei ole mitään muuta kuin se hetki. Se on todella vapauttavaa.

Sarkanen pitää myös buhurtin rankkuudesta ja siitä, ettei laji koskaan muutu helpoksi. Häntä hymyilyttävät aloittelijat, jotka saattavat haaveilla, että sitten kun heillä on parempi kunto tai paremmat varusteet, laji helpottuu.

– Ei se helpotu. Siitä voi tulla siedettävämpää, mutta helppoa siitä ei tule. Kunto ja taitotaso kehittyvät, jolloin ottelija tekee taas vaativampia suorituksia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Kaisu Puranen