YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tiukennukset kyykyttävät alan polvilleen jälleen kerran
Ravintola-ja tapahtuma-ala kysyy jälleen oikeutetusti rajoitusten ajankohdan ja ennakoinnin perään. Kun jo reilu kolmisen viikkoa on tiedetty omikronin leviämisnopeudesta, miksi aikaa ei heti joulukuun alusta käytetty rajoitusten tiukentamiseen etuvetoisesti? Uudenvuodenjuhlien kynnyksellä tiukennukset kyykyttävät alan polvilleen jälleen kerran, ja joulukin menetettiin osin.
Vuoden takaa tutut hallituksen ja asiantuntijoiden viestinnän eritahtisuudet ja lyhyet reagointiajat toistavat itseään.
Kassavirran päättyessä rajoitusten kompensaatioilla on kiire. Ravintolan tulorahoitus tulee päivittäisestä myynnistä. Sitä ei voida tehdä varastoon eikä laskuttaa etukäteen. Jos tulovirta ehtyy viikoiksi, kassakriisi uhkaa.
Iltamyynnin rajoittaminen iskee yritysten kannattavuuteen. Niukasti hinnoiteltu lounasmyynti ei pidä iltaravintoloita pidä pystyssä, mikäli aukiolorajoitteet vielä nyt päätetyistä laajenevat. Take away on hyvä palvelumuoto, mutta sen varaan ei toisenlaiseen toimintakonseptiin rakennettu ravintola voi tulorahoitustaan laskea.
Hallitus on luvannut tähän mennessä noin 150 miljoonan euron tukipaketin alan yrityksille. Summa kasvanee, jos tulonmenetykset korvataan täysmääräisesti. Tärkeää on myös, että kompensaatioihin ei tule viivytyksiä.
Kyse ei ole yksinomaan menetetyistä myyntieuroista. Notkahdukset tulorahoituksessa aiheuttavat maksu- ja muita järjestelyitä. Juhlakautta varten varastot ovat täynnä raaka-aineita, jotka on maksettava ajallaan. Kiinteät kulut juoksevat ja niiden maksujärjestelyt ovat oma savottansa.
Investoinnit liiketiloihin tehdään pääsääntöisesti ulkopuolisella rahoituksella, ja lainanhoitokulut juoksevat, vaikka paikka sulkisikin ovensa. Ravintola-alan investoinnit koneisiin ja laitteisiin ovatkin rinnastettavissa teollisuustuotannon vastaaviin.
Ravintolaa ei avata eikä suljeta sormia napsauttamalla. Täysin työvoimavaltaisella alalla työvuorolistat tehdään etukäteen, ja jo nyt pitäisi yrittäjien mukaan tehdä tammikuun 20.päivän jälkeisiä työvuorolistoja. Lomautuksen omavastuuajat, joihin Suomen Yrittäjät on esittänyt kohtuullistamisia, ovat yrityksille liian pitkiä.
Aiempien rajoitustoimien jälkeen asiakkaat palasivat sankoin joukoin lounaspöytiin, kahviloihin ja ravintoloihin. Teemme sen uudelleen ja toivomme jaksamista alan yrittäjille ja työntekijöille. Pidetään Pohjois-Savon kukoistava ruoka-ja ravintolakulttuuri pystyssä yhteisvoimin.
Paula Aikio-Tallgren
toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät
Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 28.12.2021
Paula Aikio-Tallgren