17.2.2019 klo 19:01
Uutinen

Tuore gallup: Pekka Haavisto suosikki pääministeriksi ja häneen luotetaan eniten

Pekka Haavisto on ykkössuosikki pääministeriksi, Petteri Orpo kakkonen, Antti Rinne kolmas ja Juha Sipilä neljäs.

Vihreiden Pekka Haavistoa kannattaa pääministeriksi 18 prosenttia suomalaisista. Toiseksi suosituin on kokoomuksen Petteri Orpo (15%) ja kolmannella sijalla on SDP:n Antti Rinne (12%).

Neljänneksi suosituin on nykyinen pääministeri, keskustan Juha Sipilä (10%). Seuraavina ovat Perussuomalaisten Jussi Halla-aho (9%), Vasemmistoliiton Li Andersson (8%) ja sinisten Sampo Terho (1%). 28% suomalaisista ei osaa vielä nimetä pääministerisuosikkiaan.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa Kantar TNS selvitti kärkipoliitikkojen luottamusta Suomen Yrittäjien tilauksesta. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Tutkimukseen vastasi 1078 suomalaista.

Vastaava Luottamuspuntari tehtiin myös vuosi sitten. Tuolloin pääministerisuosikkien järjestys oli seuraava: Orpo 17%, Andersson 13%, Sipilä 12%, Halla-aho 9% ja Rinne 8%.

Antti Rinne on miesten keskuudessa suosituin pääministeriehdokas (17%). Hänen taakseen niukasti jää Petteri Orpo (16%).

Naisten keskuudessa Pekka Haavisto on ylivoimainen suosikki. 24 prosenttia naisista kannattaa häntä, seuraavaksi suosituin on Petteri Orpo (14%) ja hänen jälkeensä tulevat Rinne (8%) ja Andersson (8%).

Pekka Haavisto on ykkössuosikki nuorten keskuudessa ja Petteri Orpo puolestaan yli 50-vuotiaiden parissa. Juha Sipilä on ykkössuosikki Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Sipilällä, Rinteellä ja Anderssonilla on haasteita omien kannattajien keskuudessa. Tutkimukseen vastanneista keskustalaisista 56 prosenttia kannattaa Sipilää pääministeriksi. Vasemmistoliitosta 58 prosenttia kannattaa Li Anderssonia pääministeriksi. Saman 58 prosentin kannatuksen saa omiltaan myös SDP:n Antti Rinne.

Pekka Haavistolla vastaava luku on 68%, Petteri Orpolla 72% ja Jussi Halla-aholla 73%.

Haavistoon luotetaan

Tutkimukseen vastanneille esitettiin presidentistä ja kärkipoliitikoista väittämä, että ”Hän on toiminut tehtävissään luottamukseni arvoisesti”.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luottamuksessa omaa luokkaansa. Peräti 73% suomalaisista on samaa mieltä tästä väittämästä. Kärkipoliitikoista Pekka Haavistoon luotetaan eniten (48%). Seuraavina luottamuksessa tulevat Li Andersson (35%), Petteri Orpo (28%), Antti Rinne (22%), Juha Sipilä (22%), Jussi Halla-aho (18%) ja Sampo Terho (14%).

Kantar TNS:n tekemän tutkimuksen aineisto edustaa maamme 18–79-vuotiasta väestöä poislukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tilastollinen virhemarginaali on 3,0 %-yksikköä suuntaansa.

Tutkimuksessa vastaajille esitettiin joukko (18 kpl) luottamusta mittaavia ominaisuuksia. Tutkimuksen viitekehystä on aiemmin rakennettu muun muassa Mikael Pentikäisen kirjassa Luottamus (Otava).

Pentikäinen: Yllätystä ilmassa

– Yllätystä on ilmassa. Haavistoa kohtaan tunnetaan vahvaa luottamusta – varsinkin naisten ja nuorten parissa. Tämä on kiinnostavaa, kommentoi tutkimuksen tulosta Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Silti on yhä epäselvää, onko Haavisto vihreiden pääministeriehdokas, Pentikäinen huomauttaa.

Sipilän luottamuskehitys saa Pentikäisen pohtimaan, että kuluttaako nykypolitiikka ja sitä herkeämättä seuraava media – perinteinen ja uusi – pääministerin loppuun vaalikaudessa?

– Jos näin on, se on kohtuutonta. Tulos myös osoittaa, miten vaikea on palauttaa luottamus. Tämä korostaa poliittista riskinhallintaa, Mikael Pentikäinen toteaa.

– On myös kiinnostavaa, että kaikilla suurimpien puolueiden – SDP:n, kokoomuksen ja keskustan – johtajilla on luottamushaasteita. Rinteellä on ongelmia SDP:n kannattajien parissa. Orpolta puuttuu nuorten tuki, mutta oman väen luottamus on vahvaa. Sipilän suosio on heikkoa erityisesti nuorten ja vähäosaisten parissa, Pentikäinen avaa tutkimustuloksia.

– Luottamus on kansanvallan voimatekijä. Siksi sitä on syytä seurata ja analysoida, Mikael Pentikäinen painottaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Lisää tietoa Luottamuspuntarista täällä

Lue myös Mikael Pentikäisen kolumni aiheesta