YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Tuore raportti paljastaa: Lähes puolet yrityksistä kiristämässä maksuehtoja
Yrityksissä on epävarmuutta lähiaikojen kassavirrasta.
Luotonhallintayhtiö Intrum on julkaissut Euroopan yritysten maksutaparaportin tulokset. Raportti paljastaa, että suomalaisyritysten asenteet myöhässä maksamiseen ja maksuajan myöntämiseen ovat kiristyneet. Samaan aikaan yli puolella (51 prosenttia) yrityksistä on vaikeuksia maksaa omat laskunsa ajallaan.
Maksuvaikeuksia on maksutaparaportin mukaan silti vähemmän kuin viime vuonna. Tulosten mukaan hieman yli puolet yrityksistä on huolissaan asiakkaidensa maksukyvystä. Vuotta aikaisemmin määrä oli 60 prosenttia.
Alennuksia ei haluta antaa
Maksutaparaportin mukaan lähes joka toinen suomalainen yrityspäättäjä (47 prosenttia) oli kyselyhetkellä valmis kiristämään maksuehtoja inflaation tasoittumisen ja korkojen laskun myötä. Suomalaisyrityksistä 27 prosenttia kertoi, ettei neuvottele maksuehdoista lainkaan. Vuonna 2022 näin vastasi 22 prosenttia yrityksistä. Tuoreessa kyselyssä vain kuusi prosenttia oli valmis suostumaan ehdoitta asiakkaiden pyyntöihin pidemmistä maksuajoista.
Maksuehdoista neuvotellessa yritykset ovat hieman aiempaa hanakampia perimään lisämaksua vastineeksi lyhyemmistä maksuajoista ja haluttomampia antamaan alennusta vastineeksi pyydetyissä ehdoissa pysymisestä.
– Ajoissa maksaminen sujuvoittaa taloutta ja tukee elpymistä. Tiukat maksuehdot ja tehokas maksunvalvonta ovat osa yritysten vastuullista luotonhallintaa, mikä paitsi suojaa yritysten liiketoimintaa auttaa myös ennaltaehkäisemään velkaantumista. Tämä on tietenkin hyvä asia niin yritysten, kuluttajien kuin koko yhteiskunnan kannalta, Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.
”Voivat joutua arvioimaan uudelleen”
Asenteiden tiukentumisesta huolimatta moni yritys on joutunut tahtomattaan taipumaan heikompiin maksuehtoihin ja pidempiin maksuaikoihin. Raportin mukaan 70 prosenttia yrityksistä on joutunut alun perin hyväksymään kuluneen vuoden aikana pidempiä maksuaikoja kuin mitä pitävät sopivina. Puolet yrityksistä on kuluneen vuoden aikana joutunut hyväksymään pidempiä maksuaikoja kuin olisivat halunneet, jotta heidän asiakkaansa välttävät konkurssiriskin. Vuonna 2022 luku oli vain 40 prosenttia. Vielä useampi (58 prosenttia) on joutunut taipumaan pidempiin maksuaikoihin pitääkseen asiakkaansa tyytyväisinä, mikä on huomattavasti enemmän kuin 47 prosenttia vuonna 2022.
– Yritykset pyrkivät nyt hyödyntämään kaikkia vaihtoehtoja toimintansa vakauttamiseksi ja omalle liiketoiminnalle edulliset maksuehdot ovat yksi keinoista. Kauppasodan ja edelleen haastavan työmarkkinatilanteen vuoksi asiakkaiden taloustilanteen koheneminen voi olla hyvin lyhytaikaista ja ehtojaan kiristäneet yritykset voivat joutua arvioimaan toimintaansa pian uudelleen, Iskala toteaa.
Epävarmuutta kassavirrasta
Maksuviiveet ovat pidentyneet sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa vuoteen 2023 verrattuna. Suomessa keskimäärin 11,5 prosenttia yritysten liikevaihdosta maksetaan myöhässä. Intrumin mukaan moni yrityspäättäjä on epävarma yrityksensä kassavirran lähiaikojen kehityksestä.
– Myöhässä maksaminen ja pitkät maksuajat hidastavat yritysten kassavirtaa sekä jarruttavat investointimahdollisuuksia. Tiukemmat maksuehdot ja tehokas saatavien hallinta vapauttavat varoja yrityksen käyttöön, mikä auttaa vakauttamaan liiketoimintaa, alentaa luottotappioita ja mahdollistaa ketterämmän reagoinnin talouden häiriöihin, Iskala painottaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi