YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Uudisrakentaminen matelee edelleen
Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamisen rakennuslupia myönnettiin vuoden 2023 elokuun ja lokakuun välillä 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kuva: Getty Images
19.12.2023 klo 09:21
Uutinen

Tuoreet tiedot: Uudisrakentaminen matelee yhä, eikä nopeaa käännettä ole luvassa 

Tilastokeskus kertoi karuja lukuja uudisrakentamisesta. Yrittäjien pääekonomistin mukaan käänne voi tulla vasta vuonna 2025.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamisen rakennuslupia myönnettiin vuoden 2023 elokuun ja lokakuun välillä 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus luonnehtii kehitystä murheelliseksi.

– Asuntorakentamisen numerot pysyivät pohjilla lokakuussa. Asuntoluvat ovat sukeltaneet syvälle maaliskuusta lähtien, eikä syksy tuonut helpotusta alan ahdinkoon.

Lokakuussa myönnettiin rakennuslupa vain 1985 asunnon rakentamiseen. Kahden tuhannen asunnon lupamäärä on alitettu vain kolmesti vuonna 1995 alkaneen tilastointihistorian jälkeen.

– Samaan aikaan, kun lupamäärät ja asuntoaloitukset ovat heikot, vaisuille asuntomarkkinoille valmistuu yhä varsin runsaasti uusia asuntoja. Lokakuussakin valmistui yli 3000 uutta asuntoa, Brotherus huomauttaa.

Kyseistä epätasapainoa selittävät rakentamisen pitkät valmistumisajat. Asuntoaloituksesta valmistumiseen kestää keskimäärin noin puolitoista vuotta. Markkinatilanne oli Brotheruksen mukaan merkittävästi parempi vuoden 2022 alussa, kun osa nyt valmistuneista kohteista laitettiin liikkeelle.

– Nyt aloitetut asunnot voivat hyvinkin valmistua vahvoille markkinoille vuoden 2025 alkupuolella, joka näkyy silloin kovempana kisana harvemmista uusista kohteista ja tuntuvana hintojen nousuna halutuilla alueilla, Brotherus pohtii.

Ehdotuksia täsmätoimiksi

Tilastokeskus kertoi lokakuun asuntorakennuslupamäärien laskeneen 25 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Rakennusala on kärsinyt viime kuukausina etenkin korkotason noususta ja asuntojen kysynnän laskusta. Haasteita on aiheuttanut myös rakennuskustannusten jääminen korkealle tasolle.

– Hallituksen onnistunut yllätyspäätös varainsiirtoveron laskemisesta lokakuun puolivälistä alkaen ja päätös ensiasunnon ostajien verovapaudesta vuoden lopussa on tuonut lisää kysyntää, mutta ei ole riittänyt kääntämään rakentamisen tilannetta. Vasta valmistuneiden kohteiden myynnit helpottavat rakennusyhtiöiden taloutta. Uusia aloituksia ei myöskään tehdä ennen kun kuntien tonttihinnat hiipuvat nykyiselle markkinatasolle, Brotherus jatkaa.

Käänne rakennusalalla voi pääekonomistin mukaan kestää odotettua pidempään, mutta kuluvan vuoden kuopasta ei näytä tulevan yhtä syvää kuin on pahimmillaan pelätty. Tammi-lokakuussa on aloitettu jo 22 000 uuden asunnon rakentaminen ja lupia on myönnetty lähes 18 000 asunnon rakentamiseen.

– Julkisen sektorin kannattaa pohtia täsmätoimia rakennusalalle. Hallitus ja kunnat voivat helpottaa tilannetta rivakoilla toimilla sääntelyn purkamisessa, markkinaehtoisilla tonttikaupoilla ja aikaistamalla suunniteltuja infrahankkeita, Brotherus ehdottaa.

Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä oli lähes samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus